Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj o Európu. Trenčín lákajú milióny

Chýba posledný krok. Na ceste za prestížnymi zápasmi i štedrými prémiami.

18.08.2016 11:00
AS Trenčín, futbal, radosť Foto: ,
Radosť futbalistov Trenčína.
debata

Po strate nádeje na postup do Ligy majstrov stoja futbalisti Trenčína pred ďalšou výzvou. V play off Európskej ligy vyzvú Rapid Viedeň. Úspešnejší tím sa na jeseň predstaví v skupinovej fáze súťaže a odohrá minimálne ďalších šesť zápasov.

V bránke so Slovákom

Prvý duel odohrá slovenský šampión vo štvrtok večer. Znovu na štadióne v Žiline (od 21.05 v priamom prenose televízie Dajto). Trenčanom sa však na trávniku ligového rivala v pohárovej Európe nedarí. Predošlé dva súboje prehral – s Olimpijou Ľubľana (2:3) i s Legiou Varšava (0:1).

Prelomiť nepriaznivú minisériu chcú v zápase s Rapidom. „V porovnaní s Legiou má menej výrazných individualít. Rapid však na mňa pôsobí podstatne tímovejšie a systémovejšie. Všetky jeho silné stránky i nedostatky ukážeme chlapcom na videu. Verím, že si z toho niečo vezmú a ukážu to na ihrisku,“ hovorí Norbert Guľa.

Asistent hlavného trénera Martina Ševelu videl posledný zápas Rapidu na vlastné oči. Rakúsky vicemajster si hladko poradil s Admirou Mödling (4:0). „Rapid hrá moderne, mimoriadne variabilne. Hráči dobre ovládajú loptu, často si menia miesta. Pod tlakom sú však zraniteľní,“ upozorňuje Guľa.

Tridsaťdvanásobný rakúsky majster pricestoval do Žiliny v dobrej nálade. Napokon, do sezóny vstúpil dobre. Zo štyroch ligových zápasov vydoloval deväť bodov. V tabuľke mu patrí druhé miesto. Pýši sa najlepším útokom (13 gólov) i najpevnejšou obranou (2 góly).

Tú by mal vystužiť podľa rakúskych médií už aj Ján Novota. Slovenský brankár vynechal zápas s Admirou pre zápal mandlí.

„Trenčania majú mladé mužstvo, hrá útočný futbal. Musíme byť opatrní. Spokojní by sme mohli byť aj s remízou, ktorá by nám dávala solídne šance pred odvetou,“ tvrdí rodák z Matúškova pre rakúsky denník Der Standard.

Päťnásobne drahší káder

Nemecký tréner Michael Büskens však nemôže počítať s dvojicou opôr zo stredu poľa. Zranenie nepustí na ihrisko Steffena Hofmanna, kapitána tímu so skúsenosťami z Bayernu Mníchov. K dispozícii nebude ani Arnor Ingvi Traustason. Islanďan sa predstavil na nedávnych majstrovstvách Európy a k úspechu svojho tímu pomohol gólom (práve v súboji s Rakúskom).

Trenčania budú mať síce výhodu domáceho prostredia, no na žilinských tribúnach bude podľa odhadov aj 2-tisíc fanúšikov z Rakúska. Rapid najprv dostal podľa noriem UEFA len 600 vstupeniek (5% z 12-tisícovej kapacity štadióna), no po dohode s AS ponúkol priaznivcom ďalších 1400.

Miernym favoritom dvojzápasu je Rapid. Nielen vďaka lepšej forme, ale aj vzhľadom na hráčsky káder. Viedenský má podľa špecializovaného portálu transfermarkt.de hodnotu takmer 26 miliónov eur, trenčiansky nepresahuje 5 miliónov.

Možno aj preto bude mať posledný slovenský zástupca v pohárovej Európe o čosi väčšiu motiváciu. V prípade postupu do skupinovej fázy by mu UEFA poslala na účet prémiu vo výške 2,4-milióna eur. Za každé víťazstvo v skupine by zinkasoval 360-tisíc, za remízu 120-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #Rapid Viedeň