Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sevilla otočila finále Európskej ligy s Liverpoolom a teší sa z hetriku

Španielsky futbalový klub FC Sevilla sa stal tretíkrát za sebou a celkovo rekordný piaty raz víťazom druhej najprestížnejšej pohárovej klubovej súťaže na starom kontinente - Európskej ligy (predtým názvy Pohár UEFA a Pohár Veľtržných miest).

18.05.2016 22:51 , aktualizované: 23:45
FC Sevilla, FC Liverpool Foto: ,
Radosť futbalistov FC Sevilla z triumfu vo finále Európskej ligy nad Liverpoolom.
debata (1)

Hráči tímu z Andalúzie v stredajšom večernom finálovom stretnutí zdolali vo švajčiarskom Bazileji anglického protivníka FC Liverpool 3:1 (0:1) a tešili sa nielen z cennej trofeje, ale aj z miestenky do skupinovej fázy Ligy majstrov v nastávajúcej sezóne 2016/2017.

Slovenský reprezentant v drese neúspešných „The Reds“ Martin Škrtel nedostal príležitosť na trávniku, sedel na lavičke náhradníkov. Pre Liverpool znamená táto prehra neúčasť v európskych pohárových súťažiach v ďalšom ročníku, pretože v domácej Premier League obsadil až 8. priečku.

„Sevillistas“ sú prvým klubom, ktorý Európsku ligu ovládol v troch sezónach za sebou a zároveň tretím klubom, ktorý vyhral EL po tom, ako sa do nej v tej istej sezóne presunul po rozlúčke v Lige majstrov. V minulosti sa to podarilo Atléticu Madrid (2010) a FC Chelsea (2013). Tréner FC Sevilla Unai Emery vyrovnal stredajším triumfom zápis talianskeho kormidelníka Giovanniho Trapattoniho, ktorý má na svojom konte tri prvenstvá v Pohári UEFA, resp. EL. Emery je však jediný s tromi triumfami v jednom klube, Trapattoni uspel dvakrát s Juventusom Turín (1977, 1993) a raz s Interom Miláno (1991).

FC Sevilla je s piatimi prvenstvami najúspešnejším klubom v počte celkových triumfov v Pohári UEFA, resp. Európskej lige, trofeje získal v rokoch 2006, 2007, 2014, 2015 a 2016. FC Liverpool zvíťazil trikrát – v rokoch 1973, 1976 a 2001, štvrté prvenstvo v Bazileji nepridal. Tri primáty majú aj talianski zástupcovia Inter Miláno a Juventus Turín.

FC Liverpool (Angl.) – FC Sevilla (Šp.) 1:3 (1:0) – hralo sa v Bazileji

  • Góly: 35. Sturridge – 64. a 70. Coke, 46. Gameiro, ŽK: 30. Lovren, 72. Origi, 90.+ Clyne – 56. Vitolo, 57. Éver Banega, 78. Rami, 84. Mariano Ferreira, rozhodoval: Jonas Eriksson (Švéd.)
  • FC Liverpool: Mignolet – Clyne, Lovren, K. Touré (82. Benteke), A. Moreno – Emre Can – Lallana (73. J. Allen), Philippe Coutinho, Milner – Firmino (69. D. Origi) – Sturridge
  • FC Sevilla: Soria – Mariano Ferreira, Rami (78. Kolodziej­czak), Carrico, Escudero – Krychowiak, N'Zonzi – Coke, Éver Banega (90.+ Cristóforo), Vitolo – Gameiro (89. Iborra)

    Martin Škrtel (Liverpool) sedel na lavičke náhradníkov.

Finále Európskej ligy vo futbale Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Trofej Európskej ligy na trávniku štadióna v...

Obidve mužstvá nastúpili do bazilejského finále v predpokladaných zostavách. Španielskemu tímu chýbal zranený kapitán José Antonio Reyes, Liverpoolu zasa nebol k dispozícii Mamadou Sakho, ktorý je kvôli dopingu suspendovaný. V strede obrany tak dostali šancu Dejan Lovren a Kolo Touré, slovenský reprezentant Martin Škrtel zostal na lavičke náhradníkov.

Začiatok duelu patril zverencom nemeckého trénera Jürgena Kloppa, ktorí boli aktívnejší ako ich súper. V 8. min poslal na bránku nebezpečný pokus spoza vymedzeného územia Emre Can a o necelé tri minúty neskôr sa pokúšal hlavičkou zakončiť Daniel Sturridge. Ten istý hráč sa dostal do dobrej šance v 24. min, no brankár David Soria dobre vybehol a zneškodnil Angličanov pokus.

zväčšiť Nástup hráčov na hraciu plochu finále Európskej... Foto: Reuters, ARND WIEGMANN
Nástup, Európska liga, finále Nástup hráčov na hraciu plochu finále Európskej ligy.

Reprezentačný útočník „Albiónu“ sa však nemýlil v 35. min, keď umiestnenou strelou prekonal gólmana Soriu a poslal svoj tím do vedenia 1:0. Aktívni Liverpoolčania po strelenom góle zo svojho tlaku neupustili a naďalej sa pokúšali utvárať si gólové príležitosti. Jedna prišla tiež po rohovom kope, ktorý zakončil hlavičkou Lovren a lopta po jeho zásahu skončila v sieti FC Sevilla. Lenže v postavení mimo hry stál Daniel Sturridge, ktorý sa pokúšal zapojiť do akcie, a tak švédsky hlavný arbiter stretnutia Jonas Eriksson gól neuznal. Sevilla, ktorá sa tešila z víťazstva v predchádzajúcich dvoch ročníkoch, bola v prvom polčase v útoku pasívna. Najsvetlejším momentom boli efektné nožničky Kévina Gameira, ktorý však nestrafil do priestoru bránky anglického mužstva.

Do druhého polčasu však nastúpil španielsky tím ako vymenený a po výbornej individuálnej akcii krajného obrancu Mariana Ferreiru sa presadil útočník Kévin Gameiro, ktorý už nemal problém premeniť ponúknutú šancu. Vyrovnávajúci gól na 1:1 prišiel len 18 sekúnd po začiatku druhej časti hry. Po bleskovej prihrávke poza obrannú líniu sa Francúz dostal do ďalšej príležitosti, no svoj únik nedokázal úspešne zakončiť. Po vyhranom hlavičkovom súboji N'Zonziho sa pred bránkou osamotený Kévin Gameiro dostal do obrovskej šance, lenže Simon Mignolet jeho strelecký pokus zneškodnil.

V 64. min otočila Sevilla stav zápasu, keď Vitolo obišiel obrancov Liverpoolu a dostal loptu ku Cokemu, ktorý nádhernou strelou prekonal Mignoleta – 2:1. Mužstvo FC Sevilla udrelo v druhom polčase aj tretíkrát: znova to bolo zásluhou španielskeho futbalistu Cokeho, ktorý v 70. min presne zakončil a poslal svoj tím do dvojgólového vedenia. Výborný prehľad preukázal švédsky rozhodca Eriksson, ten nedal na radu asistenta a nechal v hre pokračovať napriek podozreniu pre postavenie mimo hry. Prihrávka na Cokeho však bola tečovaná hráčom Liverpoolu, strelený gól bol teda v súlade s pravidlami.

zväčšiť Hrdina finálového zápasu Európskej ligy -... Foto: Reuters, Michael Dalder
Coke, FC Sevilla, Hrdina finálového zápasu Európskej ligy - dvojgólový strelec Sevilly Coke.

Nemecký tréner Jürgen Klopp spravil v útočnej formácii anglického tímu dve zmeny, do hry sa dostali belgickí reprezentanti Origi a Benteke. Ani jeden z nich sa však nedostal do žiadnej vážnejšej situácie, z ktorej by prípadne ešte duel mohol zdramatizovať. Výbornú prácu však predvádzali krajní obrancovia Andalúzanov Mariano Ferreira a Escudero. Hráči FC Sevilla napokon bez väčších problémov doviedli finálový duel do víťazného konca a tešili sa z víťazného hetriku v Európskej lige.

Hlasy (zdroje: BBC, UEFA):
James Milner (stredopoliar a kapitán FC Liverpool): „V druhom polčase sme sa nemohli naštartovať, a to je veľmi frustrujúce. Nepriblížili sme sa k tomu, aby sme na trávniku predviedli naše skutočné futbalové schopnosti. Som veľmi sklamaný. Hneď po zmene strán sme rýchlo inkasovali a už sme sa nedostali do zápasu. Pri treťom góle súpera signalizoval asistent rozhodcu ofsajd, ale hlavný arbiter rozhodol inak. Nechcem sa však vyhovárať na rozhodcov, chyba je v nás. Chceli sme dnes vyhrať trofej, nad účasťou v Lige majstrov sme nerozmýšľali.“

Kévin Gameiro (útočník FC Sevilla, autor jedného gólu): „Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. V prvom polčase sa nám nedarilo, ale nespanikárili sme. Tréner nám povedal, aby sme boli pokojní a počkali si na našu chvíľu. Po zmene strán sme dali rýchly gól, veľmi nám to pomohlo. Je to nádherné, pre mňa je to tretí triumf za sebou.“

David Soria (brankár FC Sevilla): „Ukázali sme, že napriek zraneniam niektorých hráčov sme dokázali vydať na trávniku maximum. Sme tím, ktorý chcel Európsku ligu vyhrať najviac zo všetkých klubov. Takýto úspech som si nepredstavoval ani vo svojich snoch. Teraz si to musíme užiť a pripraviť sa na finále Španielskeho pohára.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #FC Liverpool #FC Sevilla