Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skáče, kričí, burcuje. Klopp je energiou Liverpoolu

Prechádzal sa po futbalovom trávniku, nasával atmosféru. Užíval si každú sekundu. Bol v tranze. Švihol rukami do vzduchu a dav zareval.

06.05.2016 13:22
Jürgen Klopp Foto: ,
Tréner FC Liverpool Jürgen Klopp.
debata

Švihol ešte raz, dav zareval hlasnejšie. Keď si priložil ruky k ušiam na znak toho, že fanúšikov nepočuje, ozvena z tribún zosilnela na maximum.

100-tisíc fanúšikov v Bazileji

V Jürgenovi Kloppovi driemu ohromné emócie. Nedusí ich v sebe. Necháva im voľný priebeh. Z vnútra na povrch ich púšťa bez váhania, v okamihu. Popiera pravidlo o nemeckej uhľadenosti, konzervativizme, strojovej precíznosti. Ak ním nelomcuje vášeň, ovláda ho strachnaháňaju­ci hnev.

Aj radostné okamihy prežíva nevšedne. Ako málokto. Pri góle odušu trasie najbližším človekom, ktoréch pochytí. Alebo šprintuje popri postrannej čiare a na konci oslavného behu sa spúšťa na kolená. Akoby bol autorom presného zásahu sám.

Dav zakaždým šalie.

Kloppova oslava po zápase s Villarrealom.

Rodák zo Stuttgartu si užíval ich ovácie aj vo štvrtok v noci. Liverpool zdolal v semifinálovej odvete Európskej ligy Villarreal 3:0 a keďže v úvodnom zápase prehral 0:1, postúpil do finále európskej súťaže číslo dva. "Neviem, čo to pre nás znamená. Viem iba jedno: sme vo finále!

Dosiahli sme niečo, po čom túžia mnohé kluby. Už teraz sa teším na tú atmosféru. Do Bazileja pocestuje hádam 100-tisíc liverpoolskych fanúšikov," vravel po záverečnom hvizde Klopp.

Akoby bol priamo na ihrisku

Nemecký tréner prišiel na Anfield Road len pred siedmimi mesiacmi a už siaha s jedným z najslávnejších klubov futbalovej histórie na významnú trofej. Na ceste za ňou stojí Liverpoolu už len víťaz predošlých dvoch ročníkov – FC Sevilla.

Ak jej Klopp nedovolí ďalšiu úspešnú obhajobu, potvrdí povesť magnetu na úspechy. Borussiu Dortmund priviedol počas siedmich sezón k piatim trofejám – vrátane dvoch majstrovských titulov, ale i finálovej účasti v Lige majstrov.

„Klopp je úžasný tréner. Dokáže hráčov motivovať, nabudiť, všetko s nami prežíva, akoby bol priamo na ihrisku. Keď cítime únavu, pozrieme sa na lavičku. Vidíme trénera, ako poskakuje, burcuje nás. Pomáha nám to a dodáva extra energiu,“ tvrdí stredopoliar James Milner.

Pod Kloppovým vedením si už Liverpoolčania, v ktorých zostave opäť chýbal slovenský reprezentačný kapitán Martin Škrtel, v jednom finále v tejto sezóne zahrali. V anglickom Ligovom pohári nestačili na Manchester City.

FC Liverpool - Villarreal.

„Nechceme, aby sa nám čosi podobné prihodilo opäť. Pred nami je ďalšia veľká chvíľa. Musíme byť o čosi silnejší ako predtým,“ upozorňuje čoskoro 49-ročný kouč.

Kloppa fanúšikovia zbožňujú. Nech príde kamkoľvek. Liverpoolski veria, že na štadióne Svätého Jakuba ukončí ich netrpezlivé čakanie.

Európsku trofej naposledy oslavovali pred jedenástimi rokmi, keď 18-násobný anglický šampión triumfoval v Lige majstrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Jürgen Klopp #Villarreal