Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liverpool zvládol odvetu, vo finále Európskej ligy vyzve Sevillu

Čisto španielske vyvrcholenie oboch futbalových pohárových súťaží na starom kontinente sa nekoná, pokazil ho anglický zástupca v Európskej lige FC Liverpool.

05.05.2016 23:15 , aktualizované: 06.05.2016 12:09
FC Liverpool, Villarreal Foto: ,
Futbalisti Liverpoolu oslavujú otvárací gól v sieti Villarrealu, ktorý strelil Philippe Coutinho (vo výskoku).
debata

Do finále ide aj obhajca prvenstva FC Sevilla, ktorý zdolal na domácom ihrisku ukrajinský Šachtar Doneck 3:1 a keďže v úvodnom dueli uhral remízu 2:2, o trofej si zahrá už tretí raz po sebe. Liverpool, ktorý síce svoj prvý zápas na štadióne Villarrealu prehral 0:1, v odvete na Anfielde predviedol výborný výkon a po výsledku 3:0 sa teší z postupu. Finále sa uskutoční 18. mája o 20.45 h vo švajčiarskom Bazileji na ihrisku miestneho štadióna St. Jakob-Park. Víťaz získa okrem trofeje taktiež miestenku v skupinovej fáze budúcoročnej edície Ligy majstrov.

Andalúzske mužstvo FC Sevilla triumfovalo v Európskej lige v roku 2014, keď po penaltách zdolalo lisabonskú Benficu, a v roku 2015, keď si poradilo s ukrajinským Dnipropetrovskom. Ako víťaz minuloročnej edície získal klub miestenku v Lige majstrov, avšak mužstvo Unaia Emeryho sa umiestnilo v skupinovej fáze až na treťom mieste, ktoré znamenalo transfer do Európskej ligy. Prišla tak možnosť získať trofej tretíkrát po sebe. V úvodnom semifinálovom stretnutí v Ľvove, kde dlhodobo hráva svoje domáce zápasy Šachtar Doneck, uhrali futbalisti FC Sevilla priaznivú remízu 2:2, ktorá ich postavila do veľmi výhodnej pozície pred odvetou.

Od začiatku odvetného zápasu však bolo na domácich vidieť, že sa nechcú spoliehať na dobrý výsledok z Ukrajiny. Už v 9. min sa presadil Kévin Gameiro, ktorý využil hrubú chybu defenzívneho záložníka hostí Mališeva a otvoril skóre duelu. Menšia komplikácia pre tím FC Sevilla nastala tesne pred koncom prvého polčasu, keď vyrovnal na 1:1 Brazílčan Eduardo, ktorý na medzinárodnej scéne reprezentuje Chorvátsko. V 47. min však zvýšil na 2:1 strelec prvého gólu Gameiro, pre ktorého to bol v tejtosezóne už 28. presný zásah vo všetkých súťažiach. V Európskej lige mal poradové číslo sedem.

"Je to nádherný pocit. Hráme futbal a žijeme pre tento moment. Je to pre nás skvelá noc. Tretíkrát po sebe sme vo finále, som veľmi šťastný kvôli tímu, klubu a ľudom v Seville. Nebolo to jednoduché, ale v druhom polčase sme veľmi rýchlo skórovali a to nám dosť pomohlo pri víťazstve. Máme dobrú mentalitu: hráme ako tím, myslíme ako tím,“ myslí si Gameiro, ktorý je vo výbornej forme a mohol by sa objaviť aj na súpiske francúzskeho tímu na blížiacich sa majstrovstvách Európy, ktoré sa uskutočnia práve v jeho rodnej krajine.

Na konečných 3:1 z pohľadu domácich spečatil v 59. min krajný obranca z Brazílie Mariano. Ten patril spolu so strelcom Kévinom Gameirom a defenzívnym stredopoliarom Grzegorzom Krychowiakom k najlepším hráčom na trávniku. "Semifinále bolo ozaj náročné, oba zápasy sa odvíjali inak. Aby ste uspeli, musíte zvládať tieto ťažké momenty. Musím pochváliť môj tím, pretože odviedli skvelý výkon. Španielsky futbal je momentálne na svetovej úrovni, snažíme sa k tomu prispieť naším počínaním. Liverpool bude ťažký súper, je to veľká výzva,“ povedal podľa stránky UEFA.com po odvetnom zápase tréner FC Sevilla Unai Emery.

Súperom FC Sevilla bude vo finále Európskej ligy Liverpool, ktorý výborne zvládol odvetný zápas proti Villarrealu aj napriek tomu, že musel doháňať jednogólové manko. Liverpool ho zmazal už v 7. min, keď sa lopta nešťastne odrazila do siete od kapitána hostí Bruna Soriana. Žltá ponorka sa spoliehala na dobre postavený defenzívny blok, z ktorého vyrážala do brejkov. Na hrote útoku sa opäť predstavila dvojica Roberto Soldado – Cédric Bakambu, ktorá zaujala niekoľkými akciami po vzájomnej spolupráci. Streliť gól sa jej však napokon nepodarilo.

Naopak, opäť sa presadil Liverpool, ktorý v 63. min zvýšil na 2:0 zásluhou anglického reprezentanta Daniela Sturridgea. „Vo futbale budú vždy vzostupy a pády. Je to o tom, aby ste boli pripravení a chopili sa šance, keď príde. Je to skvelý pocit,“ konštatoval strelec gólu Daniel Sturridge, ktorého počas kariéry zastihli početné zranenia. Hrotového útočníka pochválil aj tréner Liverpoolu Jürgen Klopp: "Sturridge odohral skvelý zápas. Vidíte, že keď je fit, tak je neuveriteľný. Ale aj on potrebuje hráčov, s ktorými si na trávniku bude rozumieť. Viem o jeho kvalitách. Poznal som ich už predtým, teraz ich poznám ešte lepšie.“

Za daného stavu však Villarrealu stále stačilo na postup streliť jeden gól, a tak domáci okrem útočného snaženia dbali na pozornú obranu. V 71. min ale šance na čisto španielske finále výrazne klesli, pretože po druhej žltej karte musel ihrisko nútene opustiť 27-ročný obranca hostí Víctor Ruiz. V početnom oslabení sa žltá ponorka začala hlbšie a hlbšie potápať, na potrebný gól na postup neprichádzali šance. A preto sa pustil do útočenia Liverpool, ktorý definitívne rozhodol o svojom postupe do bazilejského finále v 81. min po presnom zásahu Adama Lallanu na 3:0.

„Vedeli sme, že to môže byť náročná noc, ak by sa im podarilo streliť gól na našom ihrisku. Chlapci si zaslúžia byť vo finále a dúfame, že sa nám to podarí vyhrať. Je treba ukázať rešpekt tejto súťaži a myslím si, že sa nám to podarilo,“ povedal po zápase Adam Lallana. "Na to, aby ste sa dostali do finále, potrebujete aj trochu šťastia, ale najmä skvelé výkony. Keď som prišiel do klubu, tak sa nám v Európskej lige príliš nedarilo. Bola to náročná skupina. Sevilla je silný tím. Pokúsime sa vydať zo seba to najlepšie pre tento úžasný klub,“ dodal Klopp, ktorý sa stal trénerom Liverpoolu v októbri, keď vystriedal Brendana Rodgersa.

Európska liga – semifinálové odvety

FC Sevilla (Šp.) – Šachtar Doneck (Ukr.) 3:1 (1:1) – prvý zápas 2:2, do finále postúpil FC Sevilla
Góly: 9. a 47. Gameiro, 59. Mariano Ferreira – 44. Eduardo, ŽK: 30. Banega, 87. Vitolo – 12. Marlos, 15. Rakickij, 20. Kučer, 48. Srna, 61. Eduardo, 76. Stepanenko, 90. Ismaily, rozhodoval: Björn Kuipers (Hol.)
FC Sevilla: Soria – Mariano Ferreira, Rami, Carrico, Trémoulinas (74. Escudero) – Krychowiak, N'Zonzi – Coke, Banega (89. Cristóforo), Vitolo – Gameiro (82. Iborra)
Šachtar Doneck: Piatov – Srna, Kučer, Rakickij, Ismaily – Malyšev, Stepanenko – Marlos (84. Wellington), Kovalenko, Taison (76. Bernard) – Eduardo (84. Dentinho)

FC Liverpool (Angl.) – FC Villarreal (Šp.) 3:0 (1:0) – prvý zápas 0:1, do finále postúpil FC Liverpool
Góly: 7. B. Soriano (vlastný), 63. Sturridge, 81. Lallana, ŽK: 35. Clyne – 30. Víctor Ruíz, 40. Soldado, 90.+ D. Suárez, ČK: 71. Víctor Ruíz (Villarreal) po druhej ŽK, rozhodoval: Viktor Kassai (Maď.)
Liverpool: Mignolet – Clyne, K. Touré, Lovren, A. Moreno – Lallana, Emre Can, Milner, Philippe Coutinho (82. Allen) – Firmino (89. Benteke) – Sturridge (90.+ Lucas Leiva)
Villarreal: Aréola – Gaspar, Musacchio, Víctor Ruíz, Jaume Costa – J. Dos Santos (73. Bonera), Pina (60. Trigueros), B. Soriano, D. Suárez – Soldado (68. Adrián López), Bakambu Martin Škrtel (Liverpool) sedel na lavičke náhradníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #FC Liverpool #Šachtar Doneck #Villarreal