Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klopp presvedčil svojich hráčov, že nič nie je nemožné

Ak má byť futbal zábavou a zdrojom veľkých emócií, tak potom sedemgólová odveta štvrťfinále Európskej ligy medzi FC Liverpool a Borussiou Dortmund nech je inšpiráciou pre budúcnosť.

15.04.2016 07:17
Liverpool, Dortmund, Dejan Lovren Foto: ,
Dejan Lovren (vľavo) oslavuje víťazný gól Liverpoolu do siete Dortmundu.
debata

Hostia viedli na Anfield Road v 9. min po zásahu kanoniera Pierra-Emericka Aubameyanga 2:0 a keď pridal v 57. min Marco Reus do rozvrátenej obrany The Reds gól na 3:1, zdalo sa, že nemecký tím nebude mať problém s postupom. V tom čase totiž v súčte s prvým duelom viedla Borussia nad LFC už 4:2 a domáci museli na postup dosiahnuť tri góly. Stalo sa.

V 66. min Philippe Coutinho strelou spoza šestnástky znížil na 2:3 a v 78. min hlavička Mamadoua Sakha po rohu Coutinha znamenala vyrovnanie na 3:3. Finálne dejstvo dramatickej zápletky prišlo v prvej minúte nadstaveného času, keď center kapitána domácich Jamesa Milnera našiel hlavu Dejana Lovrena a chorvátsky stopér rozhodol o postupe Liverpoolu. Bol to jeho prvý gól v tejto sezóne a ukončil ním sériu 18 zápasov Dortmundu bez prehry v tomto kalendárnom roku.

"Dlho som si nebol istý, či je to pravda a či bola lopta naozaj v sieti. Nikto okolo mňa ma však nepresvedčil o opaku. Bol to krásny zápas na pozeranie,“ uviedol dojatý nemecký tréner Liverpoolu Jürgen Klopp.

Štyri góly za jeden polčas a tri v rozpätí 25 minút s postupovou pointou na záver je jeden z najväčších obratov na európskej futbalovej scéne. A to ešte pod vedením Kloppa, trénera, ktorý si získal vo futbale meno prenikavými úspechmi na lavičke Borussie Dortmund. Koučoval ju sedem rokov a pod jeho taktovkou sa hráči Borussie stali dvakrát nemeckými majstrami, vyhrali DFK Pokal a dostali sa aj do finále Ligy šampiónov.

"Často sa stáva, že za stavu 1:3 to mužstvo zabalí a je prakticky po zápase. Nie však na Anfielde a s týmto tímom Liverpoolu,“ povedal hrdo Klopp. V prestávke po prvom polčase, keď jeho zverenci zaostávali 0:2, ich motivoval pripomenutím slávnych chvíľ z roku 2005. Vtedy v istanbulskom finále LM sa práve Liverpool postaral o famózny comeback, keď po prvom polčase prehrával s AC Miláno 0:3 a napokon zvíťazil 4:3 po strelách zo značky pokutového kopu.

"Povedal som svojim hráčom – ja som tam síce vtedy nebol, ale niekoľkí hráči Liverpoolu z toho pamätného finále, ktorí dnes pracujú ako televízni experti, áno. Im sa tam vtedy podarilo otočiť výsledok z 0:3. Ak sa vám zdá, že niečo už nie je možné, stále to je možné a musíte sa o to pokúsiť,“ prízvukoval Klopp svojim hráčom pred druhým polčasom. K celozápasovému dianiu v superlatívoch doplnil: "Bolo to brilantné, emocionálne vypäté a skrátka úžasné. Nikdy nezabudnem na tento zápas, lebo bol výnimočný. Teraz pokračujeme v súťaži a chceme ešte niečo dokázať.“

Hráči Borussie Dortmund po záverečnom hvizde len neveriacky pokukovali po sebe, čo sa to vlastne stalo, niektorí si zakrývali tváre. Trénerovi Thomasovi Tuchelovi sa nehovorilo ľahko. "Ak čakáte, že mám vysvetlenie na to, čo sa stalo, sklamem vás – nemám ho. Je to nelogické a veľmi emocionálne,“ povedal Tuchel médiám po zápase. "Keď domáci znížili na 1:2, rýchlo sme zareagovali a pridali tretí gól. Keď však Liverpool vyrovnal, celý štadión s výnimkou našich fanúšikov zrazu uveril, že môže aj zvíťaziť. Na Anfield sa preniesol víťazný duch z Istanbulu. Akoby sa mal naplniť osud, že sa tak má stať aj teraz. Gratulujem Liverpoolu,“ dodal Tuchel.

Jedným z liverpoolskych hrdinov bol Divock Origi, ktorý strelil gól v prvom zápase v Dortmunde a v odvete otvoril skóre druhého polčasu. "Tréner nám hovoril o tom, že sa máme postarať o niečo, čo budeme neskôr rozprávať našim deťom alebo vnukom ako o čomsi špeciálnom. Skrátka urobiť pre fanúšikov túto noc výnimočnou. Uverili sme tomu už vtedy, keď sme strelili prvý gól,“ cituje BBC belgického útočníka Origiho.

FC Liverpool je pod vedením Jürgena Kloppa dva kroky od triumfu v Európskej lige, hoci v najvyššej anglickej súťaži mu v tabuľke patrí až 8. priečka. V hre o celkový triumf v európskej klubovej súťaži číslo 2 zostali okrem Liverpoolu aj dva španielske kluby – obhajca FC Sevilla a Villarreal a tiež ukrajinský Šachtar Doneck. Semifinálové dvojice určí žreb, ktorý sa uskutoční v piatok od 12.30 h SELČ.

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Borussia Dortmund