Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Novota: Výnimočný okamih mi pripomenie Kozáčikov dres

Jeden oslavoval, traja ďalší smútili. Slovenský futbalový večer vo Viedni mal jediného víťaza. Brankár Ján Novota pomohol Rapidu Viedeň v Európskej lige k trom bodom zo súboja s Viktoriou Plzeň (3:2).

23.10.2015 17:43
Ján Novota, Rapid Viedeň Foto: ,
Slovenský brankár Ján Novota uprostred tešiacich sa spoluhráčov z Rapidu Viedeň.
debata

O úsmev ho neobrali ani reprezentační spoluhráči Michal Ďuriš a Patrik Hrošovský, ktorí sa postarali o oba góly českého zástupcu. „Chalanov z národného tímu som nevnímal špeciálne. Bol som rád, že sme sa opäť stretli a prehodili zopár slov,“ vraví 31-ročná opora rakúskeho vicemajstra.

Ako dlho ste po zápase utešovali spoluhráčov z reprezentácie?
Také niečo nebolo potrebné. Len sme si podali ruky a popriali si veľa šťastia v ďalších zápasoch.

Nevyčítali ste Ďurišovi s Hrošovským, že vás prekonali?
Veru nie. Keď Mišo skóroval, napadlo mi len to, že sme inkasovali úplne zbytočne. Napriek tomu, že v zápase nastúpili štyria Slováci, vnímal som ho ako každý iný. V prvom rade som bol rád, že sa s chlapcami môžem opäť stretnúť a na okamih sa pozhovárať.

Stihli ste sa s krajanmi pred zápasom trochu podpichnúť či uzatvoriť stávku?
Nie, ani ja, ani chalani z Plzne na také niečo nie sú. Pred úvodným hvizdom sme si popriali len to najlepšie. Myslím si, že šport je o tom, aby v ňom zostal zdravý duch fair play.

Dres ktorého zo Slovákov vám ostane na pamiatku?
Už na ihrisku sme sa s Matúšom Kozáčikom dohodli, že si ich vymeníme. Urobili sme tak v šatni. Mám peknú spomienku na výnimočný okamih. Nestáva sa totiž každý deň, aby v jednom zápase európskeho pohára nastúpili dvaja slovenskí brankári.

Čo rozhodlo o tom, že Viktoria odchádzala z Viedne bez bodu?
Musím priznať, že to bol veľmi náročný zápas. Taký, aký sme čakali. Napriek tomu, že sme začali dobre, šiel do vedenia súper. Kľúčové bolo, že sme ešte pred prestávkou vyrovnali a tesne po nej strelili ďalšie dva góly. Plzeň síce znížila a v závere vyvinula veľký tlak, no potvrdili sme, že sa môžeme spoľahnúť na silu kolektívu. Ale aj stabilitu v obrane.

Po troch kolách má Rapid v E-skupine plný počet bodov. Urobil vo štvrtok večer jeden z rozhodujúcich krokov na ceste za postupom?
Určite áno. Toto víťazstvo by som prirovnal k úvodnému, keď sme doma zdolali Villarreal. Už najbližšie nás však čaká ďalší extrémne dôležitý zápas. Po súboji v Plzni si možno budeme môcť povedať, že postup máme vo vrecku. Sme v situácii, keď sa nemusíme strachovať o druhú priečku. Momentálne sa o ňu uchádza Plzeň a Villarreal. Verím, že uspeje české mužstvo.

Ste pripravený na to, že v Plzni vám kamaráti z reprezentácie pozíciu ešte viac znepríjemnia?
Samozrejme. Do Plzne však pocestujeme s tým, že chceme dosiahnuť čosi veľké. Už teraz sme stanovili nový klubový rekord. Nikdy v histórii Rapidu sa totiž nestalo, aby mužstvo vyhralo v európskej súťaži tri zápasy v rade. Bolo by pekné, keby sme sériu ešte predĺžili a svojim nástupcom sťažili v budúcnosti prekonanie tohto maxima.

Zatiaľ čo v Európskej lige Rapid exceluje, v domácej súťaži nie je natoľko suverénny. Prečo?
Odpoveď je jednoduchá. Sme jediný rakúsky klub, ktorý pôsobí v pohárovej Európe. Naši súperi sú oddýchnutejší, majú viac energie. Od leta sme odohrali už 21 súťažných zápasov, do konca jesene nás čaká ešte dvanásť či trinásť. To veru nie je žiadna sranda.

Okrem Rapidu sa darí aj rakúskej reprezentácii. V kvalifikácii stratila len dva body a do Francúzska postúpila nečakane suverénne. Vládne v krajine futbalový ošiaľ?
Dá sa povedať, že v Rakúsku vládne eufória. Je to odmena za tvrdú prácu. Domáci majú skvele prepracovanú infraštruktúru, stavajú nové štadióny – krásne sú vo Viedni, Salzburgu, Innsbrucku i Klagenfurte. Rakúšania sa vybrali nemeckou cestou, ktorá im prináša ovocie.

Na Eure by ste nemali chýbať ani vy. Zhovárate sa občas so spoluhráčmi o budúcoročnom šampionáte?
Veru nie. Turnaj je ešte ďaleko. Navyše, Rapid nemá v reprezentácii veľa hráčov. Tá stojí predovšetkým na legionároch, ktorí utvárajú obrovskú konkurenciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Novota #Rapid Viedeň
Načítavajú sa športové výsledky...