Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Pečovský: Žilina nie je Barcelona

Je jediným futbalistom zo slovenskej ligy, ktorý má už dlhšie pevné miesto v základnej zostave reprezentačného výberu. Skúsený bojovník Viktor Pečovský (31) povedie dnes žilinských futbalistov proti Athleticu Bilbao s kapitánskou páskou.

20.08.2015 10:00
Viktor Pečovský Foto: ,
Viktor Pečovský.
debata

Sledovali ste v uplynulých dňoch zápasy o španielsky superpohár?
Celé stretnutia som nevidel, len nejaké zábery, ale výsledky, zostavy, základné fakty, samozrejme, poznám.

Nenahnali vám výsledky dnešného súpera strach?
Nie, máme pred Bilbaom rešpekt, ale nie je to strach. Je nám jasné, že súper je v súboji s nami favorit. Ale veríme, že máme kvalitu na to, aby sme ho potrápili. A keď bude pri nás stáť aj trochu štastia, možno sa nám podarí nemožné.

Barcelona má inú úroveň, ale s Bilbaom si naposledy neporadila. Vy si trúfate?
Žilina nie je Barcelona… Myslím to tak, že Bilbao nás nebude brať ako Barcelonu, možno nás aj trochu podcení, nebude také koncentrované. To môže byť naša výhoda, z ktorej niečo vyťažíme. Potom máme šancu presadiť sa našou hrou.

Nie je to tak dávno, čo Slovensko zdolalo Španielsko. A práve v Žiline v dôležitom kvalifikačnom zápase. Vy ste boli tiež pri tom. Veríte, že by sa mohlo niečo podobné zopakovať?
Na tento zápas si často spomínam, asi si ho zapamätám až do smrti. Dúfam, že ani Bilbao mi príjemné spomienky na Španielsko nepokazí.

Ako hodnotíte španielsky futbal?
Jeho liga je na vysokej úrovni. Španielski hráči neustále dokazajú výnimočnú kvalitu na klubovej i reprezentačnej úrovni. Sú technicky i kombinačne veľmi silní.

Patríte medzi tých, pre ktorých je práve španielska liga najkvalitnejšia na svete?
Ťažko sa porovnáva. Každá z troch-štyroch špičkových európskych líg je herným štýlom iná, hoci v nich pôsobia mnohí cudzinci. Rád si pozriem zápasy z každej z nich. Španielska je technická, s viacerými prihrávkami, nemecká priamočiarejšia, anglická sa vyznačuje veľkou bojovnosťou, súbojmi.

Keď pred piatimi rokmi hrala Žilina v skupine Ligy majstrov vy ste v jej drese ešte nepôsobili…
Nie, to som ešte jej zápasy sledoval v televízii ako banskobystric­ký hráč.

Takže vás dnes čaká najdôležitejší pohárový zápas v žilinskom tíme?
Bude to pre mňa najdôležitejšie stretnutie v európskych súťažiach. Nikdy som sa nedostal tak ďaleko. Čaká nás veľmi ťažký súper a keby sa nám podarilo postúpiť, bol by to pre mňa najväčší úspech. V pohároch som to doteraz príliš ďaleko nedotiahol. V Žiline sme si pred rokom miestenku nevybojovali, predtým sme dva razy skončili na prvom súperovi. Pred dvoma rokmi sme to dotiahli do tretieho predkola Európskej ligy s Rijekou. Do play off išli Chorváti.

Aká atmosféra vládne v tíme tesne pred zápasom, ako ho vnímajú spoluhráči?
Všetci sa naň tešíme. Verím, že sa to prejaví aj na ihrisku, na ktorom necháme všetky sily. Máme veľa mladých chalanov, pre nich je to topzápas doterajšej kariéry. Určite ho nepôjdeme len odohrať, cítim u každého odhodlanie.

Tri zápasy za sebou ste nezvíťazili. Nevyrušuje vás táto séria?
Nie, toto bude iné stretnutie. V domácej súťaži máme vždy šancu zaváhanie dobehnúť, v pohári to už nejde. Musíme už dnes vybojovať čo najlepší výsledok. Byť od začiatku maximálne koncentrovaní. Čo sa týka odvety v Poltave, tam sme jediný raz v sezóne prehrali, lenže išlo najmä o postup. Na priebeh tohto zápasu budeme dlho spomínať, to sa len tak ľahko v kariére nezažije.

Mužstvo druhý mesiac ťahá program s dvoma zápasmi v týždni a k tomu často náročné cestovanie. Cítiť už únavu?
Zatiaľ to zvládame. Cítim sa dobre a myslím, že podobne sú na tom aj spoluhráči. Na únavu sa nebudeme vyhovárať. Na pohárové súboje sa vždy veľmi tešíme a potom ani únavu nevnímame. Teraz máme pred sebou zápas, na ktorý príde aj veľa divákov, čakáme výbornú atmosféru, lepšiu ako v lige. To nám pomôže.

A keď sa únava hlási, máte recept, ako ju vyhnať z tela?
Je to klasický postup. Dôležitá je regenerácia. Po zápasoch na regeneračných tréningoch treba robiť všetko poctivo, neulievať sa, lebo to sa potom vráti, dobehne nás to. Psychicky si najviac oddýchnem s rodinou, chodíme na prechádzky, vtedy sa uvoľním, vypnem.

S čím budete dnes večer spokojný?
S výsledkom, po ktorom budeme aj pred odvetou žiť a v Bilbau sa biť o postup.

Žilinčania si jediní zahrali v dvoch skupinách

Slovenské tímy sa predstavili v ére samostatnosti päťkrát v skupinovej fáze európskych súťaží. Žilinčania sú jediní, ktorým sa to podarilo dva razy.

V skupine Ligy majstrov si zahrali tri mužstvá – 1. FC Košice 1997/98, Artmedia Petržalka 2005/06, MŠK Žilina 2010/11, v Pohári UEFA (predchodca Európskej ligy) – MŠK Žilina 2008/09 a v Európskej lige – Slovan Bratislava 2011/12.

S výnimkou senzačnej cesty Petržalky v najlukratívnejšej súťaži, všetky ostatné vystúpenia sa skončili katastrofálne. Petržalka siahala na postup z H-skupiny, keď podľahla len Interu Miláno (0:1 a 0:4) a v ostatných štyroch súbojoch vyhrala nad Portom (3:2) a vybojovala tri remízy – s Portom (0:0) a Glasgowom Rangers (0:0 a 2:2). Košičania a Žilinčania schytali v Lige majstrov len prehry, prví strelili v šiestich zápasoch len dva góly, druhí tri. Negatívnym rekordom je domáca prehra MŠK s Olympique Marseille (0:7).

Slováci sa nevyznamenali ani v druhej najvýznamnejšej súťaži. Žilina v poslednom ročníku pod názvom Pohár UEFA síce vyhrala na pôde Aston Villy (2:1), ale v ďalších súbojoch si pripísala už len bod za remízu so Slaviou Praha (0:0), dve stretnutia prehrala – s Hamburgerom SV (1:2) a Ajaxom (0:1). S každým súperom v skupine sa vtedy hral len jeden zápas.

Slovan skončil ešte horšie, obsadil posledné miesto v F-skupine, získal len bod za remízu s Parížom St. Germain (0:0). Zaujímavosťou je, že pred štyrmi rokmi sa stretol dva razy s dnešným súperom žilinského tímu. Athleticu Bilbao dva razy tesne podľahol (1:2 a 1:2).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Viktor Pečovský