Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Novota žiari vo Viedni. Po Ajaxe si trúfa aj na Šachtar

V slávnom viedenskom Rapide pôsobí štyri roky a zažil v ňom zopár výborných období. Vlani na jar utvoril klubový rekord, keď nepustil loptu za svoj chrbát 623 minút.

19.08.2015 09:00
Ján Novota Foto: ,
Toto obdobie si veľmi užívam, tvrdí Ján Novota.
debata

V úvode aktuálnej sezóny síce nejaké góly inkasoval, ale jeho tím vyhráva a vybojoval už niekoľko senzačných výsledkov. Rešpektovaný futbalový brankár Ján Novota (31) bude jediným Slovákom, ktorý sa v stredu v prvom zápase play off Ligy majstrov pokúsi so svojím tímom o účasť v skupinovej fáze prestížnej súťaže. „Toto obdobie si veľmi užívam. Teším sa na každý zápas, každý jeden je pre mňa krásny darček,“ tvrdí.

Rapid čaká veľký futbalový večer. Ako ste sa na zápas so Šachtarom Doneck chystali?
Na Šachtar sme sa pripravovali ako na každý iný zápas doteraz. Aj ja som si udržal svoj bežný režim. Mám dosť rokov i skúseností, aby som nepodliehal nervozite. Prežívam to už inak ako zamlada.

Ako vnímajú veľkú šancu v klube?
Boj o účasť v skupine Ligy majstrov je pre klub významná udalosť, veď naposledy si v tejto fáze súťaže zahral pred desiatimi rokmi. Tešia sa aj naši fanúšikovia, Ernst-Happel štadión, kam sa zmestí 50-tisíc divákov, bude vypredaný. Verím, že ich potešíme. Bude to sviatok futbalu vo Viedni.

V predchádzajúcom kole ste vyradili senzačne Ajax Amsterdam. Trúfate si aj na ukrajinského šampióna?
Samozrejme, sú to silou porovnateľní súperi. Nastúpime na najbližší dvojzápas s tým, že nemáme čo stratiť. Veríme si. Berieme však do úvahy, že Šachtar má v tíme tuším desiatich Brazílčanov a pravidelne hráva v skupine pohárových súťaží. Kvalita i technické prednosti sú na jeho strane, ale našim tromfom je bojovnosť a srdce. Súper má dobrých jednotlivcov, my silné mužstvo. On musí, my môžeme. To je naša obrovská výhoda.

Postupom cez Ajax ste už splnili klubový cieľ…
Chceli sme sa najmä dostať do skupiny v pohároch. Európsku ligu už máme teraz istú a pokúsime sa o bonus – hrať v hlavnej súťaži Ligy majstrov. Šachtar je favorit. Nám však pozícia outsidera sedí.

V rakúskej lige je však postavenie mužstva iné…
V lige sme teraz na čele a v zápasoch bývame favoritmi, ale zvládame aj túto situáciu.

Vyhrali ste už na pôde Austrie i Salzburgu. To sú vaši veľkí súperi a proti ním sú to vždy veľmi prestížne stretnutia…
Bolo tomu, samozrejme, tak aj teraz. U konkurenčnej Austrii to bolo veľké derby. Dosiahli sme najvyššie víťazstvo na jej pôde v histórii – 5:2.

Rapid dokázal vyhrať aj v Amsterdame 3:2, čo bolo veľké prekvapenie po domácej remíze 2:2…
Musím povedať, že po prvom zápase nám už asi nik neveril. Len my sme dúfali, že nie je nič stratené. A s nami aj najvernejší fanúšikovia, to je naša obrovská podpora. Do Amsterdamu ich prišlo 2500, a hoci domáci mali jasnú prevahu, bolo ich stále počuť. Bolo to neskutočné.

S akým výsledkom budete v stredu spokojní?
Hovorí sa, že v pohári je ideálne doma nejaké góly streliť a neinkasovať. Ale my sme aj v minulom kole potvrdili, že vždy ide o dva zápasy. Dokážeme bodovať aj na ihriskách súperov. Nemáme sa prečo báť a verím, že pred odvetou bude všetko otvorené a rozhodne sa o týždeň.

V klube pôsobí od leta opäť aj druhý Slovák Peter Hlinka. Aká je jeho pozícia?
Momentálne hrá v našom druhom tíme. Je v ňom líder, takého skúseného hráča tam veľmi potrebujú, usmerňuje mladých futbalistov, je veľkým prínosom. Dopísali ho aj na súpisku Ligy majstrov, ale s nami netrénuje, takže neviem, či má šancu nastúpiť.

Narodili ste sa v Matúškove neďaleko Galanty, teraz pôsobíte už štyri roky vo Viedni. Zvykli ste si na život vo veľkomeste?
Cítim sa tu aj s rodinou veľmi dobre. Vo Viedni je stále čo robiť, keď máme voľný čas, nájdeme si vždy zaujímavý program. Synovia, päťročný Janko a trojročný Krištof, chodia už do škôlky. Od klubu som dostal byt a doma v Mierove pri Šamoríne, ktorý nemá ani päťsto obyvateľov, máme dom. Je to blízko aj domov, čo je tiež veľká výhoda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Šachtar Doneck #Ján Novota #Rapid Viedeň
Načítavajú sa športové výsledky...