Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Žiliny príde kat Realu i Barcelony

V priebehu posledného roka stihli to, o čom väčšina futbalového sveta len sníva. A nikdy nedosiahne.

18.08.2015 21:45
Aritz Aduriz, atletic bilbao Foto: ,
Gólová radosť hrdinu Bilbaa Aritza Aduriza v súboji proti Barcelone.
debata

Do Žiliny pricestuje mužstvo, ktoré zastavilo dvoch najlepších hráčov sveta. Ale aj pokorilo najslávnejšie kluby. Futbalisti Bilbaa síce obsadili v minulom ročníku španielskej ligy až siedme miesto, no i tak výrazne prehovorili do boja o titul. O body obrali hneď dvojicu veľkých kandidátov na majstrovskú trofej. S obhajcom z Atlética Madrid uhrali pred svojimi fanúšikmi bezgólovú remízu, hviezdny Real dokonca zdolali – 1:0.

O kvalitách baskickej pýchy sa presvedčila aj Barcelona. Španielsky šampión prehral s Athleticom boj o domáci Superpohár. Po prehre 0:4 v Bilbau, uhral v odvete na Nou Campe len remízu 1:1. „Na tento okamih sme čakali poriadne dlho. Radosť z nášho úspechu má akiste niekoľko neúspešných generácií, ktoré prešli dresom nášho klubu,“ tešil sa po zápase tréner Ernesto Valverde.

Nečakaný úsmev na tvári môže mať najmä vďaka jednému mužovi – Aritzovi Adurizovi. Skúsený 34-ročný útočník to na gigantov svetového futbalu vie. Na jar rozhodol ligový duel s Realom, v dvojzápase s Barcelonou sa zaskvel štyrmi gólmi. V Bilbau dosiahol hetrik, v Barcelone zariadil remízu. „Najkrajším dňom môjho života bolo narodenie dcérky, no hneď po ňom nasledujú práve tieto chvíle,“ tešil sa veterán, ktorý reprezentoval Španielsko v jedinom zápase a gólu sa nedočkal.

Rodák zo San Sebastianu sa síce v popularite, majstrovstve ani úspechoch nemôže rovnať s Cristianom Ronaldom a Lionelom Messim, no oboch dokázal aspoň na okamih zatieniť. Zatiaľ čo argentínsky génius nebol v oboch zápasoch o premiérovú trofej sezóny vo svojej koži, Aduriz zaujal mimoriadnou efektivitou. Priebojný strelec premieňal svoje príležitosti s ohromnou ľahkosťou.

„Všetku našu snahu sme vyvinuli pre to, aby sme potešili ľudí v Bilbau. Od posledného veľkého úspechu už prešlo dostatok času. Sme radi, že sa naši fanúšikovia môžu tešiť opäť,“ netajil obrovskú radosť Aduriz, ktorý sa narodil v San Sebastiane, no k veľkému futbalu privoňal až v Bilbau. Okrem toho si zahral aj vo farbách Valladolidu, Mallorcy a Valencie, odkiaľ sa pred tromi rokmi vrátil na San Mamés.

Pre Bilbao má zisk Superpohára veľký význam. Na trofej čakalo od roku 1984 – vtedy sa tešilo z titulu, domáceho pohára i Superpohára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #mšk žilina #Athletic Bilbao
Načítavajú sa športové výsledky...