Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čierny týždeň českého klubového futbalu. Zo štyroch tímov ostáva v pohároch len Sparta

Český klubový futbal zažíva po vypadnutí všetkých troch klubov v 3. predkole Európskej ligy - Plzne, Liberca a Mladej Boleslavi najhoršie leto za posledné štyri roky. Prvýkrát od sezóny 2010/11 bude mať v záverečnom predkole pohárov jediného zástupcu a môže zabudnúť na predchádzajúce úspešné ročníky.

08.08.2014 08:07
Malmo - Sparta Foto: ,
Sparta Praha po vypadnutí v 3. predkole Ligy majstrov, zabojuje o skupinovú fázu Európskej ligy.
debata

Čierny týždeň ešte umocnilo stredajšie vyradenie Sparty v 3. predkole Ligy majstrov proti Malmö. Sparta sa pokúsi vylepšiť pozíciu českého futbalu postupom do základných skupiny Európskej Ligy cez súpera, ktorého meno sa dozvie z dnešného žrebovania.

V minulých rokoch prežíval český futbal hlavne vďaka Plzni dobré časy. Plzeň dvakrát za predchádzajúce tri sezóny prešla do skupiny Ligy majstrov a v posledných dvoch ročníkoch spolu s ďalším tímom, raz Spartou, raz Libercom, postúpili do jarnej fázy Európskej ligy.

Tento rok je všetko inak. Do národného koeficientu zatiaľ získali české celky len 1,75 bodu a pokiaľ v 4. predkole vypadne aj Sparta, bola by to najhoršia sezóna v cele histórii.

Pred týždňom české kluby atakovali v rebríčku národného koeficientu dvanáste prípadne trináste miesto, ktoré môže znamenať priamy postup do skupiny Ligy majstrov. Momentálne sa musia obávať o pätnástu priečku, ktorá ako posledná zaisťuje dvom tímom z danej krajiny začať v predkole Ligy majstrov a trom v kvalifikácii Európskej ligy.

Náskok štrnásteho Česka pred pätnástym Rumunskom po vyradení Plzne rumunským Ploieşti a Liberca Astrou Giurgiu znížil na 3,2 bodu. Šestnáste Rakúsko je späť o ďalších 1,25 bodu. Rumuni však majú stále tri, Rakúšania dva tímy. Obe krajiny môžu mať zástupcu v skupine Ligy majstrov, čo znamená bodovú prémiu. Čierne české leto v predkolách potvrdzuje aj to, že z prvých 23 krajín má už len Izrael, tiež iba jeden tím.

Sparta po suverénnom víťazstve v minulom ligovom ročníku, ktoré podčiarkla ziskom domáceho pohára, verila, že si prvýkrát od roku 2005 zahrá skupinu Ligy majstrov. Rovnako ako vlani v predkole Európskej ligy stroskotala na švédskom klube. Malmö bolo pritom rovnako hrateľné ako pred rokom Häcken.

Futbalisti Sparty sa znovu porazili sami. Chybami v obrane, dvoma inkasovanými gólmi doma a aj tým, že sa pred odvetou po výhre 4:2 boli až príliš optimistickí a málo pokorní. Ukázalo sa, že Sparťania nie sú z ligy zvyknutí hrať pod tlakom. Za nepriaznivého stavu šli výkony opôr dole, podobne ako s Häcken zlyhal napríklad stredopoliar Lukáš Vácha.

Kým Sparta sa na žreb sťažovať nemohla, Mladá Boleslav, Liberec a Plzeň dostali podstatne ťažších súperov. Viktoria v predchádzajúcich sezónach predkolá suverénne zvládala, až na zápas na ihrisku Lokerenu všetky vyhrala. Predchádzajúce postupy si vybojovala pod koučom Pavlom Vrbom, ktorý prevzal reprezentáciu. Dušan Uhrin mladší krátko po svojom nástupe prešiel s Viktóriou na začiatku jari cez Šachťor Doneck, teraz si s tímom proti rumunskej Ploieşti neuspel.

Liberec pod slovenským trénerom Samuelom Slovákom sa stále zohráva a vypadnutie s rumunským Giurgiu sa dalo čakať. Slovan na rozdiel od Sparty a Plzne počíta každú korunu, má sotva tretinový rozpočet, nemôže nakupovať rovnako kvalitných hráčov. Oproti minulej sezóny sa navyše výrazne oslabil.

Zamotanú hlavu musí mať mesiac pred štartom kvalifikácie majstrovstiev Európy tréner Pavel Vrba, ktorý avizoval, že chce v reprezentácii viac stavať na hráčoch z ligy. Až na obranné stálice Pavla Kadeřábka s Davidom Limberským a útočníka Davida Lafatu pri štarte sezóny nikto nežiari.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #Viktoria Plzeň #Slovan Liberec #FK Mladá Boleslav