Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnava krôčik od postupu. Podporí ju plný štadión

Futbalisti Spartaka Trnava sú jednou nohou v play off Európskej ligy, v ktorom sa už bude rozhodovať o účasti v skupinovej fáze súťaže.

07.08.2014 12:00
Ivan Schranz, Spartak Trnava, St. Johnstone Foto: ,
Ivan Schranz (vľavo) strieľa jeden zo svojich dvoch gólov do siete Saint Johnstone.
debata

Na pôde škótskeho tímu FC Saint Johnstone vyhrali 2:1. Dnes ich čaká v ich pohárovom sídle v Zlatých Moravciach od 19.30 odveta. Podporí ich plný štadión, už od utorka je stretnutie vypredané, čo znamená, že v hľadisku bude bezmála štyritisíc divákov.

Proti Trnavčanom stojí v tomto ročníku Európskej ligy už tretí súper a zatiaľ postupoval Spartak suverénne. V piatich doterajších zápasoch neprehral ani raz (štyri výhry, jedna remíza). Jeho východisková pozícia je aj teraz výborná.

Ale mohla byť ešte lepšia. Trénera Juraja Jarábka mrzelo po prvom súboji, že jeho tím ešte výraznejšie nevyužil najmä prvý polčas, keď dominoval a mohol získať aj výraznejší náskok. Naopak, nakoniec v samom závere neudržal dvojgólové vedenie a inkasoval v nadstavenom čase.

„Pred zápasom by sme tento výsledok brali všetkými desiatimi, ale po priebehu stretnutia sme mohli vyhrať aj vyššie, už po výbornom prvom polčase sme mohli viesť o tri-štyri góly,“ zdôrazňoval Jarábek. „Víťazstvo 2:1 je však výborné a dáva nám proti kvalitnému súperovi veľmi dobré šance na postup. Sme futbalovejší a ak budeme hrať náš kombinačný futbal, verím, že postúpime. Máme to vo vlastných rukách a tešíme sa na odvetu.“

Škóti hrajú typický ostrovný, agresívny futbal a vopred sa nevzdávajú, o čom svedčí aj ich gól na 1:2 v posledných sekundách prvého stretnutia. V predchádzajúcom kole vyradili FC Luzern po dvoch remízach (0:0 a 1:1), rozhodol penaltový rozstrel, v ktorom premenili všetkých päť kopov. Dnešný súper Trnavčanov je aktuálnym držiteľom Škótskeho pohára (v lige skončil šiesty). Stretnutie bude vysielať v priamom prenose Dvojka a povedú ho španielski rozhodcovia, hlavný bude Javier Estrada.

Siahajú na svoje maximum

Trnavskí futbalisti môžu dnes zopakovať svoje maximum v pohárovej Európe v ére samostatnosti. Pred troma rokmi tiež postupovali od prvého predkola Európskej ligy a postupne vyradili troch súperov – Zeta Golubovci, FK Tirana, Levski Sofia.

Najsilnejšieho z trojice tímov, bulharský tím, vyradili presne pred troma rokmi a troma dňami v odvete 3. predkola v emotívnom zápase a v elektrizujúcej atmosfére na trnavskom štadióne. Domácich hnalo dopredu vyše 12-tisíc divákov. Spartak viedol v prvom stretnutí 1:0, ale v troch záverečných minútach inkasoval dva góly a podľahol 1:2. V odvete zasa on musel otáčať vývoj, lebo Levski viedlo 1:0, ale dvoma Tomačekovými gólmi vyhrala Trnava 2:1. O postupe rozhodol penaltový rozstrel, v ktorom Trnavčania nezaváhali ani raz a vyhrali ho 5:4.

Bol to doteraz najväčší medzinárodný úspech Spartaka od rozdelenia Československa. V play off potom bojovali o účasť v skupine Európskej ligy, ale narazili na silného súpera Lokomotiv Moskva, ktorý zastavil ich úspešné ťaženie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #Spartak Trnava #Fortuna liga #FC Saint Johnstone