Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hroššo vychytal Libercu postup a na chvíľu stratil pamäť

Slovenský brankár Lukáš Hroššo vychytal futbalistom Slovanu Liberec postup do jarnej časti Európskej ligy. V Estorile však vo štvrtok neskoro večer prežíval aj ťažšie okamihy, keď ho po tvrdej strele zasiahla lopta do hlavy a na chvíľu stratil pamäť.

13.12.2013 20:40
Lukáš Hroššo Foto:
Lukáš Hroššo.
debata

„Cítim sa stále trochu otrasený, hlava ma ešte pobolieva,“ vravel po včerajšom popoludňajšom prílete do Prahy. „Som však šťastný, že sme postúpili, že som pomohol mužstvu. Je to obrovský úspech pre mňa i pre Liberec.“

Tréner Jaroslav Šilhavý mu v rozhodujúcom súboji na pôde portugalského Estorilu Praia dal trochu nečakane prednosť pred jedničkou Přemyslom Kovářom. Liberec vyhral 2:1. „Nemal som strach, Lukáš je výborný brankár, aj v Seville to odchytal skvele,“ ocenil jeho výkon Šilhavý, ktorý označil postup zo skupiny za ešte väčší úspech ako zisk titulu v predminulej sezóne.

Bývalý gólman Nitry, ktorý hosťoval aj v Slovane, kde si tiež zahral v skupine Európskej ligy a cení si najmä vychytanú nulu v súboji s Parížom St. Germain na Pasienkoch, inkasoval gól osem minút pred koncom za stavu 0:2. Vtedy sa aj zranil, ale stretnutie dokončil.

„Bol to náročný zápas, ale poviem pravdu, že si nespomínam, ako som ho dochytal. Doteraz som sa pýtal chalanov na jeho priebeh, až postupne sa mi všetko vybavuje a spomínam si na detaily,“ popisoval situáciu 26-ročný nitriansky rodák.

Dodáva, že triumf si napriek zložitej situácii vychutnal. „Spoluhráči mi povedali, že v šatni som stále vravel, že si na nič nepamätám. Ale vraj som sa spontánne tešil s ostatnými. V hoteli potom na mňa dávali pozor.“

Hroššo sa dlho zotavoval z dvojnásobnej zlomeniny nohy, ktorú utrpel v júli 2012 po zrážke so strelcom Depetrisom v ligovom súboji Nitry v Trenčíne. Ohrozovala jeho kariéru a keď ho v lete tohto roku bral do svojich služieb Liberec, ešte nebol stopercentne fit. Po dlhej pauze dostal šancu pred vyše mesiacom v Seville (a tesne predtým aj v lige v Znojme, aby sa trochu rozchytal). Brankár Kovář nemohol nastúpiť, lebo v Európskej lige videl červenú kartu.

V Seville sa Hroššo výrazne pričinil o prekvapujúcu remízu (1:1), odvtedy sa však do bránky opäť nepostavil. „Po poslednom ligovom zápase na Slavii mi však tréner brankárov Veselý naznačil, že v Estorile budem hrať, aby som sa začal chystať. Povedal, že mužstvo potrebuje nový impulz. Nemal som čo stratiť. Bolo to určite zložité, lebo som dlho nechytal, podobne ako pred Sevillou. O to krajšie je, že som dôležité stretnutia zvládol. Mal som podporu trénerov, verili mi, to mi dodalo sebavedomie.“

V závere zápasu v Portugalsku si zahral aj ďalší Slovák v libereckom drese Ľuboš Kolár. Oboch čakala v piatok večer ešte cesta do Nitry, kde majú obaja svoje rodiny a strávia tam aj vianočné sviatky. „Už sa na to veľmi teším. So snúbenicou Silviou máme šesťtýždňového Lucasa, tak si ho konečne spolu poriadne užijeme,“ tešil sa Lukáš Hroššo.

Brankár Liberca sa bráni a je pripravený ísť aj na detektor

Len niekoľko dní pred kľúčovým stretnutím Európskej ligy Estoril Praia – Slovan Liberec sa v českých médiách omieľalo meno libereckej brankárskej jedničky Přemysla Kovářa.

Dôvodom bol ešte zápas 3. ligového kola, v ktorom Liberec podľahol zahanbujúco Mladej Boleslavi 0:4. Prvé dva góly padli po Kovářových hrubých chybách a objavili sa špekulácie o možnom ovplyvnení výsledku. Podozrenie z korupcie však 28-ročný brankár, ktorý nastúpil v libereckom klube len na začiatku tohto roku, hneď zmietol zo stola.

„To je úplný nezmysel. Ak to bude potrebné, pokojne pôjdem aj na detektor lži,“ vyhlásil minulý týždeň v rozhovore pre idnes.cz a tiež tvrdil, že sa bude brániť a urobí všetko, aby sa očistil.

Podľa českých médií však práve tento zápas vyšetruje aj polícia. Tréner Slovana Jaroslav Šilhavý tento moment v žiadnom prípade nespájal s tým, že vo štvrtok dostal v Estorile prednosť medzi žrďami práve Slovák Lukáš Hroššo. Zdôraznil, že o tejto výmene uvažoval už v predchádzajúcom ligovom súboji na Slavii, ktorým sa končila jesenná časť domácej súťaže.

„S týmto návrhom prišiel tréner brankárov Milan Veselý. Aj keď je Přema veľká opora, na Slavii sme prehrali, tak sme chceli na záver niečo zmeniť,“ cituje trénera ČTK.

Tému nechcel komentovať ani slovenský brankár Lukáš Hroššo, ktorý robil Kovářovi dvojku, ale naposledy dostal pred ním prednosť. „To sú výmysly, zbytočné špekulácie. Každý brankár urobí chybu. A s tým, že som teraz nastúpil, to nijako nesúvisí. Zápas na začiatku sezóny, o ktorom je reč, som sledoval len v televízii. Ešte som nebol pripravený ani na to, aby som sedel na lavičke. Vlastne nemám k tomu ani čo povedať,“ reagoval Hroššo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #Liberec #Lukáš Hroššo