Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guľa tvrdí, že ráta so všetkým. Aj s penaltami

Žilinskí futbalisti majú reálnu šancu na postup do play off Európskej ligy a bojovať o miesto v niektorej zo skupín. Potrebujú k tomu aj do tretice v tejto sezóne zvládnuť domácu odvetu v druhej najprestížnejšej pohárovej súťaži starého kontinentu. V treťom predkole privítajú HNK Rijeka vo štvrtok od 17.30. Pred týždňom na súperovej pôde tesne podľahli (1:2).

08.08.2013 08:00
žilina, futbal, radosť Foto: ,
Futbalisti Žiliny zvládli v Európskej lige už dve predkolá.
debata

„Bude u nás horúco a nielen kvôli počasiu. Z prvého zápasu sme pravdepodobne vyťažili maximum. Nepríjemné bolo, že sme hneď v úvode inkasovali gól, ale mužstvo nepodľahlo panike. Uvidíme, či nám domáci výkon bude stačiť aspoň na víťazstvo 1:0. Pohárová matematika nám dáva určite šancu,“ reaguje žilinský tréner Adrián Guľa.

Žilinčanov v prvom súboji zachránil dôležitý Majtánov gól šestnásť minút pred koncom, keď súper viedol 2:0. Pred dvoma týždňami dokázali v stretnutí s Ľubľanou zlikvidovať aj jej dvojgólový náskok (3:1). Teraz by im stačila výhra 1:0, ale tréner pripomína, že mužstvo nebude hrať na tento výsledok.

„To sa ani nedá, chcem, aby hralo naplno deväťdesiat minút a ak budeme efektívni, môžeme dať viac gólov. Pripravujeme sa však na všetky alternatívy, aj na to, že sa bude predlžovať a v hlave sme mali aj scenár o penaltovom rozstrele, na tréningu sme si jedenástky vyskúšali. Prekážok, ktoré sa nám postavia do cesty, môže byť viac.“

Guľa dodáva, že prvý zápas s Rijekou si pozrel v príprave dva razy. „Narazíme na silného súpera a ak ho hodnotím komplexne, tak je asi najsilnejší z doterajších tímov, s ktorými sme sa v sezóne stretli. Má silný protiútok, kvalitnú organizáciu hru, ktorú podporuje slušná práca s loptou jednotlivých hráčov. Je nebezpečný v pokutovom území. Dá sa však s ním hrať, o čom sme sa presvedčili aj pred týždňom. Štatistiky, ktoré mám, ukazujú, že predchádzajúci zápas bol vo všetkých kritériách úplne vyrovnaný.“

Aj v dvoch predchádzajúcich predkolách začínali Žilinčania na ihrisku súperov. V domácej odvete dostali od Kutaisi tri góly, od Ľubľany jeden. „Najviac ma vyrušuje, ako ľahko niekedy dovolíme súperovi skórovať. Zväčša nedoplácame na otvorenosť hry, ofenzívnosť, inkasujeme, keď sme v plnej obrane, keď nám klesá koncentrácia. Na to si tentoraz musíme dať pozor,“ zdôrazňuje žilinský kouč.

Pečovský: Ešte si zahráme aj proti silnejším súperom

Viktor Pečovský (30) je medzinárodne najostrieľanajší žilinský futbalista, patrí už dlhšie aj do základného kádra slovenskej reprezentácie. „Verím, že postúpime,“ tvrdí opora MŠK pred odvetou s HNK Rijeka.

V prvom stretnutí ste podľahli 1:2. Ako vnímate tento výsledok z pohľadu postupových nádejí?
Jeden gól, ktorý sme strelili na súperovom ihrisku, je pre nás dôležitý. Sme radi, že sme ho dali a teraz pred odvetou sú šance 50:50. Myslím si, že na Rijeku máme a môžeme cez ňu prejsť.

Je to najsilnejší súper, na ktorého ste v tohtoročnom pohári narazili?
Každý mal svoje silnejšie i slabšie stránky. Čím sme ďalej, tým nás čakajú ťažší súperi. Rijeka má dôrazných, agresívnych hráčov. Možno neboli natoľko zdatní technicky ako futbalisti Ľubľane, ale nahradili to rýchlosťou a agresivitou. Verím, že si zahráme ešte aj proti silnejším súperom…

V čom vám hrozí dnes najväčšie nebezpečenstvo?
Rijeka má individuálne dobre vybavených hráčov a musíme si dať pozor najmä na brejky. Do Žiliny prichádza s náskokom a ani doma nehrala veľmi otvorene a útočne. Pre nás bude dôležité, aby sme strelili potrebný gól na postup.

Stačí vám aj 1:0. Dá sa hrať na takýto výsledok?
Keby sme takto kalkulovali, nemusí sa nám to vyplatiť. Potrebujeme hrať dobre celý zápas, sústrediť sa na našu hru a aj keď budeme viesť, nemôžeme dať súperovi šancu, aby sa dostal do zápasu. Ukázal svoju silu a gól vie dať. Môže padnúť aj v deväťdesiatej minúte… Poučenie máme z nedávneho ligového zápasu v Banskej Bystrici, kde sme po prvom polčase viedli 2:0, ale na chvíľu sme potom poľavili v koncentrácii a náskok sme stratili a nakoniec len remizovali.

Doma ste v tejto sezóne dostali vždy v pohárových i ligovom zápase gól…
Každý zápas je iný. Dúfam, že sme sa v predchádzajúcich stretnutiach poučili a teraz to zvládneme. Aj na pôde Rijeky sme odohrali úplne vyrovnané stretnutie. Keby sa nám darilo hneď od začiatku, v závere by sme určite ľahšie hľadali sily.

Vládnu veľké horúčavy. Ako sa s nimi vyrovnávate?
Počasie nie je pre futbal ideálne, ale to nevieme ovplyvniť. Usilujem sa čo najviac vyhýbať priamemu slnku a veľa piť. Ak hovoríme o zápase, podmienky budú pre obe mužstvá rovnaké, nemáme sa na čo vyhovárať. V podobných horúčavách sme už odohrali nejaké stretnutia, vieme sa na to pripraviť. Verím, že nás podporia aj diváci. Už v súboji s Ľubľanou bola atmosféra vynikajúca. Potešilo by ma, keby teraz prišlo ešte viac ľudí a postupom by sme im urobili radosť. Aj oni by sa mohli tešiť na ďalšieho atraktívneho súpera.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #UEFA #Európska liga #futbal