Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nebola to zlatá baňa, vraví žilinský manažér

Konečný účet ešte nie je známy, ale Žilinčania v Pohári UEFA zarobili peniaze, ktoré predstavujú iba o niečo viac ako desatinu ročného rozpočtu klubu. "Nebola to zlatá baňa. V Lige majstrov sa berie podstatne viac," zdôraznil žilinský manažér Karol Belaník. MŠK oznámil na začiatku sezony rozpočet 140 miliónov. Je najvyšší zo slovenských klubov, ale sú v ňom započítané aj náklady na rozsiahlu rekonštrukciu štadióna pod Dubňom.

06.12.2008 06:36
Aston Villa - Žilina Foto:
Radosť hráčov Žiliny z prvého gólu proti Aston Ville.
debata

Podľa informácii Pravdy si pripíše po senzačnom víťazstve na ihrisku Aston Villa vyše šestnásť miliónov korún.

Od UEFA príde na účet MŠK vyše osem miliónov korún. Futbalisti mohli na ihrisku v skupine vykopať maximálne 160-tisic eur (4,8 milióna korún). To by však museli vyhrať všetky štyri stretnutia. UEFA platí za každú výhru 40-tisíc a remízu 20-tisíc eur. Istých je aj 215-tisíc eur (6,5 milióna korún) za účasť v prvom kole proti Levski Sofia a postup do E-skupiny (100-tisíc + 115-tisíc).

Druhú polovicu tvoria prijmy zo vstupného a z predaja televíznych práv. Stretnutie proti Hamburgu sledovalo 9 870 a proti Slavii 8 789 divákov. „Tržby z prvého stretnutia sa pohybujú medzi štyrmi a piatimi miliónmi korún, z druhého ešte nemáme konečné čísla, ale príjem bude menší. Nielen preto, že prišlo menej divákov, ale aj vstupné bolo nižšie,“ zdôraznil Roman Grešo, zástupca spoločnosti Link-man, marketingového partnera klubu.

Klub nepredal televízne práva z prvého zápasu v skupine proti Hamburgu, pretože neakceptoval ponuku televíznych spločností. Druhý súboj proti Slavii videli diváci v priamom prenose na Slovensku i v Česku. „Sumu, ktorú sme dostali, nebudeme zverejňovať, tak sme sa dohodli s našimi partnermi,“ vysvetlil Grešo. MŠK mal však aj výdavky. Dva výjazdy na zápasy do Amsterdamu a Birminghamu stáli klub asi tri milióny korún.

Belaník vidí jednoznačný prínos v športovej oblasti. „Tieto zápasy nás jednoznačne obohatili. Víťazstvo nad Aston Villa bolo čerešničkou na torte. Slovenský klub ešte na pôde anglického súpera nikdy nevyhral. Zároveň sme aj trochu smutní, pretože nám to na postup nestačilo. Jedno oko sa po zápase smialo, druhé plakalo,“ približoval pocity manažér.

Cení si najmä fakt, že z desiatich stretnutí v tomto ročníku Pohára UEFA, mužstvo tesne prehralo iba v dvoch. ,,To je výborná bilancia slovenského klubu v silnej konkurencii," dodal Belaník. „Hráči sa presvedčili, že v optimálnej forme môžu zohrať vyrovnané zápasy aj so silnejšími európskymi tímami. Malo by to zvyšiť ich sebavedomie, už teraz sme postrehli, že po dobrom pohárovom zápase vládla pohoda aj v lige. Samozrejme, v niektorých momentoch sa prejavila únava, hráči odohrali v sezóne až 30 zápasov, s čím sme doteraz nemali skúsenosti.“

debata chyba