Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senzácia! Žilina vyhrala v Birminghame nad Aston Villou 2:1

Futbalisti Žiliny sa v Pohári UEFA postarali o veľké prekvapenie, keď v zápase F-skupiny zvíťazili na pôde Aston Villy 2:1 gólmi Leitnera a Štyvara. Slovenské mužstvo vyhralo v európskych pohároch nad anglickým naposledy v roku 1975. Napriek víťazstvu v poslednom vystúpení v skupinovej fáze európskeho pohára číslo 2 sa zverenci trénera Dušana Radolského s touto súťažou lúčia, keďže nemecký Hamburg zdolal v druhom dueli F-skupiny Slaviu Praha 2:0.

04.12.2008 20:00 , aktualizované: 22:42
Aston Villa - Žilina, radosť Foto:
Žilinská oslava gólu z kopačky Petra Štyvara do siete Aston Villy v súboji Pohára UEFA.
debata

Žilinčania ani v jednom zo štyroch zápasoch skupinovej fázy P-UEFA herne nesklamali a na svoje konto si dokázali pripísať štyri body za triumf v Birminghame a bezgólovú remízu so Slaviou Praha v 3. kole. Predtým „žlto-zelení“ nestačili v tesných dueloch na Hamburg (1:2) a Ajax Amsterdam (0:1)

Pohár UEFA, F-skupina:

ONLINE PRENOS ZO ZÁPASU

Aston Villa – MŠK Žilina 1:2 (1:2)

  • Góly: 28. Delfouneso – 16. Leitner, 19. Štyvar, ŽK: 29. Osbourne – 62. Leitner, 74. Pečalka, ČK: 79. Leitner (Žilina) po druhej ŽK, rozhodovali Berntsen – Raestad, Larsen (všetci Nór.), 28 797 divákov
  • Aston Villa: Guzan – Reo-Coker, Knight, Cuellar, L. Young – Gardner, Osbourne (65. Milner), Salifou (68. Barry), A. Young – Delfouneso (76. Agbonlahor), Harewood
  • Žilina: Perniš – Šourek, Piaček, Vomáčka, Leitner – Štrba, Pečalka – Pekarík, Adauto (70. Vladavič), Jež (90.+ Tesák) – Štyvar (86. Rilke)

Žilinčania začali proti favoritovi, ktorý však nastúpil s viacerými „lavičkovými“ hráčmi, zakríknuto. Aston Villa hrozila najmä zo štandardných situácií. V 13. min po rohu Ashleyho Younga hlavičkoval Knight a Perniš len reflexívne vyrážal nad bránku, nebezpečné boli aj ďalšie dva rohové kopy. O tri minúty neskôr prišiel nečakaný, no o to radostnejší gólový úder MŠK. Center Leitnera z ľavej strany stopér Knight podcenil a lopta skončila za chrbtom prekvapeného brankára Guzana – 0:1. Villania sa ešte nestihli spamätať z tohto momentu a v 19. min opäť inkasovali. Adauto vyzvŕtal Cuellara, vysunul Pekaríka a po jeho spätnej prihrávka rozvlnil sieť Štyvar – 0:2.

Útočník Žiliny Peter Štyvar (vpravo) prekonáva... Foto: Reuters
Aston Villa - Žilina, Štyvar, Guzan Útočník Žiliny Peter Štyvar (vpravo) prekonáva brankára Aston Villy Brada Guzana.

Domáci kouč O´Neill hneď po druhom góle poslal rozcvičovať sa niekoľko náhradníkov na čele s Barrym, no napokon k striedaniu nedošlo, pretože v 28. min po hlavičkovom priťuknutí Harewooda presne namieril spoza šestnástky ľavačkou Delfouneso a znížil na 1:2. Pre ešte len 17-ročného zakončovateľa, ktorý po prvý raz nastúpil v základnej zostave Aston Villy, to bol premiérový presný zásah v „červeno-modrom“ drese. V 34. min mohli Žilinčania opäť vyhrávať dvojgólovým rozdielom, no prečíslenie dvoch na jedného kapitán hostí Štrba vyriešil úplne zle. V zostávajúcich minútach prvého dejstva sa hra prelievala zo strany na stranu, väčšie gólové príležitosti si už ani jedno z mužstiev nevypracovalo.

Aj v druhom polčase približne 300 žilinských fanúšikov neúnavne povzbudzovalo svojich a takmer neustále ich bolo vo Villa Parku počuť viac ako zaskočených domácich. V 50. min vyskúšal pozornosť Guzana strelou z 30 metrov Adauto, na opačnej strane pálil Osbourne len vedľa ľavej žrde. Po hodine hry hráči MŠK roztlieskali divákov, keď súperovi viac ako minútu nepožičali loptu. V 66. min mohli Angličania vyrovnať, no center Ashleyho Younga poslal Harewood hlavičkou mimo. Slovenský vicemajster bol naďalej aktívny, svojím prístupom nedovolil Asto Ville nasťahovať sa trvalejšie pred hosťujúce pokutové územie. V 75. min však mali Žilinčania aj šťastie, keď gólman Perniš v skrumáži reflexívne nohami vyrážal strelu Gardnera.

Rozhodca Espen Bernsten ukazuje červenú kartu... Foto: Reuters
Aston Villa - Žilina, Leitner, Bernsten Rozhodca Espen Bernsten ukazuje červenú kartu Žilinčanovi Vladimírovi Leitnerovi v zápase Pohára UEFA Aston Villa - MŠK Žilina.

Dôležitý okamih prišiel o štyri minúty neskôr – Leitner fauloval prenikajúceho Agbonlahora a z rúk hlavného arbitra Berntsena videl druhú žltú a následne aj červenú kartu. Už o minútu však mohlo udrieť na opačnej strane, no po úniku Pečalku nedokázal Štyvara zakončiť rezantnejšie. Hráči MŠK sa už v záverečných minútach sústredili len na bránenie náskoku, čo sa im napokon aj so šťastím podarilo a dosiahli nesmierne cenný výsledok.

Povedali po zápase:

** Dušan Radolský (tréner MŠK Žilina):** "Som rád, že sme aj vo štvrtom zápase hrali dobre a konečne sa na nás aj usmialo šťastie v situáciách pred bránkou súpera. Je len škoda, že je koniec cesty, ale na druhej strane som rád, že sme získali cenné skúsenosti, ktoré budú dôležité v budúcnosti. Takéto víťazstvo sa vysoko cení nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Sme veľmi šťastní, že sme takýmto spôsobom ukončili kalendárny rok. Dali sme viac gólov ako súper, a preto sme vyhrali. Myslím si, že za bojovnosť sme si zaslúžili zvíťaziť.”

Martin O´Neill (tréner Aston Villy): „Od začiatku sme podľa mňa neboli príliš kompaktní. V druhom polčase sme vyvinuli oveľa väčšie úsilie a dúfali sme, že sa nám podarí vyrovnať. Žilina však hrala dnes veľmi dobre. Napriek tomu, že sme prehrali, podarilo sa nám postúpiť do šestnásťfinále, a to ma teší. Keď sme prehrávali 0:2, bol som samozrejme sklamaný, no nie šokovaný, pretože mňa v živote nič nedokáže šokovať. Určite neľutujem, že som dal príležitosť hráčom, ktorí predtým príliš nenastupovali. Napriek absencii viacerých opôr som dúfal, že sa nám podarí zvíťaziť.“

Peter Štyvar (útočník MŠK Žilina): „Pred gólom Adauto pekne potiahol loptu cez stred, nahral to Pekimu na krídlo a ja som to tam po jeho prihrávke "šupol“. Víťazstvo má pre nás veľkú cenu, hoci teraz už vieme, že Slavia doma prehrala s Hamburgom a tým pádom sme mimo postupovej hry. Prišli sme sem zvíťaziť a sme radi, že sme tento cieľ splnili."

Karol Belaník (športový riaditeľ MŠK Žilina): „Všetci sme veľmi šťastní, že sa nám podarilo na pôde Aston Villy zvíťaziť. Dali sme dva rýchle góly a hoci sa domácim podarilo znížiť, v druhom polčase sme víťazstvo ubránili. V závere nám už ubúdali sily, prechodová fáza viazla a napokon sme aj s trochou šťastia dosiahli cenný skalp anglického veľkoklubu. V šatni vládne obrovská radosť, hráči si vychutnávajú historické víťazstvo, ktoré patrí medzi najväčšie úspechy slovenského klubového futbalu. Sme radi, že sme takýmto spôsobom ukončili jesennú časť, teraz už v lietadle môžeme začať s oslavami.“

Tabuľka F-skupiny:
1. Hamburger SV 3 2 0 1 4:2 6
2. Aston Villa 3 2 0 1 4:3 6
3. Ajax Amsterdam 3 2 0 1 3:2 6
4. MŠK Žilina 4 1 1 2 3:4 4
5. Slavia Praha 3 0 1 2 0:3 1
Gólová radosť žilinských futbalistov Vladimíra...
Útočník Žiliny Peter Štyvar (vpravo) prekonáva...
+7Súboj o loptu medzi Carlosom Cuellárom z Aston...
debata chyba