Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková po výhre nad jednotkou: Hráčky majú zo mňa opäť rešpekt

Slovenska tenistka Dominika Cibulková má na konte konečne aj skalp svetovej jednotky. Podarilo sa jej to na štvrtý pokus na turnaji v Sydney. V druhom kole vyradila zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana po skvelom výkone najlepšiu hráčku sveta Dánku Caroline Wozniacku dvakrát 6:3.

11.01.2011 16:09
Dominika Cibulková Foto:
Dominika Cibulková.
debata

V minulosti ste prehrali s rebríčkovými líderkami Jelenou Jankovičovou, Serenou Williamsovou i Dinarou Safinovou. Spadol z vás po výhre nad Wozniackou stres zo zápasov proti jednotkám?
Dá sa povedať, že aj áno. Aj keď tento zápas bol v mnohom iný. Na kurt som prichádzala s vedomím, že môžem vyhrať. Predtým to bolo tak, že idem a skúsim. Teraz mám natrénované a verím si.

V čom sa udiala najväčšia zmena?
V mojej hlave. V myslení. Mám za sebou tvrdú prípravu, odohrala som pár dobrých zápasov a zistila, že to, čo mi tréner hovorí, aj funguje. Potvrdilo sa to aj v zápase proti Wozniackej. Veď svetovej jednotke som nastrieľala tridsať víťazných úderov. Bola som jednoznačne lepšou hráčkou na dvorci. Dúfam, že mi toto presvedčenie vydrží čo najdlhšie.

Takže víťazstvo nad Wozniackou pre vás nebolo prekvapením?
Predovšetkým ma neuveriteľne potešilo a dodalo mi mnoho sebavedomia. Už z predchádzajúcich duelov som vedela, že mám na to, aby som ju zdolala. Len som musela hrať celý zápas konštantne dobre. A podarilo sa mi to až teraz v Sydney.

V čom bol austrálsky duel iný ako ten posledný vo vlaňajšom štvrťfinále na US Open?
Náš newyorský zápas vôbec neberiem do úvahy. Nedá sa s ničím porovnávať, pretože kvalitu hry výrazne ovplyvnil vietor. Skôr by som ho porovnala so stretnutím v New Havene pred US Open. V treťom sete som viedla 4:1. A v tej chvíli sa prejavila moja tradična choroba – začala som príliš premýšľať a uvedomovať si, že mám jednu z najlepších hráčok na lopate a už mi chýbalo vyhrať iba niekoľko posledných loptičiek. A razom som zápas prehrala. V Sydney som bola poučená. Celý čas som bola maximálne sústredená a nevypustila som ani jednu výmenu. Nepripustila som si žiadne podobné myšlienky ako v New Havene.

Ako ovplyvnili hru prerušenia pre dážď?
No, bolo ich naozaj dosť. Niektoré len päť-desaťminútové. Ale priznám sa, že najviac mi pomohlo hneď to prvé za stavu 2:1 v úvodnom sete. Na začiatku som hrala dobre, ale postupne som sa dostala do defenzívy a nevedela sa z nej dostať. Počas prestávky mi tréner veľmi rázne dohovoril, že takto hrať nemám a ja som prišla na dvorec ako vymenená. A už bolo dobre.

Chválite svoj výkon. Bol stopercentný, alebo by ste v ňom ešte našli niečo, čo treba zlepšiť?
Určite som nepodala stopercentný výkon. Nechcem, aby to vyznelo nafúkane, ale podľa mňa som predviedla moju štandardne dobrú hru. Je ešte veľa vecí, ktoré chceme s trénerom zlepšiť. Kde mám začať? Tak napríklad podanie, returny, bekhend po čiare, ale aj na mojej najväčšej zbrani forhende je čo vylepšovať.

Vo štvrťfinále narazíte na urastenú Rusku Alisu Klejbanovovú. Doteraz ste odohrali jediný zápas, ktorý ste tesne prehrali. Bude na ňu platiť rovnaký recept ako na Dánku?
Alisa je veľmi nebezpečná hráčka. Hrá veľmi silovo a snaží sa predvádzať veľmi rýchlu hru. Trénovala som s ňou, takže viem, čo od nej môžem čakať. Záležať bude najmä od môjho výkonu. Ak si udržím túto výkonnosť, nemusím sa obávať. Dôležité je, že výhra nad Wozniackou ma neuspokojila. Túžim po ďalších víťazstvách.

Začala sa nová sezóna a už máte na konte päť zápasov. Výsledok proti svetovej jednotke vyzerá hladko, ale na dvorci ste strávili takmer jeden a trištvrte hodiny. Nehlási sa o slovo únava?
Vôbec. Som po skvelej kondičnej príprave, takže podobné ťažkosti nemám. S kondičným trénerom sme si aj hneď po stretnutí s Wozniackou dali ešte niekoľko hladkých šprintov. Cítim sa vynikajúco.

Ako komentovali súperky fakt, že ste vyradili Wozniacku?
Hráčky o tom medzi sebou nehovoria. Ale viacerí tréneri sa pri mne pristavili a gratulovali mi. U súperkách skôr registrujem ich pohľady. Akoby sa pýtali, čo sa so mnou stalo. Vidím, že majú zo mňa opäť rešpekt a to je veľmi potešujúce.

Počas US Open vás tréneri odmeňovali za dobré výkony darčekmi. Udialo sa niečo podobné aj teraz?
(Smiech) Zatiaľ nie. Ale pre mňa je najväčším darčekom, keď je môj tréner po zápase šťastný. Vtedy viem, že som hrala dobre.

debata chyba