Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lacko: Teší ma, že moje výkony ocenili aj druhí

Zdolal hráčov z Top 30 rebríčka ATP - Ljubičiča, Baghdatisa, Hewitta či Bellucciho. Trikrát potrápil Rusa Južného. Päťkrát si zahral vo štvrťfinále podujatí ATP. Vyšvihol sa najvyššie v kariére na 60. miesto. Ale najlepší slovenský tenista Lukáš Lacko so sezónou spokojný nie je. "Mrzí ma, že som neuhral žiadny veľký výsledok," povedal 23-ročný hráč v rozhovore pre Pravdu.

20.12.2010 20:41
Lukáš Lacko Foto:
Lukáš Lacko.
debata

Špičkoví tenisti sa sťažujú na krátku prestávku medzi sezónami. Ako dlho ste oddychovali vy?
Tenisový rok sa pre mňa skončil prehrou na bratislavskom challengri Ritro Slovak Open uprostred novembra. Hneď potom som si naordinoval desať dní úplného voľna. Trošku som sa zabavil a zvyšok som strávil doma v piešťanských kúpeľoch. Ešte som bol tri dni v Londýne na povinnom školení ATP University a potom už prišlo kondičné sústredenie vo Vysokých Tatrách.

Ako ste zvládli naháňanie kondície?
Každý rok je to rovnaké. Dopredu viem, že ma čaká poriadna makačka. Na druhej strane si uvedomujem, že je pre mňa veľmi dôležité byť na začiatku roka fyzicky nadupaný.

Porovnajte: V akom stave ste boli vlani o tomto čase s tým súčasným?
Pred rokom som bol viac fyzicky unavený. Teraz som cítil skôr mentálnu vyčerpanosť.

Prečo?
Vlani som viac vyhrával a víťazstvá dodajú každému športovcovi viac pozitívnej energie. Odohral som však veľa zápasov a moje telo to cítilo. Tento rok to bolo skôr naopak. Musel som sa vyrovnávať s viacerými prehrami a to na odolnosti nepridáva.

Na koľko percent vám vyšla sezóna 2010?
Ťažko povedať. Dobre som ju našliapol, ale nastúpený trend som neudržal. Začiatok roka mi vyšiel super. Ale potom prišli dva-tri hluché mesiace. Stred bol tiež fajn, ale opäť nasledovalo nevýrazné obdobie. Chýbala mi väčšia konštantnosť výkonov. A mrzí ma, že som neuhral žiadny veľký výsledok. Bol som síce párkrát vo štvrťfinále, ale nič prevratné sa mi nepodarilo.

Päť účastí vo štvrťfinále na turnajoch ATP sa vám máli?
Ale nie, je to pekné. Keď však chcem ísť v rebríčku vyššie, musím už aj na väčších turnajoch uhrať semifinále či finále. Tento rok sa mi vlastne podarilo hrať finále len raz – na konci sezóny na challengri v Ortisei.

Čomu pripisujete, že sa vám ani raz nepodarilo dostať sa cez štvrťfinálovú prekážku?
Párkrát bol lepší súper a viackrát mi chýbalo aj viac šťastia, pretože som prehral až v trojsetových dueloch. Chýbal mi jeden zlomový zápas, ktorým by som sa prebil medzi najlepších štyroch.

Vo februári ste sa dostali na 60. miesto v kariére. Doteraz najvyššie. Postupne ste však klesali, na chvíľu dokonca vypadli zo stovky, aby ste rok skončili na 89. mieste. Čo sa stalo?
Po septembrovom stretnutí Davisovho pohára v Bielorusku som bol zranený a po návrate na dvorce som sa nevedel chytiť. Štyrikrát som prehral už v prvom kole. A až potom prišlo finále v Taliansku a hneď potom rozlúčka so sezónou v Bratislave.

Na čo z uplynulého roka spomínate najradšej?
Cením si zistenie, že keď som v pohode a nič ma netrápi, tak viem hrať vyrovnané zápasy aj s najlepšími hráčmi. Rusa Južného som párkrát potrápil, zdolal som niekoľko dobrých tenistov.

Ktoré víťazstvo si ceníte najviac?
Asi júlový triumf na turnaji v Atlante nad Lleytonom Hewittom. Austrálčan bol svojho času svetovou jednotkou a výhra nad ním sa dosť cení.

Na konci roka ste trénera Mateja Liptáka vymenili za Tibora Tótha. Čo zmenil nový tréner v príprave?
S Tiborom som bol zatiaľ len na dvoch turnajoch, takže markantné zmeny nenastali. Zatiaľ sa v ničom nemôžem sťažovať. Pozitívom je, že bude so mnou cestovať oveľa viac ako Maťo.

Čaká vás náročný úvod novej sezóny. Do polovice februára obhajujete 225 bodov. Vnímate to ako tlak?
To nie. Ja chcem na každom turnaji uhrať čo najlepší možný výsledok. Ak mi aj začiatok nevyjde, tak v rebríčku padnem maximálne na 130. miesto a to nie je také strašné. Stačí uhrať dva lepšie výsledky na challengri a som naspäť. Týmito špekuláciami sa však nechcem zaoberať.

Čo sa musí v roku 2011 udiať, aby ste ho pri bilancovaní označili za úspešný?
Mojím cieľom je zostať v stovke a veľmi rád by som sa priblížil k najlepším pätdesiatim tenistom sveta.

Po prvý raz ste získali ocenenie Slovenského tenisového zväzu Tenista roka. Znamená to pre vás niečo?
Beriem to ako odmenu za celosezónnu drinu. Teší ma, že moje výkony ocenili aj druhí. Anketu som vyhral po prvý raz a veľmi si to vážim.

Trúfate si vyrovnať či prekonať rekord Karola Kučeru a Dominika Hrbatého, ktorí triumfovali osemkrát?
(Smiech) Ani neviem, že vyhrali až toľkokrát. Také ciele si nedávam. Teraz môže hocikedy vystreliť niektorí z mladých – Kližan alebo Martin. V každom prípade si chcem udržať pozíciu najlepšieho slovenského tenistu čo najdlhšie.

debata chyba