Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lacko po výprasku: Aspoň viem, ako nemám hrať

Bol to jeden zo zápasov, ktorý mu mohol veľa dať, ale i veľa zobrať. Hrať v prvom kole grandslamového turnaja na centrálnom dvorci proti obhajcovi titulu je smola i zážitok zároveň. Slovenská jednotka Lukáš Lacko si pobyt v Aréne Roda Lavera veľmi neužila. Fenomenálny Roger Federer mu udelil lekciu z moderného tenisu.

18.01.2011 12:07
Lukáš Lacko Foto:
Lukáš Lacko.
debata

Boli ste pred zápasom pripravený na všetky možné scenáre – od výprasku po prekvapenie?
Mal som základnú predstavu, ako to asi bude na dvorci vyzerať. Lenže hneď na začiatku ma Roger prekvapil. Čakal som, že bude hrať oveľa rýchlejšie. On však používal veľmi pestrú paletu úderov. Rýchlo sa dostal dnu do dvorca a odtiaľ mi potom rozdeľoval loptičky, kam chcel. Navyše sa výborne pohyboval a pri každej loptičke bol včas a nemal problém ju umiestniť.

Uhrali ste päť hier, jasným pánom na dvorci bol Federer. Čo si viete z podobného zápasu zobrať pre vašu ďalšiu kariéru?
Na vlastnej koži som si vyskúšal, ako hrajú a zmýšľajú najlepší hráči sveta. Minimálne som zistil to, ako by som proti nim nemal hrať. Od začiatku som chcel hrať s Rogerom dlhé výmeny, čo bola chyba. Nemal som na neho hru.

Keby ste mali proti nemu nastúpiť zajtra, čo by ste zmenili na vašej hre?
Proti Federerovi sa nedá hrať na dlhé výmeny. Určite by som bol od úvodu aktívnejší, snažil sa prevziať iniciatívu vo výmenách. Hral by som agresívnejšie a rýchlejšie. Niečo podobné som naznačil v treťom sete, keď som zistil, čo by mohlo na neho platiť.

Pred Australian Open ste hrali na turnaji v Dauhe s Rafaelom Nadalom. Dali ste mu kanára a prehrali v tesnom závere. Pomohol vám ten duel pred stretnutím s Federerom?
Asi len v otázke sebavedomia. Vtedy som sa utvrdil, že ak hrám dobre, môžem hrať vyrovnané partie aj s tými najlepšími. Vždy záleží na kvalite mojej hry. Teraz som nepodal taký dobrý výkon ako proti Nadalovi.

V Dauhe ste si s Federerom aj zatrénovali…
To nič neznamená. Bol to len tréning. Zápas je o niečom úplne inom.

Prvýkrát ste hrali v Aréne Roda Lavera, premiéra proti šesťnásťnásobnému grandslamovému šampiónovi. Netriasli sa vám trošku kolená pri vstupe na dvorec?
Nebol som nervózny, ani roztrasený. Len trošku neistý. Nevedel som, čo môžem od Rogera čakať. Úderovo začal pomalšie, používal veľa spinov. Tým ma prekvapil.

Aký dojem máte z vlastnej hry?
Nie som spokojný. Na druhej strane, súper ma takmer k ničomu nepustil.

V jednej hre v treťom sete ste dvakrát úspešne opravili chybný výrok čiarových rozhodcov, vďaka čomu ste zobrali Federerovi podanie…
To boli len náhody. Loptičky sa mi zdali byť v aute, tak som využil možnosť Jastrabieho oka, ktoré mi dalo za pravdu.

V prvých dvoch setoch ste po svojom druhom podaní nezískali ani bod. Ako ste spokojný so servisom?
Proti Federerovi sa hrá veľmi ťažko. Je to skvelý hráč. Šancu som mal iba v prípade, že mi vyšiel skvelý prvý servis. Ale niekoľkokrát ani to nestačilo a z dvestokilome­trového podania mi vrátil neuveriteľný return. Po druhom podaní to bolo ešte náročnejšie. Výborne sa hýbe, na nohách je úžasný a úderovo takmer nechybuje. Rýchlo sa dostane do dvorca a odtiaľ už potom rozdeľuje loptičky. Súper nemá šancu.

debata chyba