Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Radil sa šéf IMG s Federerom o tipovaní?

Hoci sa v ostatných týždňoch bývalej svetovej jednotke Rogerovi Federerovi na dvorcoch opäť darí, riešiť musí aj netenisové veci. Do problémov ho dostal Ted Forstmann, šéf najväčšej marketingovej firme na svete IMG, ktorá zastupuje aj Švajčiara. Sedemdesiatročný Američan čelí súdnemu procesu a obvineniu, že pred finále grandslamového Roland Garros zvýšil výšku svojej stávky po konzultácii s Federerom.

10.11.2010 17:56
Roger Federer Foto:
Roger Federer s trofejou za víťazstvo na turnaji v Bazileji.
debata

Šesťnásťnásobný grandslamový šampión poprel, že by si bol vedomý Forstmannovho tipovania na daný duel a odmietol akúkoľvek účasť v oblasti gamblingu. „Nikdy by som neurobil takú vec,“ cituje Federerove slová denník New York Times. Švajčiar potvrdil, že kontaktoval Forstmanna. „Zohnal som ho a povedal mu, že chcem vedieť všetko. Povedal mi príbeh zo svojho pohľadu a aj v tlači bol veľmi otvorený. Je to v poriadku. On nie je môj agent. Ním je Tony Godsick. Ale stále je pre mňa dôležité vedieť, čo sa deje aj na ich strane.“

Federer zároveň dodal, že z celej situácie sa poučil a zdôraznil potrebu väčšej ostražitosti v podobných záležitostiach. „Pre mňa bolo šialené počuť o niečom takom. Nie je dobré, keď sú IMG alebo Ted Forstmann spájaní s takými vecami.“

Celú vec spustil Jim Agate, šéf spoločnosti Agate Printing, ktorý zažaloval Forstmanna za spreneveru, zasahovanie do zmluvy a porušenie kontraktu, pre ktoré utrpel obrovské škody. A zároveň dodal, že práve on slúžil Forstmannovi ako peňazovod pre jeho tipovanie. V roku 2007 mal na športové udalosti prestávkovať milióny dolárov.

Forstmann priznal, že v roku 2007 tipoval na Federerove víťazstvo vo finále Roland Garros nad Španielom Rafaelom Nadalom. „Možno som pred zápasom Rogerovi zavolal. Ale on je môj kamarát a jediné, čo by som mu urobil, by bolo zaželanie šťastia,“ bránil sa miliardár.

Aj v roku 2006 dal v parížskom finále na Federera 5000 dolárov. A opäť prehral. O rok neskôr investoval ešte viac. Deň pred finále na neho stavil 22 000 a 11 000 dolárov. V tom roku platilo na grandslamových turnajoch pravidlo, ktoré zakazovalo hráčom tipovať. Ich agentov alebo členov výpravy sa nariadenie netýkalo.

Od roku 2008 funguje Útvar integrity tenisu (TIU), ktorého úlohou je odhaľovať a trestať stávkové podvody medzi hráčmi. Hovorca TIU Mark Harrison nepotvrdil ani nevyvrátil, či bol Forstmann niekedy vyšetrovaný.

debata chyba