Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kello: Hrdina zachraňuje životy. Ja iba chytám

Na Slovensku o ňom takmer nikto nevie. V škótskom Edinburghu mu fanúšikovia miestneho futbalového klubu Heart of Midlothian vyvolávajú na slávu. Slovenský brankár Marián Kello má podstatný podiel na tom, že tímu patrí v tabuľke tretie miesto. Veď v ostatných siedmich kolách si šesťkrát udržal čisté konto.

06.12.2010 05:54
Heart Kello Foto:
Slovenský brankár Marián Kello v akcii.
debata

Čo je príčinou vašich skvelých posledných výsledkov? Výborná hra celej obrany alebo vaša životná forma?
Podarilo sa nám skonsolidovať obranu, ktorá hrá naozaj výborne. Raz ma podržia oni, raz pridám niečo navyše ja, keď chytím penaltu alebo vychytám hráča v čistej šanci. Bez spolupráce s hráčmi v poli by som určite nemal toľko duelov bez inkasovaného gólu.

Mali ste v doterajšej kariére lepšiu formu ako teraz?
Aj v minulosti som mal momenty, v ktorých som predviedol výborné zákroky. Sám som sa občas chytal za hlavu, čo všetko sa mi podarilo. Aj teraz sa mi niekedy zadarí. Neviem, či ide o životnú formu, ale cítim sa v klube veľmi dobre. A asi aj tam pramení súčasná pohoda. Nedokazujú to len moje štatistiky, ale i výkony celého mužstva.

Do klubu ste prišli z Kaunasu, ktorého majiteľ rusko-litovský podnikateľ Vladimir Romanov vlastní aj Hearts. Boli to ťažké začiatky?
V čase môjho príchodu mali v klube trošku problém s majiteľom Romanovom. Z Kaunasu priviezol niekoľko hráčov, ktorí však kvalitatívne nestíhali. A v klube sa proti tomu búrili. Mňa mali tiež za nejakého Litovčana, ktorý si prišiel len zarobiť. Nebolo to jednoduché. Najmä keď mali mladého škótskeho brankára Jamieho MacDonalda, ktorý navyše chytal veľmi dobre. Musel som ich presvedčiť o mojich kvalitách. Prišiel som už do rozbehnutej sezóny. Odstavili gólmana Steva Banksa a na ceste už bol maďarský brankár János Balogh. Navyše od vtedajšieho trénera som necítil dostatočnú podporu. Ale zvládol som to.

Čo sú silné stránky futbalistov Hearts?
Máme solídnu defenzívu. Sila mužstva je v tom, že je dlhšie pokope. Vedie nás dobrý tréner Jim Jefferies, ktorý dal dohromady vyvážený tím. Sú v ňom starší a skúsenejší hráči, ale i mladí a talentovaní. Všetci si dobre rozumieme.

A čo slabiny?
O tých by som nerád hovoril. Dnes už všetko monitorujú, takže by som nerád zverejňoval podobné informácie (smiech).

Aktuálne ste tretí, jedenásť bodov za vedúcími Rangers a deväť za druhým Celticom. Aké má klub ambície?
Po treťom kole systému každý s každým sa liga rozdeľuje na dve šesťčlenné skupiny. Chceli by sme byť vo vrchnej šestici tímov. Je to veľmi dôležité z pohľadu nás hráčov, vedenia, fanúšikov, ale i médií a sponzorov. To je náš prvoradý cieľ. Nadstavbou by bola priečka, ktorá nás posunie do európskeho pohára. Radi by sme teda obsadili tretie miesto. A ak budeme mať šancu, tak sa pobijeme s Celticom aj o druhé. A ďalším cieľom je zisk Škótskeho pohára.

Dajú sa ostatné kluby zo škótskej ligy porovnávať s velikánmi z Glasgowu – s Rangers a Celtikom?
Tieto dva kluby majú úplne iné zázemie ako ostatní. Vyberajú si len top hráčov. Rangers má stabilnejší tím, zatiaľ čo Celtic dosť často obmieňa mužstvo, čo je podľa mňa ich najväčší problém. Ostatné mužstva nemajú také finančné možnosti, aby získali takú kvalitu. Ale nemôžem povedať, že by bola medzi tímami obrovská kvalitatívna diera. Hlavne v domácom prostredí sa s nimi dokážu pobiť a neraz i uchmatnúť body.

Slovenský fanúšik má možnosť sledovať duely škótskej ligy a mnohokrát je zaskočený nízkou úrovňou hry. Ako hodnotíte kvalitu súťaže?
Škótsky futbal je založený na vysokých loptách a nakopávaní na útočníkov. Dostať loptu čo najďalej od vlastnej bránky a na súperovej polovici sa snažiť dostať sa do šance alebo vypracovať si štandardnú pozíciu. Najmä kluby, ktoré sa zachraňujú, sa v zápasoch proti favoritom mnohokrát uchyľujú k tejto jednoduchej taktike, ktorá pre diváka zvyknutého na kombinačný futbal nemusí byť príťažlivá. Ale slabšie stretnutia nájdete v každej lige.

Hráči z poľa často hovoria, ktorá ligová súťaž by im viac vyhovovala. Niekto má radšej technický futbal, iní silový. Rozmýšľajú takto aj brankári?
Neviem. Isté je, že tu v Škótsku púšťajú rozhodcovia i dosť ostré súboje útočníka na brankára. Miestna súťaž je známa súbojmi v šestnástke. Štandardky sa zahrávajú inak ako napríklad v Španielsku. Tu akoby nebolo útočníkovou úlohou streliť gól, ale skôr znemožniť brankárovi chytiť loptu a z následnej situácie vyťažiť šancu. Brankár musí byť veľmi pozorný.

Už vás nejaký útočník prevalcoval?
Viackrát odchádzam zo zápasu s modrinami. Dostávam údery do rúk, do nôh, mal som už aj monokel. Ale je na mne, aby som hernú situáciu zvládol a vyriešil ju bez gólu v mojej sieti.

Pôsobili ste v Košiciach, Vítkoviciach, Kaunase a teraz v Škótsku. V ktorom klube ste brankársky dospeli?
Prvé rady mi dal Stano Seman v Košiciach. Ten ma postavil na nohy a otvoril mi oči. Potom som bol vlastne samouk. Až v Škótsku som dostal pravú školu. Veľmi mi pomohol Steve Banks, ktorý je teraz s Dušanom Pernišom v Dundee United.

Dávate si v momentálnej forme väčší pozor na to, aby ste sa nezranili a neprišli tak o miesto v bránke?
To sa nedá. Práve naopak, aj na tréningoch som ešte sústredenejší, aby som neurobil zbytočnú chybu. V zápasom idem vždy na maximum. Či zlomím tyčku ja, alebo tyčka mňa, to mi je jedno.

Veľmi by sme preháňali, keby sme vás označili za hrdinu Heart of Midlothian?
Nerád používam slovo hrdina. Ním je pre mňa človek, ktorý zachraňuje ľudské životy. Ja len chytám. A snažím sa to robiť najlepšie ako viem.

V lete sa do klubu vrátil Čech Rudolf Skácel a v českej tlači vyjadril obrovskú radosť z toho, že je naspäť. Čo je na vašom klube také úžasné?
My sme domácky klub. Ľudia v klube, fanúšikovia vytvárajú až skoro rodinnú atmosféru. Máme menší, ale veľmi útulný štadión. Na pocit je tu všetko veľmi príjemné.

Ako sa žije v Edinburghu?
Mesto je nádherné. Nie sú tu žiadne priemyselné zástavby, ľudia sú milí, takmer žiadna kriminalita. Podľa mňa sa tu žije oveľa lepšie ako v Glasgowe.

Zastavujú vás ľudia na ulici?
Ale áno. Zakričia na mňa, pozdravia, vypýtajú autogram alebo spoločnú fotku. Je to milé. Ale nie som žiadny Beckham (smiech).

Ste bez partnerky. Nepáčia sa vám miestne ženy?
Nemám síce stálu partnerku, ale každý máme nejaké potreby, takže niečo krátkodobé sa vždy vyskytne (smiech).

Žije v meste slovenská komunita?
Stretol som sa tu so Slovákmi, ale netvoríme žiadnu komunitu. Určite nie takú ako Poliaci. Tých je tu naozaj požehnane. Majú vlastné obchody, reštaurácie. dokonca i doktorov.

Najvyššia anglická súťaž počas víkendu pokračovala ďalším kolom, ale v Škótsku sa nehralo. Nemáte vyhrievané trávniky?
Máme. Ihriská boli pripravené na zápasy. Ale problém bol inde. Cesty na štadióny neboli upravené, nedalo sa kde parkovať, takže kolo zrušili pre bezpečnosť divákov.

Nebolo vám to ľúto, že práve teraz, keď sa mal na váš duel proti Rangers prísť pozrieť aj reprezentačný kouč Vladimír Weiss?
Hm, ľúto… Nemohol som si vyberať. Iste by to bol zaujímavý zápas. Ale príde iný, na ktorý sa bude môcť pozrieť.

Neroztrasú sa vám v bránke kolená, keď budete vedieť, že na tribúne sedí kouč národného tímu?
Istý tlak budem cítiť. Podvedome budem vnímať, že ma sleduje. Ale už neraz som pod podobným tlakom chytal, takže to určite zvládnem aj teraz.

Medzi Škótskom a Anglickom vládne veľká rivalita. Ako prijali Škóti výsledok voľby dejiska majstrovstiev sveta v roku 2018, v ktorých získali Angličania len dva hlasy?
Klasicky, škodoradostne sa pousmiali.

debata chyba