Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Do Slovana poslal za pol milióna kráľa strelcov

Kedysi sa volali agenti, teraz sprostredkovatelia. Sú neoddeliteľnou súčasťou futbalového biznisu.

17.07.2022 07:31
debata
Peter Židovský patrí medzi funkcionárske legendy. Foto: Archív P. Ž.
Peter Židovský Peter Židovský patrí medzi funkcionárske legendy.

Slovensko ich má 150. Nielen o ich práci hovorí Peter Židovský. Skúsený funkcionár oslávil nedávno 75. narodeniny. Bývalý hráč ČH Bratislava stál pred troma desiatkami rokov pri zrode samostatného Slovenského futbalového zväzu a sedem rokov v ňom pracoval ako generálny sekretár.

Načo potrebuje malý slovenský futbal 150 sprostred­kovateľov?

Toľko ich určite nepotrebuje a mnohí z nich sa tejto práci ani pravidelne nevenujú. Na našej scéne sa všetci neuživia. Náš futbalový trh je malý a máme málo konkurencieschop­ných futbalistov, ktorí by zamestnali taký početný okruh sprostredkovateľov.

Je známe, že o našich hráčov sa v kvalitných súťažiach príliš nebijú…

Slovenských hráčov, ktorí sa vo veľkom futbale výraznejšie presadili, by sme spočítali na prstoch rúk a ani by sme asi všetky nepotrebovali. Na druhej strane platí, že neprestupujú len hviezdy a nielen do zahraničia.

SR Čína Futbal Hamšík Prestup TK BAX Čítajte viac Začal to Vengloš. Pomáhal šiestim futbalistom roka

V zozname sprostredkovateľov sme narazili i na vaše meno…

Ja sa tejto práci už nevenujem. A vlastne som sa jej ani nikdy intenzívne nevenoval. Nijaký prestup som asi desať rokov neurobil.

Ktorému zo známejších hráčov ste pomáhali v jeho kariére?

Známych mien, ktoré pozná aj širšia futbalová verejnosť, nebolo veľa. Spomeniem Pavla Masaryka, ktorý v kariére urobil viacero prestupov. Bol aj v širšom kádri reprezentácie. Patril k špičkovým ligovým futbalistom, priebojnému útočníkovi nechýbalo veľa k stovke ligových gólov. Vo dvoch ročníkoch sa stal kráľom strelcov.

Pavol Masaryk (vľavo) v drese Trnavy v roku 2003. Foto: Pravda, Roman Benický
Pavol Masaryk Pavol Masaryk (vľavo) v drese Trnavy v roku 2003.

Ako sa zrodila vaša spolupráca?

Upozornil ma naňho jeden známy. Paľo pochádzal z obce na Záhorí, z Radimova. Bol hráčom Myjavy, ktorá hrávala v nižšej súťaži. Išiel som sa naňho pozrieť a v tom zápase potvrdil, že má nos na góly, strelil ich tri. Opýtal som sa ho, či by nechcel hrať v prvej lige. Áno, ale len v Trnave, odvetil. Vybavil som jeho prestup do Spartaka a potom sme niekoľko rokov spolupracovali.

Prezradíte, koľko Trnavčanov stál?

Na to si už presne nespomínam, akiste aj preto, že nešlo o veľkú sumu. Na to dokonca existovali tabuľky, ktoré musel záujemca zaplatiť za hráča klubu, kde vyrastal. Ale po dvoch rokoch prestupoval do Slovana Bratislava a v jeho drese sa stal prvý raz kráľom ligových strelcov a získal aj titul.

Za prestup mu prišlo na účet 500-tisíc korún, to sme ešte neplatili eurami. V našich podmienkach to vtedy nebola úplne bezvýznamná suma, ale dnes by nikoho nezaujala. Keď som skončil pôsobenie na zväze, pracoval som v Slovane dva roky ako asistent generálneho riaditeľa Romana Dubeňa a bol som aj pri veľkých prestupoch reprezentantov do zahraničia.

O koho išlo?

O Jožka Majoroša mali záujem v Arise Solún, Slovan ma vyslal do Grécka na rokovanie. Druhý bol Stano Varga, pochádzal z Lipian, obce, kde som sa aj ja narodil. V Slovane to bol jeden z našich top hráčov. Dostali sme ponuku na jeho prestup do Sunderlandu, ktorý hral v Premier League. To bola celkom kuriózna situácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbaloví agenti #Peter Židovský