Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malé Michalovce si trúfli aj na Bratislavu. Prešov i Košice im môžu závidieť

V uplynulej sezóne len päť slovenských miest malo zastúpenie v najvyššej hokejovej i futbalovej súťaži. Okrem Bratislavy, Banskej Bystrice, Trenčína, Liptovského Mikuláša aj Michalovce.

15.07.2023 05:24
Michalovce Foto: ,
Hádzanárky Iuventy Michalovce.
debata (3)

Okresné stredisko Zemplína je už roky aj výnimočnou baštou ženskej hádzanej. Také silné zázemie najpopulárnejších športov v malom meste, kde žije len niečo viac ako 35-tisíc obyvateľov, je raritou. Michalovce sa môžu uchádzať o titul hlavného športového mesta Slovenska.

Michalovciam mohol ešte konkurovať Liptovský Mikuláš, ale Tatran z ligy vypadol a MHk sa s problémami udržal medzi hokejovou elitou na predposlednom mieste.

Neďaleké Košice a Prešov, druhé a tretie najväčšie mesto na Slovensku, môžu Michalovčanom závidieť. Prešovčania už roky nemajú zastúpenie vo futbalovej lige a na jar vypadli aj z hokejovej. Košičania sa po dlhých ôsmich rokoch trápenia vrátia v najbližšej sezóne do najvyššej futbalovej súťaže.

Michalovčania sa netaja tým, že sa dlhodobo usilovali, aby Michalovce boli vnímané ako mesto športu. Túto myšlienku si osvojil bývalý primátor Viliam Záhorčák, ktorý pôsobil vo funkcii šestnásť rokov.

Dokázal osloviť aj podnikateľskú obec. Našiel pochopenie a mesto začalo utvárať podmienky. Jeho nástupca Miroslav Dufinec je primátor necelý rok, ale základný športový kurz nezmenil.

škorvánek Čítajte aj Michalovce ukázali nové logo, čo bude so Škorvánkom? Do Košíc prišiel skúsený útočník Slovana

„Vždy je dôležité, akou cestou sa mesto vyberie, aké má priority,“ zdôrazňuje bývalý hokejista Alexander Šoth, vedúci odboru školstva a športu na Mestskom úrade v Michalovciach.

„Pochádzam z Bardejova, viem to porovnať. Tam sa viac zameriavajú na iné priority. Budujú promenády, riešia protipovodňové opatrenia, obchvat a podobne. Kedysi hrávalo bardejovské futbalové mužstvo v najvyššej súťaži, chodili k nám Slovan, Inter, Trnava. Aj hokejisti dosiahli výborné výsledky, vyhrali prvú ligu, čo bola druhá najvyššia súťaž, ale nemohli postúpiť vyššie, boli farmou Košíc. Mali sme aj výbornú hádzanú i volejbal. To sa však skončilo.“

Najväčšou futbalovou legendou Michaloviec je... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Igor Žofčák Najväčšou futbalovou legendou Michaloviec je Igor Žofčák. Do materského klubu sa vrátil v lete 2016 a v jeho drese 11. septembra 2021 v súboji s Trnavou prekročil hranicu 400 ligových štartov. Pred niekoľkými rokmi sa 40-ročný stredopoliar zapojil s tímom do prípravy na novú sezónu.

Mesto Michalovce podporuje rozvoj mládežníckeho športu a športu na školách, kde organizuje dlhodobo množstvo zaujímavých akcií.

„Všetko sa začína už v materských školách, pre deti pripravujeme rôznorodé pohybové aktivity. Sledujú ich poprední mládežnícki tréneri a už tam získavajú prehľad o talentoch. Hovoria o tom s rodičmi. Na základných školách máme športové triedy, na šiestej futbalovú i hádzanársku, na piatej hokejovú. Organizujeme mestské, okresné ligy. Šport, šport, šport, to počúvajú deti denne, žijú ním odmalička, mnohým zmysluplne vypĺňa voľný čas,“ pokračuje Šoth.

Bez mesta by možno neprežili

Športovci a kluby sa často sťažujú na malý záujem a podporu miest. Tie argumentujú, že na rozvoj športu a rôznych pohybových aktivít im často nezostávajú peniaze. Najmä v poslednom období, keď ceny rýchlo rástli a rozpočty to pocítili. Platí to aj o Michalovciach, ktoré museli podporu znížiť o desať percent.

„Je to však stále dosť, aby sme ju udržali na vysokej úrovni. Naše mesto stále patrí v tomto smere medzi tri najštedrejšie na Slovensku,“ zdôrazňuje Jaroslav Čúrny, v súčasnosti poslanec mestského zastupiteľstva v Michalovciach. Je podpredsedom komisie, ktorá predkladá primátorovi návrhy na dotácie.

Rodák z Michaloviec hrával v mládežníckych kategóriách futbal, neskôr pracoval ako regionálny športový redaktor a potom šesť rokov ako športový riaditeľ v hádzanárskom klube Iuventa, ktorý v tom období dosiahol viaceré pozoruhodné výsledky vrátane šiestich slovenských titulov a štyroch československých.

V návrhu rozpočtu mesta figurovala na šport v tomto roku suma 1,679 milióna eur, plán na nasledujúci je v rovnakej výške. Okrem toho vláda odklepla vyše dvoch miliónov eur na modernizáciu michalovskej mestskej plavárne, ktorá sa začala už v roku 2021.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Iuventa Michalovce #HK Dukla Ingema Michalovce #MFK Michalovce