Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marta sa vzoprela biede, nastúpila na autobus a vyrazila do sveta. Brazília sa lúči s legendou, na ktorú dlho hľadela cez prsty

Región Alagoas sa nachádza na severovýchode Brazílie sužovanom absolútnou chudobou. Zo všetkých 26 tamojších štátov sa umiestňuje na posledných dvoch miestach, pokiaľ ide o najnižšiu mieru gramotnosti, detskú úmrtnosť, príjem na obyvateľa a celkovú priemernú dĺžku života.

03.08.2023 17:00
Marta Foto:
Brazílčanka Marta.
debata (3)

Jeho srdcom je malé mestečko Dois Riachos, kde Martu Vieira da Silva vychovala jej matka Tereza a najstarší brat José. Na ceste, ktorá sa začala v uliciach pred ich domom, spravila dnes už legendárna hráčka prvé kroky potrebné k tomu, aby sa stala priekopníčkou ženského futbalu.

Majstrovstvá sveta, ktoré sa aktuálne hrajú v Austrálii a na Novom Zélande, sú pre ňu konečnou zastávkou. Jej milovaná Brazília, za ktorú v minulosti skórovala 115-krát, šokujúco nepostúpila zo skupiny.

Zakázaný futbal

Marta, dievčina nespravodlivo trestaná ekonomickým a politickým prostredím. Neustále spochybňovaná naratívmi o patriarcháte a konvenciách správania sa medzi mužmi a ženami. Svojho času osamelá ženská tvár proti všadeprítomnej diskriminácii, ktorá pramenila z nezákonného hrania futbalu žien v Brazílii v rokoch 1941 až 1979.

Veru, dobre čítate…

„Bolo tam veľa prekážok, moja mama vychovávala všetky svoje deti sama a nemohla si pre mňa dovoliť ani len kopačky,“ povedala dnes už 37-ročná veteránka pre goal.com. „Nikdy som však nestratila túžbu vyhrávať. Ísť si za svojimi snami.“

Keď ide o ne, nepozná žiadne prekážky. Mala len štrnásť rokov, keď sa vydala sama na dvojdňovú cestu autobusom z Alagoas do Rio de Janeira, hoci predtým hranice svojho regiónu nikdy neprekročila.

Pochopiteľne, jej talent zaujal a tak sa na dva roky pripojila k tímu Vasco da Gama. Aby okúsila organizovaný ženský futbal. Hoci pokračujúci boj so spoločenskými názormi vyvrcholil v roku 2002, keď tento ženský klub prestal existovať, nespomalilo ju to.

Marta. Foto: Profimedia
Marta Marta.

Prežila raketový vzostup. Na prvých juniorských MS – už ako šestnásťročná – získala svoju premiérovú trofej za Selecao. O rok neskôr – na Panamerických hrách – zasa strelila oba góly pri víťazstve 2:1 nad Argentínou.

Experti sa zhodujú, že na vrchole bola absolútne dominantná. A futbalovo neodolateľná. Jej elektrizujúca blesková sila a nenapodobiteľné triky v kombinácii s ohromnou silou v ľavačke jej vyniesli miesto prvej Brazílčanky, ktorá hrala profesionálne v Európe. Za švédsku Umea IK. Severská krajina jej neskôr udelila aj občianstvo.

Nevzdávaj sa

<A>To bol však len začiatok. V roku 2007 si už vyslúžila prezývku „Pelé v sukni“. Sám futbalový kráľ ju odobril. Zrejme uznáte, že v Brazílii už väčšiu poctu dostať nemôžete.

Marta lámala bariéry. Aj tie zdanlivo nezdolateľné. Skalp Spojených štátov bol dovtedy v ženskom futbale niečo podobné. V sezóne 2007 Brazília zdolala USA v semifinále MS 4:0! A Marta bola najväčšou hviezdou duelu. Prerušila 51-zápasovú sériu súperiek bez prehry.

„Každý jej krok sprevádzala nejaká finta či pirueta. Mali bezchybný účel a viedli ju na ceste, po ktorej predtým kráčali Zico, Pelé, Ronaldinho, Rivaldo a Kaká,“ opisovali jej výkon americké médiá.

V tej chvíli sa Marta stala ikonickou tvárou ženského futbalu. Vďaka jej schopnostiam a strieľaniu gólov sa hra dostala do povedomia verejnosti a podnietili záujem o ženský futbal.

Marta, ktorá mimo ihriska bojovala s konvenciami a mizogýniou, odštartovala revolúciu v ženskom futbale. Napokon, ona je jeho najväčším príbehom. Nebyť jej prínosu, aktuálne MS by nemali takú váhu, neboli také sledované a štedro financované.

„Nikdy sa nevzdávaj svojich snov,“ vraví. „Tvoja cesta síce môže byť trochu náročná, ale nikdy sa nevzdávaj.“ Marta to nikdy neurobila a stala sa tou najlepšou, ktorá to kedy dokázala.

Marta. Foto: ČTK / AP / Andrew Bershaw/Icon Sportswire
Marta Marta.

Podporujte nás

Jej rozlúčka s brazílskym dresom na MS (na klubovej úrovni bude hrať naďalej za americký tím Orlando Pride) mala mimoriadne trpkú príchuť. Sama Marta ju nazvala nočnou morou, ale ako inak označiť fakt, keď Brazília nepostúpi na svetovom šampionáte zo základnej skupiny?

Deň po remíze 0:0 proti podceňovanej Jamajke bola kritika v brazílskej tlači doslova zúrivá. Spochybňovalo sa všetko. Od trénerského štábu, cez prípravu až po systém.

Televízne stanice zároveň hlásili rekordnú sledovanosť. V skorých ranných hodinách sedelo pred televíziou o 97 percent viac ľudí ako zvyčajne. A aby bolo možné sledovať duel v ďalekej Austrálii, Brazílčania sa mohli v ten deň na základe rozhodnutia vlády ukázať v práci o pár hodín neskôr. Legendárna futbalistka mala po zápase mimoriadne emotívny prejav. Vyslala v ňom odkaz pre ďalšie generácie.

„To je len začiatok. Ja som skončila, ale ostatné hráčky zostávajú. Chcem, aby ľudia v Brazílii aj naďalej prežívali rovnaké vzrušenie ako na začiatku majstrovstiev sveta. Podporujte tento tím, pretože veci sa nedejú zo dňa na deň. Mám veľkú radosť zo všetkého, čo sa udialo v ženskom futbale v Brazílii i vo svete. Moja cesta sa končí, u iných sa len začína,“ povedala.

Futbalová bohyňa

Na spočítanie jej futbalových i nefutbalových úspechov je aj virtuálny priestor pritesný. Futbalistka, ktorú BBC v roku 2016 zaradila medzi 100 najvplyvnejších žien na svete, toho vyhrala neúrekom. Napríklad ocenenie pre najlepšiu futbalistku sveta až šesťkrát. Je svetovou šampiónkou i dvojnásobnou olympijskou víťazkou.

To všetko v drese krajiny, ktorá ženskému futbalu dlho nevedela prísť na chuť.

„Bola bohyňou šikovnej práce nôh a kapitánkou, ktorá bola vždy o tri kroky pred ostatnými. Globálnou ikonou, ktorá nabáda celú krajinu, aby sa postavila za ženský futbal,“ vystrúhal jej uznanie po poslednom zápase na MS portál BBC.

Dievča, ktoré verí v boha, ale akoby vyrástlo za jeho chrbtom, otvára dvere futbalovej rovnosti.

Donedávna niečo nepredstaviteľné.

Lionel Messi hľadá dom. Aj so sexy manželkou Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Lionel Messi hľadá v Amerike bývanie pre svoju...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Marta #MS vo futbale žien 2023