Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keby bol Dúbravka Angličan, dnes je jednotkou Albionu. Na ostrovoch by neprežili, ak by domáci brankár kryl chrbát nejakému Slovákovi

Nestáva sa často, aby v mužstve, ktoré de facto už postúpilo na majstrovstvá Európy, bol najväčšou hviezdou brankár. Slovensko však v tejto kvalifikácii stavia nielen túto futbalovú tradíciu naruby. Nebyť Martina Dúbravku, o ceste do Nemecka by sa nám mohlo len snívať.

18.10.2023 05:44
Martin Dúbravka Foto:
Zákrok Martina Dúbravku.
debata (4)

V Luxembursku to nebolo zďaleka prvýkrát, čo Slováci získali body predovšetkým jeho zásluhou. Stačí spomenúť aj domáci zápas s týmto súperom, o tom, čo sa dialo na Islande či v Lichtenštajnsku nehovoriac.

O Portugalsku môžeme pokojne pomlčať, lebo prehra 2:3 vyznela ako tesný zápas. Na ihrisku sa to mohlo pokojne skončiť aj 1:7.

Dúbravka je pritom v klube len náhradníkom. Ak má nejakú zápasovú prax, potom iba z reprezentácie. Pritom má 34 rokov a je azda v najlepšom brankárskom veku.

Video

Keď v Porte vychytal možné aj nemožné, Martin Škrtel sa v štúdiu TV Sport pýtal: „Aký musí asi byť dobrý prvý brankár Newcastlu, keď mu Dúbravka robí náhradníka?“

Je ním Angličan Nick Pope, za ktorého vlani Newcastle zaplatil desať miliónov libier. Je teda zrejmé, prečo on a nie Dúbravka.

Nikto nechápe

Pravda v tejto súvislosti oslovila dvoch brankárskych velikánov – bývalého československého reprezentanta, majstra Európy z Belehradu 1976 Alexandra Vencela st. a Ladislava Molnára, ktorý s dvojkrížom na hrudi odchytal 24 duelov.

10. Lux vs. SR Čítajte viac NÁZOR: Čo si budeme klamať, bolia z toho oči. Slovensko si lebedí pod šťastnou hviezdou

Obaja sa zhodli v jednom – keby nebolo Dúbravku, ťažko by sme dnes hovorili o Slovensku v súvislosti s Eurom 2024 ako o takmer postupujúcom. Je to kľúčový muž v zostave Francesca Calzonu.

„Na to je úplne jednoznačná odpoveď a nemusíte sa pýtať ani bývalého brankára, lebo to videl každý. V ankete by vám sto percent respondentov povedalo, že to je predovšetkým Martinova zásluha. Nikto sa k nemu ani len nepriblížil. Dlhodobo nás v tejto kvalifikácii drží nad vodou,“ zamýšľa sa Molnár.

Dúbravka v nej inkasoval iba päťkrát, z toho dvakrát z pokutového kopu. Ani za jeden z gólov nemohol.

„A preto po výkonoch, ktoré má za sebou, je na to jediná možná odpoveď. On je hlavný strojca pravdepodobného postupu,“ pridáva sa Vencel st.

Jeho forma je vzácna. V klube nedostáva žiadny priestor. V tejto sezóne ešte nestál medzi tromi žrďami, v tej minulej iba päťkrát. Trikrát ako brankár Newcastlu, dvakrát za Manchester United.

„V anglickej Premier League pritom stabilne chytá desať podstatne horších gólmanov. Vôbec tomu nerozumiem. Ani jeho manažérovi, že to nerieši. Brankári, ktorí sedia na lavičke, vám len zriedka ukážu to, čo Martin v Portugalsku i Luxembursku. Boli to vážne zákroky. Buďme radi zaňho,“ chváli Vencel st.

Slovensko Luxembursko Martin Dúbravka Milan Škriniar Čítajte viac Slovenské výkony? Nehodné účastníka ME! Krutá prehra pre Luxembursko, ešteže sme mali šťastie a benevolentného rozhodcu

Klubová politika

Molnár nechápe, ale tuší, prečo je to tak.

"V tomto sú Angličania majstri sveta. Newcastle má anglického kouča a ten si priviedol brankára, ktorého predtým kdesi trénoval. Dnes je Pope v národnom tíme dvojka.

V klube by asi neprežili, keby bol reprezentant Albionu na druhej koľaji. Nebude predsa nejakému Slovákovi kryť chrbát. Toto sú Angličania, toto je pre nich typické," hnevá Molnára.

Obaja zároveň naznačujú, že keby v Dúbravkovom pase svietila anglická štátna príslušnosť, aj jeho pozícia by zrazu bola iná. Podľa bývalého gólmana Interu Bratislava, Slovana a Košíc by bol pokojne aj reprezentačnou jednotkou Anglicka.

„Aj ja som o tom presvedčený. Dnes môžeme sledovať všetky európske ligy, sám sa rád pozerám na Premier League, vidím, kto všetko tam chytá. Dúbravka je špičkový brankár a to, že sedí, je úplne mimo,“ pridáva sa Vencel st.

Podľa britských médií už Slovák naznačil nespokojnosť so svojou pozíciou. V zime, keď sa otvorí prestupové okno, by mohol brankár Newcastlu, za ktorý odchytal dovedna 183 duelov, z klubu odísť.

Dve stretnutia v uplynulom reprezentačnom bloku, ale aj tie, ktoré budú nasledovať v novembri, by mu k tomu mohli dopomôcť.

„Jeho cena rastie. Ak aj dnes niekto pochybuje o tom, či je dobrý brankár, potom nerozumie tomuto remeslu. Čo majú hovoriť Chorváti, keď ich Dominik Livakovič spravil dve fatálne chyby a teraz majú problémy s postupom,“ pýta sa Vencel st.

Aj Molnár si myslí, že z Dúbravku čoskoro nebude „lavičkový brankár“.

2 Ohlasy Čítajte viac Najprv ultradominancia, potom brutálny zásah priamo do srdca. Ako reagujú médiá na zápas v Luxembursku?

"Očakávam, že po tomto sa ozvú nejaké tímy z hornej polovice Premier League. Napokon, vždy sa objaví nejaký brankársky problém, niekto sa zraní alebo stratí formu. Martin by to vedel vyriešiť.

Poviem narovinu – hoci mám Manchester United veľmi rád, čudujem sa, že ho pustil späť a priviedol radšej Andrého Onanu. Nie je to zlý gólman, ale oni mali, preboha, Dúbravku. Toto je vnútroklubová politika, ktorá nemá nič spoločné s výkonnosťou," vysvetľuje.

Vie všetko od A po Z

Žiadne zmätky, z Dúbravku vyžaruje absolútne istota. Podľa futbalových dát je brankárom, ktorý v tejto kvalifikácii pochytal najviac čistých šancí. V priemere takmer tri na zápas.

"Má dobrú povahu, v bránke nerobí žiadne zbytočné scény, ale pokojne sa sústredí na svoj výkon. Samozrejme, aj on spraví chybu, možno jeho rozohrávka nie je najlepšia, ale výborne číta hru.

To, ako chytil od Portugalcov opakovanú strelu, by nedokázal len-tak niekto. Má mimoriadne danosti," domnieva sa Vencel senior.

Molnár súhlasí. V Dúbravkovi, ktorý v reprezentácii debutoval 23. mája 2014 proti Čiernej Hore, vidí komplexného brankára. „Bez slabiny. Má skvelý postreh, dobre číta hru, v 34 rokoch ovláda brankársku abecedu od A po Z. Toto robí brankára skutočne veľkým.“

Za národný tím odchytal dovedna 34 zápasov, definitívne sa v nej presadil až v roku 2018, po tom, ako prestúpil do Anglicka. Reprezentačných zárezov mohol mať oveľa viac, lenže zasiahla vyššia moc. Veď len v uplynulých sezónach vynechal 25 duelov pre rôzne zranenia a choroby.

Boj Slovenska o EURO v Luxembursku v obrazoch Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Základná zostava Slovenska na zápas proti...

Na vrchol

Kam teda patrí Dúbravka v hierarchii brankárov v histórii slovenskej samostatnosti?

„Na tomto poste sme mali vždy skvelých mužov. Málokedy sme doplatili na slabší výkon v bránke. Aj Miro König či Kamil Čontofalský boli vynikajúci. Jedno je isté, Dúbravka momentálne nemá na Slovensku páru. Mladí budú mať čo robiť, aby sa niekedy dostali na jeho úroveň,“ nazdáva sa Vencel st. " Ja by som ho dal na prvé miesto, keďže dlhodobo chytal v najťažšej lige na svete. To sa síce podarilo aj Jánovi Muchovi, ale Martin predsa len zanechal výraznejšiu stopu," dodáva na záver Molnár.

Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Newcastle United #Martin Dúbravka