Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skončil v Slovane, skončil Pardavý aj v reprezentácii? Ramsay bude mať v Nemecku nového asistenta

Úvod sezóny, v ktorej majú jasný cieľ. Fanúšik bude nerád, ak by sa opakoval neúspech z Rigy.

06.11.2023 17:22
ramsay Foto:
Craig Ramsay a Ján Pardavý počas MS 2023 v Rige.
debata

Slovenskí hokejisti odštartujú reprezentačnú sezónu tradične na Nemeckom pohári. Od štvrtka do nedele odohrajú v Landshute súboje proti Rakúsku, Dánsku a domácemu výberu.

Plán Craiga Ramsayho má zreteľné kontúry. V akcii chce vidieť čo najviac adeptov na reprezentačný dres, ktorí by mohli byť súčasťou tímu aj na vrchole sezóny.

Tým bude májový svetový šampionát v susednom Česku, kde sa chcú Slováci po jednoročnej pauze opäť prebojovať minimálne do štvrťfinále.

Štyria nováčikovia

Kanadský kouč, pre ktorého bude nasledujúca sezóna už siedma na slovenskej striedačke, pokračuje vo fungujúcom koncepte. Tradičných lídrov Mareka Hrivíka, Petra Cehlárika a ďalších má odskúšaných, v Nemecku dostanú šancu nie také frekventované tvá­re.

Na tradičné novembrové podujatie pocestuje jedenásť hráčov zo slovenskej a dvanásť z českej extraligy. Budú medzi nimi aj štyria nováčikovia v najcennejšom drese – útočníci Matej Kašlík, Andrej Kukuča, Silvester Kusko a obranca Marek Korenčík.

Nominácia Slovenska na Nemecký pohár

Brankári: Hlavaj (Plzeň), Tomek (Litvínov)
Obrancovia: Beňo, Golian, Korenčík (všetci Slovan), Bučko, Čerešňák (obaja Pardubice), Gajdoš (Nitra), Hain (Zvolen), Ivan (Liberec)
Útočníci: Baláž (Trenčín), Cingel (Brno), Faško-Rudáš (Liberec), Hrehorčák, Roman (obaja Třinec), Kašlík (Zvolen), Kukuča (Poprad), Kusko (Olomouc), Minárik, Takáč (obaja Slovan), Okuliar (Hradec Králové), Paulovič (Pardubice), Šiška (Zvolen)

„Chcem sa predviesť v čo najlepšom svetle a pomôcť tímu v pozícii, ktorú mi určia tréneri. Mojou silnou stránkou je rýchlosť, posnažím sa využiť ju aj v Nemecku,“ vraví Kašlík.

Dvadsaťjedenročný krídelník, účastník dvoch juniorských MS, vynechal pre zranenie takmer celú minulú sezónu. Zdravotné problémy sú však už minulosťou a rodák z Púchova sa svojimi výkonmi zaradil medzi najlepších útočníkov v extralige. V drese Zvolena má bilanciu bod na zápas.

„Pre žiadneho hráča nie je jednoduché vynechať toľko zápasov. Mal som akoby dve letné prípravy za sebou. Tvrdo som na sebe pracoval a pozvánka do reprezentácie je odmenou,“ teší sa.

Andrej Kukuča v drese HK Poprad. Foto: TASR, Milan Kapusta
Kukuča Poprad Andrej Kukuča v drese HK Poprad.

Novicom v tíme je aj Kukuča. Popradský forvard je s 10 gólmi najlepším strelcom kamzíkov v aktuálnej sezóne a zlepšenou hrou zaujal aj Ramsayho.

„Som rád, že sa mi darí, ale stále to nie je ideálne, radi by sme mali v klube viac bodov. Verím, že streleckú pohodu si prenesiem aj do reprezentácie,“ želá si 23-ročný krídelník.

Bez Pardavého

Slováci vyhrali Nemecký pohár štyrikrát, naposledy však ešte v roku 2016. Striedačke vtedy šéfoval Zdeno Cíger. Ramsayho asistent Peter Frühauf súhlasí, že už by bolo na čase pridať ďalšiu víťaznú trofej.

„Mužstvo je oproti minulej sezóne pozmenené, ale naše ambície sa nemenia. Do každého turnaja ideme s tým, že ho chceme vyhrať. Je potrebné od prvého zápasu nastaviť víťaznú mentalitu,“ zdôrazňuje Frühauf.

Tréner Slovákov Craig Ramsay a jeho asistent... Foto: TASR, Martin Baumann
Craig Ramsay, Peter Frühauf Tréner Slovákov Craig Ramsay a jeho asistent Peter Frühauf.

Medzi ofenzívnych ťahúňov mužstva by mal patriť Oliver Okuliar. V českej extralige, kde háji farby Hradca Králové, má bilanciu bod na zápas a patrí medzi najlepších legionárov v súťaži.

„Nechceme ho tlačiť do pozície lídra. Ak sa tak vyprofiluje, potom dobre pre neho i pre nás. Želáme si, aby hral najlepší hokej, aký dokáže,“ pokračoval Frühauf.

V Landshute si užije nového kolegu. Spolu s ním bude robiť Ramsaymu asistenta Róbert Petrovický, ktorý zastáva rovnakú funkciu aj na klubovej úrovni v Olomouci.

Majster sveta z Göteborgu zaujme uvoľnené miesto po dvojici Ján Pardavý, Andrej Podkonický. Pardavý skončil v bratislavskom Slovane v úvode tejto sezóny, Podkonický odišiel do ruskej KHL. Pokračovanie oboch trénerov pri národnom tíme je nateraz otázne.

Novinkou na Nemeckom pohári bude aj turnaj žien za účasti domáceho výberu, Česka, Fínska a Dánska. Zápasy Slovákov odvysiela televízia JOJ Šport.

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Craig Ramsay #Nemecký pohár 2023