Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský, ako ho nepoznáte. Po zdrvujúcej správe pre Montreal vulgárne nadával, čaká ho zmena

Hokejoví tréneri majú rôzne povahy a odborné metódy. Šéfovia striedačiek zo starej školy vyznávajú prísnu disciplínu a metódu "ak chybuješ, hráš menej". A potom sú takí, ktorí volia individuálny prístup k hráčom a usmerňujú ich edukačnou cestou.

17.10.2023 13:15
Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský v drese Montrealu Canadiens.
debata (4)

Do druhej kategórie patrí aj Martin St. Louis.

Tréner Montrealu vie, že jeho metóda vyžaduje viac času ako direktívne príkazy. Napriek tomu verí, že je to jediný správny prístup, ako vytvoriť z mladého tímu Canadiens fungujúci celok schopný čeliť nabitej konkurencii v NHL.

Jedným z jeho „žiakov“ je aj Juraj Slafkovský. S jednotkou vlaňajšieho draftu je od začiatku trpezlivý a postupný proces prináša prvé ovocie.

„Vidím na ňom, že si začal viac veriť. Nováčikovská sezóna so všetkým okolo bola pre neho náročná, teraz sa viac sústredí na hokej,“ vraví montrealský kouč o slovenskom útočníkovi.

Správny mentor

Draft NHL 2022 sa skončil pre mnohých prekvapením. Výber Montrealu, ktorý z prvého miesta siahol po Slafkovskom a nie po ospevovanej domácej hviezde Shanovi Wrightovi, zaskočil aj fanúšikov Canadiens.

Slovenský tínedžer od toho momentu musel dokazovať, že z prvého miesta nešiel náhodou.

Montrealské médiá už počas prípravných zápasov rozoberali každý jeho dotyk s pukom, každú chybu či zaváhanie. Slafkovský neodštartoval nováčikovskú sezónu bodovými hodmi ako tento rok Connor Bedard.

Tomáš Tatar Čítajte viac Slafkovský? Preboha, len ho nechajte hrať, vraví fínsky expert. Nepáči sa mi, čo urobil Montreal s Mešárom

„Ľudia mali od neho príliš veľké očakávania. Bedard je generačný talent, Slafkovský taký nie je. Potrebuje systematicky na sebe pracovať a potom sa z neho stane hráč, ktorý bude patriť medzi ligovú elitu. V St. Louisovi našiel správneho mentora,“ tvrdí rešpektovaný novinár Stu Cowan z denníka Montreal Gazette.

St. Louis, bývalý kapitán Tampy Bay, patril svojho času medzi najlepších útočníkov súťaže a ofenzívne zručnosti má v malíčku.

Nehanbí sa priznať, že defenzívne aspekty hry sa učí za pochodu. Na začiatku trénerskej kariéry sa vzdelával u známych mien. Jedným z nich bol aj John Tortorella, ktorý ho viedol počas úspešného hráčskeho pôsobenia na Floride.

Šéf striedačky Montrealu Canadiens Martin St.... Foto: ČTK / AP / Graham Hughes
St. Louis montreal Šéf striedačky Montrealu Canadiens Martin St. Louis počas zápasu s Chicagom Blackhawks.

Tréner-nováčik zasadol do horúceho kresla na montrealskej striedačke vlani vo februári. Canadiens sa vtedy nachádzali vo výsledkovej i v mentálnej kríze, ale St. Louis rýchlo ukázal, že chce byť mužom na správnom mieste.

Experti ocenili predovšetkým jeho prácu s Colom Caufieldom, ktorého pretransformoval z nevýrazného hráča na nebezpečného zakončovateľa.

Šikovný krídelník sa pod jeho vedením vypracoval na jedného z lídrov mladého tímu a v minulom ročníku patril do momentu, keď jeho sezónu predčasne ukončilo zranenie, medzi najlepších útočníkov.

Noví kolegovia v útoku

Priaznivci Montrealu veria, že trénerovi sa niečo podobné podarí aj so Slafkovským. Rodák z Košíc, podobne ako Caufield, nedohral predchádzajúcu sezónu pre zdravotné problémy. V lete si doliečil zranené koleno a s vervou sa vrhol do tréningu.

Juraj Slafkovský z Montrealu v šanci pred... Foto: SITA/AP, Graham Hughes
Juraj Slafkovský Juraj Slafkovský z Montrealu v šanci pred brankárom Toronta Martinom Jonesom.

St. Louis tvrdí, že jeho odhodlanie odohrať lepší ročník ako minulý bolo zjavné už od začiatku prípravného kempu. Slafkovského nasadil do všetkých predsezónnych zápasov a hoci sa mu nie vždy darilo podľa predstáv, progres je evidentný.

„Juraj je na seba veľmi prísny, niekedy až príliš. Poznám jeho vášeň pre hru, ale opakujem mu, že nemôže hokej brať tak vážne. Musí sa vedieť na ľade aj zabávať. Ak v mladom hráčovi ,zabijeme“ vášeň, môže ho to poznačiť," vraví St. Louis.

Kým počas minulej sezóny skúšal Slafkovského v rôznych formáciách a často mu menil kolegov v útoku, zdá sa, že teraz našiel aj pre neho ideálne zloženie.

Čoskoro 20-ročný robustný forvard doteraz nastupoval s centrom Kirbym Dachom a krídelníkom Alexom Newhookom, ktorý posilnil Montreal v lete z Colorada.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Zo súboja draftových jednotiek vyšiel víťazne Slafkovský

„Náš útok sa vyznačuje veľkým potenciálom. Ja i Juraj sme rýchli a silní, Alex má vysoké hokejové IQ. Čím viac zápasov spolu odohráme, tým lepšie budeme fungovať,“ mieni Dach.

Lenže situácia sa po víkende zmenila. Dach utrpel v zápase proti Chicagu nepríjemné zranenie kolena, ktoré ho vyradí z hry na niekoľko mesiacov.

„Ako sa cítim? Absolútne s*urvene hrozne! Najhoršia vec, ktorá sa mohla stať po dvoch zápasoch novej sezóny,“ znela reakcia mladého Slováka podľa TSN.

Ten si tak opäť bude musieť zvykať na nové zloženie útoku, v zápase proti Minnesote v noci na zajtra by mal s ním a Newhookom nastúpiť vo formácii Josh Anderson.

Lepšie čítanie hry

Slafkovský ako člen druhej formácie teraz trávi na ľade viac času, čoraz viac je nasadzovaný aj do presiloviek. Priznáva, že mu pomáha St. Louisov prístup.

„Veľa sa spolu rozprávame. Ukazuje mi videoklipy zo stretnutí a vysvetľuje, čo som mohol urobiť inak alebo lepšie. Aj keď je to zápas, ktorý sa mi nevydaril, dáva dôraz na dobré veci. Upozorní ma na chyby, ale nevyčíta mi ich,“ vraví najlepší strelec olympijského turnaja v Pekingu.

Juraj Slafkovský sa teší s brankárom Montrealu... Foto: Profimedia
Juraj Slafkovský Juraj Slafkovský sa teší s brankárom Montrealu Caydenom Primeauom z víťazstva nad Ottawou 4:3.

Nováčikovská sezóna ho vyčerpala aj mentálne. Po nevydarenom zápase si premietal v hlave momenty, ktoré vyžadovali odlišné riešenia. Nad chybami dodatočne rozmýšľa aj teraz, ale iným spôsobom.

„Keď vám niekto, kto vie o hokeji viac ako vy a dosiahol v ňom úspechy, povie, že chyby patria k hokeju a že sa máte sústrediť na to dobré, zoberiete to inak. Odbúra tým značnú porciu tlaku, ktorý si na seba vytvárate,“ vysvetľuje Slafkovský.

St. Louis je k mladému klenotu úprimný, ale zároveň s ním narába citlivo. Najväčší progres je podľa neho vidieť v spôsobe, akým Slovák číta hru.

„V tomto smere urobil veľký pokrok. Počas nováčikovskej sezóny si zvykal na menší ľad, na ktorom máte na všetko menej času. Teraz lepšie vie, ako využívať kvality spoluhráčov v ofenzíve a ako ich istiť vzadu. Pre Juraja je dôležitá veľká vízia, ale tiež krátkodobé ciele,“ dodáva St. Louis.

Canadiens zatiaľ odohrali v novej sezóne dve stretnutia, v oboch bodovali. V noci na zajtra nastúpia na domácom ľade proti Minnesote.

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský