Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nová posila bratislavského Slovana: Bedard? V tom, aký je skutočne dobrý, prekvapí viacerých ľudí

Vlaňajší debut draftovej jednotky NHL očakávalo najmä celé Slovensko. Včera v noci sa s napätím pozeral už celý hokejový svet.

11.10.2023 18:15
debata
Connor Bedard (98) v drese Chicaga Blackhawks. Foto: Profimedia
bedard Connor Bedard (98) v drese Chicaga Blackhawks.

Juraj Slafkovský si užil veľa pozornosti, keď na štarte minulej sezóny nastúpil na svoj prvý zápas v drese Montrealu.

To sa však nedá porovnať s tým, aký záujem vyvolala priemiéra Connora Bedarda.

Generačný supertalent debutoval v najlepšej lige sveta a rozhodne nesklamal. K výhre Chicaga na ľade Pittsburghu prispel asistenciou a blysol sa viacerými šikovnými akciami.

Connor Bedard Čítajte viac Fanúšikovia sa dočkali. Zázračný mladík pri veľkom debute v NHL bodoval, darilo sa aj Černákovi a spol.

„Darilo sa mi vytvárať šance pre spoluhráčov, mohli sme streliť aj viac gólov. Trochu ma mrzí, že som neskóroval, ale najdôležitejšie je, že sme vyhrali. Už sa teším na ďalší zápas,“ usmieval sa 18-ročný útočník.

Stret s idolom

Hviezdny center mal premiéru ako hrom. Na úvodné vhadzovanie sa postavil proti hráčovi, ktorého obdivoval ako dieťa. Hrajúca legenda Sidney Crosby, dvakrát staršia ako Bedard, mu nič nedarovala a prvý puk patril jej.

„Sidney, som rád, že ťa opäť vidím. Connor, vitaj v NHL, prajem úspešnú sezónu,“ zachytili ruchové mikrofóny slová hlavného rozhodcu Kellyho Sutherlanda predtým, ako vhodil úvodné buly.

Domáci viedli v úvode druhej tretiny, keď Crosby zvýšil na 2:0. Potom však prišiel veľký moment Bedarda. Výborným pohybom sa zbavil obrancov Pittsburghu, prihral obrancovi Alexovi Vlasicovi, ktorého strelu dorazil do siete dôrazný Ryan Donato.

Hostí kontaktný gól naštartoval k obratu, pridali ďalšie tri a po výhre 4:2 sa tešili z úspešného vstupu do novej sezóny. Bedard odohral celkovo 21:29 min, mal druhú najvyššiu minutáž spomedzi hráčov Blackhawks.

„Hral dobre, oceňujem, že sa nebál ani statnejších súperov. Schytal pár hitov, ale zakaždým sa rýchlo postavil a bojoval ďalej. Ľudia majú pravdu, ak tvrdia, že niečo z neho bude,“ vravel s humorom tréner Chicaga Luke Richardson.

Bedard skromne dodal, že ešte potrebuje niekoľko duelov, aby sa dostal do plnej zápasovej formy. Je si istý, že postupom času budú jeho výkony rásť.

„NHL je vyššia úroveň, akú som hral doteraz. Sebavedomie a viera vo vlastné schopnosti mi nechýbajú, ale ešte si musím zvyknúť na to, že nastupujem proti najlepším hráčom sveta,“ tvrdil po premiére.

Milý a dobre vychovaný

Chicago prechádza generačnou obmenou, ktorá prišla po úspešnom období.

Šéfovia i fanúšikovia Blackhawks veria, že Bedard pôjde v šľapajach dvojice Jonathan Toews, Patrick Kane, ktorí spolu s Mariánom Hossom a ďalšími priviedli mužstvo z veterného mesta k trom ziskom Stanleyho pohára (2010, 2013, 2015).

"Mužstvo je v prestavbe, ide o prirodzený proces. Príchod Bedarda je dobrý základ na vybudovanie ďalšieho úspešného tímu. Stretol som sa s ním. Bude na neho veľký tlak, ale vyzerá vyspelý a pripravený náročnú situáciu zvládnuť.

Verím, že fanúšikovia Blackhawks budú mať z jeho výkonov radosť," vravel Toews na augustovej Hossovej rozlúčke v Trenčíne.

Brendan Ranford v drese Slovana Bratislava... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Slovan Ranford Brendan Ranford v drese Slovana Bratislava počas sezóny 2020/21.

Skúsenosti s Bedardom má aj Brendan Ranford. Najnovšia akvizícia bratislavského Slovana, s ktorou vám zajtra prinesieme rozhovor, je presvedčená, že ospevovaný tínedžer zažiari už počas nováčikovskej sezóny.

„Absolvovali sme spolu niekoľko tréningov. Poznám ho už dlhšie, prvýkrát s nami korčuľoval, keď mal 13 či 14 rokov. Každým rokom sa zlepšuje. Má skvelú strelu a jedinečný rozhľad na ľade. Vezme ligu útokom a v tom, aký je skutočne dobrý, prekvapí viacerých ľudí,“ vraví Ranford pre Športweb.

Dynamický krídelník dodáva, že Bedard má kvality aj mimo ľadu.

„Je veľmi milý, dobre vychovaný, ku každému sa správa s rešpektom. Ak by ste sa s ním rozprávali a nevedeli, kto to je, tak vám nedôjde, že sa bavíte s budúcou hokejovou superhviezdou,“ vysvetľuje Kanaďan, ktorý sa vrátil do Slovana po dvojročnom pôsobení v nemeckej DEL.

Po 18 rokoch bez brankára

Počas úvodného trojzápasového programu, ktorým odštartoval nový profiligový ročník, bol v akcii aj Erik Černák.

Tampa Bay aj jeho zásluhou zdolala Nashville 5:3. Slovenský obranca sa prezentoval pre neho typickou nekompromisnou hrou, keď rozdal až šesť bodyčekov.

Erik Černák v drese Tampy Bay. Foto: SITA/AP, George Walker IV
125. Erik Černák Erik Černák v drese Tampy Bay.

V noci na zajtra vstúpia do sezóny aj ďalší Slováci.

Fanúšikovia Montrealu sú zvedaví na progres Juraja Slafkovského, ktorý predviedol v predsezónom kempe solídne výkony.

Robustný krídelník je súčasťou druhého útoku Canadiens spoločne s duom Kirby Dach, Alex Newhook a v porovnaní s uplynulým ročníkom by mal dostať viac priestoru aj v početných výhodách.

Tomáš Tatar Čítajte viac Slafkovský? Preboha, len ho nechajte hrať, vraví fínsky expert. Nepáči sa mi, čo urobil Montreal s Mešárom

Tomáš Tatar sa v lete sťahoval z New Jersey do Colorada. V tíme patrí medzi najskúsenejších hráčov a Avalanchce si od neho sľubujú, že pomôže mužstvu k ďalšej úspešnej sezóne.

Dubnický rodák má aj osobné ambície. Túži dosiahnuť 500. bod v kariére, čo pred ním dokázalo len 11 Slovákov. Potrebuje na to 45 bodov, pre porovnanie, v minulom ročníku ich mal 48.

Stabilnou súčasťou zostavy Washingtonu je obranca Martin Fehérváry, v prvom tíme Calgary sa udržal útočník Adam Ružička. Bez angažmánu je stále Jaroslav Halák a pokiaľ sa to čoskoro nezmení, Slovensko prvýkrát po 18 sezónach nebude mať v NHL brankárske zastúpenie.

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Chicago Blackhawks #Connor Bedard