Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo znamenal Oss pre Sagana, to značil on pre Cavendisha. Bohatí Kazachovia kúpili Britovi kľúčového muža

Viacerí ho považujú za najlepšieho špurtéra, aký kedy súťažil na ceste. Rodák z Ostrova Man v Írskom mori to chce mať aj na papieri.

07.11.2023 19:25
Cavendish Renshaw Foto:
Dvojité víťazné gesto. Mark Cavendish a jeho dvorný rozbiehač špurtov Mark Renshaw na Tour de France 2009
debata

Mark Cavendish na budúcoročnej Tour de France zabojuje o to, aby sa odpútal od belgickej legendy Eddyho Merckxa a stal sa cyklistom s najväčším počtom víťazných etáp na Starej dáme.

Obaja ich majú na konte 34. Merckx žiaril na francúzskych cestách v 60-tych a 70-tych minulého storočia, Britova séria trvá od roku 2008.

vysmiaty Sagan Čítajte viac Kde sme nechali Sagana? Záver v Saitame ovládol Pogačar, Slovák na stupňoch víťazov

Odveký rival Petra Sagana už chcel končiť s kariérou, ale dostal „povolenie“ od rodiny a pokúsi sa o rekord.

Tím Astana Qazaqstan, ktorý je finančne podporovaný bohatým štátnym konzorciom Samruk-Kazyna (spája najväčšie kazašské firmy), robí všetko pre to, aby Brit dostal čo najlepšiu podporu.

Šéf tímu Alexander Vinokurov, kazašská legenda ruského pôvodu, ktorý počas kariéry vybojoval olympijské zlato z Londýna 2012, dva bronzy z MS či štyri triumfy na Tour de France, ťahá nitky na prestupovom poli tak silno, ako dokáže.

Z Quick-Stepu zlanáril gréckeho odborníka Vasilisa Anastopoulosa, s ktorým Cavendish spolupracoval už v minulosti

„S Markom sme zostali v blízkom kontakte aj po jeho odchode z Quick-Stepu. Keď ma požiadal o radu, ochotne som mu pomohol. Teraz budeme opäť spolupracovať na dennej báze. Presne viem, čo potrebuje,“ vraví grécky odborník.

Famózni špurtéri, odvekí rivali. Mark Cavendish... Foto: Profimedia
Cavendish Sagan Famózni špurtéri, odvekí rivali. Mark Cavendish a Peter Sagan pred štartom monumentu Miláno - San Remo 2017.

Recept na úspech je podľa neho jednoduchý – menej pretekárskych dní, cielený tréning a správne načasovanie formy. Hoci Cavendish oslávi v máji už 39. narodeniny, podľa Anastopoulosa mu dostatočná výkonnosť nechýba.

„Dôležitá je hlava. Ak bude správne nastavený, môže zdolať aj mladších súperov. Dobre ho poznám a platí, že len šťastný a spokojný Mark je tým Markom, ktorý dokáže aj vyhrávať,“ pokračuje jeho kouč.

Vinokurov splnil sľub a v prospech Cavendisha posilnil nielen trénerský post, ale aj jazdecké obsadenie. Do Astany prichádza Michael Mörköv, ktorý spolupracoval s Britom na pre neho úspešnej Tour 2021.

„Je to najlepší rozbiehač špurtov akého poznám. Sme rovnako starí, vieme, čo jeden od druhého môžeme očakávať. Veľmi sa teším, že s ním budem opäť jazdiť,“ tvrdí Cavendish.

Sagan Cavendish Čítajte viac Nemáte radi Cavendisha? Sagan to má opačne! Kamarát ho vozil ulicami Singapuru

Špurtérsky vláčik Astany vystuží aj Davide Ballerini. Talianske dynamo pozná Cavendish rovnako ako Mörköva zo spoločného pôsobenia v Quick-Stepe.

„Obaja budú patriť medzi kľúčových mužov nášho plánu. Videli ste, akí dôležití boli pre Markov úspech na Tour 2021. Michael prinesie skúsenosti, Davide zase silu. Ak všetko do seba zapadne, budeme úspešní,“ verí Anastopoulos.

Príchod osobného strážcu

Cavendish sa zrejme najviac potešil príchodu starého kamaráta.

S Markom Renshawom spolupracovali v tíme Columbia-HTC (potom aj v Quick-Stepe a Dimension Data) a práve Austrálčan bol kľúčovým mužom úžasne fungujúceho špurtérskeho vláčika, ktorý pred príchodom Sagana na scénu ničil konkurenciu v hromadných dojazdoch.

Austrálčan slúžil Cavendishovi nielen ako dvorný rozbiehač, ale aj ako osobný strážca v pelotóne a univerzálny domestik.

Renshaw akceptoval ponuku od Vinokurova a v Astane sa stane jedným zo športových riaditeľov. Spolupracovať bude primárne s Cavendishom.

Cavendish Sagan Čítajte viac Slovákom prekáža, želali mu smrť. Guľový blesk nie je Sagan, deti mu odobrili pokus o posledný výstrel

„Teším sa na novú pozíciu. V Astane som už pôsobil ako konzultant, teraz bude mať viac zodpovednosti. V roku 2024 nás čakajú veľké výzvy, nebude to len o Markovom pokuse o rekord,“ vyhlásil Austrálčan pre americký portál Velo.

Vinokurov dodal, že základom spolupráce pre sezónu 2024 bola vzájomná pozitívna skúsenosť z tohtoročnej Tour.

„Profitovali sme z jeho rád a odporúčaní. Nielen tých o špurte, ale všeobecne o taktike a stratégii pretekov,“ vyjadril sa Vinokurov.

Tour 2024 bude plná noviniek.

Prvýkrát v histórii sa nebude finišovať v Paríži, kde budú v tom čase vrcholiť prípravy na augustovú olympiádu.

Namiesto tradičného záverečného špurtu na Elyzejských poliach si to najrýchlejší jazdci rozdajú na francúzskej riviére.

Unikátny bude aj štart, Stará dáma 2024 sa začne premiérovo Taliansku, konkrétne vo Florencii. 111. ročník najprestížnejších cyklistických pretekov planéty sa uskutoční od 29. júna do 21. júla.

Sagan a spol. bavili fanúšikov v Japonsku Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan, si môj hrdina! Aj takýto nápis...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Mark Cavendish #Astana Team