Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomoc z Ruska by sa Šatanovi rozhodne zišla. Slováci však na ňu nie sú odkázaní

Sto dní do začiatku hokejového sviatku, na ktorý sa tešia mnohí nielen v bývalej federácii. Slnečné počasie, kvalitné pivo, šampionát v susednom Česku - slovenskému fanúšikovi k šťastiu viac netreba.

01.02.2024 08:49
hokej slovensko MS 2023 Foto:
Slovenskí hokejisti na MS 2023 v Rige.
debata

Májové MS v Prahe a Ostrave sa pomaly, ale isto blížia.

Generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan spolu s asistentmi Craiga Ramsayho usilovne skautujú adeptov na najcennejší dres. Viacerých majú odskúšaných, podľa Ramsayho štýlu však nezabúdajú ani na talentovaných mladíkov.

Šéf slovenského hokeja má však aj dôležitú úlohu navyše. V dohľadnej dobe musí zaujať stanovisko v otázke, ktorú už majú vo viacerých krajinách z elitnej skupiny MS dávno vyriešenú.

Nejasný postoj

Ide o stratégiu pri povolávaní hráčov z KHL do národného tímu.

Vo Švédsku, Fínsku, v Česku, Lotyšsku či vo Francúzsku už dávnejšie vyhlásili, že legionári, ktorí si zarábajú na živobytie v ruskej súťaži aj po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine, nemajú v mužstve miesto.

Na Slovensku sa táto téma riešila aj vlani. Šatan a spol. prišli podľa viacerých s alibistickým stanoviskom, ktoré tlmočil Ramsayho asistent Peter Frühauf:

"Dospeli sme k jednotnému názoru, že pre pokojný priebeh prípravy a stopercentnú koncentráciu nášho tímu na majstrovstvá sveta bude lepšie, ak v tejto sezóne hráčov z KHL z účasti na šampionáte vynecháme.”

Už niekoľko týždňov sa pod Tatrami špekuluje, že postoj zväzu sa, aj v súvislosti s vlaňajšou zmenou vlády a jej zahraničnopoli­tickým smerovaním, tento rok zmení a hokejisti z KHL v nominácii nebudú chýbať.

Čo by to pre mužstvo, ktoré odohrá zápasy základnej skupiny v Ostrave, znamenalo, opísal nedávno pre Športweb bývalý brankár Popradu Tomáš Vošvrda.

„Hráči by čelili ohromnému tlaku, novinári by im nedali dýchať. Mužstvu, ktoré potrebuje pokoj, aby sa mohlo sústrediť na výkony na turnaji, by to rozhodne nepomohlo,“ povedal český gólman, najnovšia posila maďarského DVTK Jegesmedvék.

hudáček Čítajte viac Nazývame sa bratmi, pre KHL si však Česi a Slováci nadávajú. Hudáček? Zastal som si ho, ale teraz s ním nesúhlasím

O tom, že s posilami z KHL by bol slovenský tím podstatne konkurencieschop­nejší, netreba ani diskutovať. Zároveň však platí, že na legionárov z ruskej súťaže nie je odkázaný.

Ako by teda mohlo vyzerať Ramsayho mužstvo na šampionáte v Česku?

Brankári

Na fakte, že dvaja najlepší slovenskí brankári pôsobia v ruskej lige, sa nič nemení. Patrik Rybár patril pred zranením medzi najlepších gólmanov súťaže, solídne chytá aj Adam Húska.

Lenže výkonnostný rozdiel medzi nimi a dvojicou Samuel Hlavaj, Stanislav Škorvánek sa výrazne zmenšil.

Hlavaj ukazuje kvalitu v silnej českej súťaži, kde háji farby Plzne. Škorvánek nemá doma konkurenciu a v drese Michaloviec dokazuje, že je najlepším gólmanom v extralige.

Samuel Hlavaj. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Hokej Slovensko Lotyšsko Hlavaj Samuel Hlavaj.

Navyše obaja ukázali, že miesto v reprezentácii si vedia zastať. Na vlaňajšom šampionáte v Lotyšsku neboli bez chyby, ale viackrát podržali mužstvo a dali mu šancu na výhru.

Tretím do partie v Ostrave by mohol byť mladý Adam Gajan. Draftový výber Chicaga chytal veľmi dobre na juniorskom šampionáte vo Švédsku a prítomnosť v A-tíme by mohla jeho hokejovému progresu len pomôcť.

Obrancovia

Zo zadákov, ktorí hrajú v KHL, ukazuje stabilne vysokú výkonnosť predovšetkým Michal Čajkovský. Majiteľ olympijského bronzu z Pekingu patrí medzi piliere defenzívy Spartaka Moskva, kde má v 52 zápasoch bilanciu 8+22.

Do reprezentácie by sa určite zmestil i Martin Gernát, ktorý legionárči v Lokomotive Jaroslavľ. Vlani si na MS v Rige zahral Mislav Rosandič, od aktuálnej sezóny hráč Lady Togliatti. V Rusku pôsobí aj Christián Jaroš, toho však trápia zdravotné problémy.

Slovensko na MS 2024 podľa Pravdy

Brankári: Hlavaj, Škorvánek, Gajan.
Obrancovia: Čerešnák, Marinčin, Koch, Ivan, Grman, Kňažko, Gajdoš, Beňo/Golian (Fehérváry?, Nemec?).
Útočníci: Hrivík, Cehlárik, Daňo, Hudáček, Regenda, Kelemen, Okuliar, Čacho, Roman, Sukeľ, Chromiak, Sýkora, Holešinský/Buček (Tatar?, Ružička?, Pospíšil?, Slafkovský?).

Čo sa týka obrancov, Ramsay sa bude v Česku spoliehať na odskúšané mená.

Lídrami defenzívy by mali byť Peter Čerešňák s Martinom Marinčinom, ktorí figurujú medzi najlepšími zadákmi českej extraligy. Za riekou Morava hrajú aj Michal Ivan s Máriom Grmanom, z AHL príde Patrik Koch.

Obranné rady by mohli posilniť aj ďalší hráči zo zámoria, z elitnej NHL. Kluby Martina Fehérváryho (Washington) a Šimona Nemca (New Jersey) sú aktuálne na pozíciách mimo postupu do play off NHL a ak by to tak zostalo, obaja by mohli byť k dispozícii.

Útočníci

Najväčší pretlak kvality bude rovnako ako po minulé roky v útoku.

Z KHL by pripadala do úvahy trojica Tomáš Jurčo, Adam Liška, Michal Krištof. Darí sa predovšetkým Jurčovi, ktorý má po prestupe zo Švajčiarska v Rusku bod na zápas (1+9 v 10 zápa­soch).

Opory ofenzívy sa už dlhšie obdobie nemenia. Zohratá dvojička z Leksandu Marek Hrivík s Petrom Cehlárikom patrí medzi výkvet európskeho hokeja a aj národný tím je od jej výkonov závislý.

Marek Hrivík. Foto: TASR, Martin Baumann
Marek Hrivík Marek Hrivík.

Pripojiť k nim by sa mala třinecká úderka na čele s Markom Daňom a Liborom Hudáčkom, ako aj ďalší hráči z českej extraligy. Ramsay bude dúfať, že sezónu v AHL dokončia bez zranení Pavol Regenda, Miloš Kelemen, Adam Sýkora a Martin Chromiak.

Bude zaujímavé sledovať, či tréneri zalovia aj v juniorských vodách, kde sa im ponúkajú do nominácie Dalibor Dvorský, Filip Mešár či Servác Petrovský. Možný je aj príchod hráčov z NHL.

Tomáš Tatar prežíva turbulentnú sezónu spojenú s výmenou klubov a jeho účasť v Česku je skôr nepravdepodobná. Slovenskou „kométou“ v aktuálnom profiligovom ročníku je Martin Pospíšil, ale ten ešte pod Ramsaym nikdy nehral.

Juraj Slafkovský. Foto: Pravda, Lubos Pilc
08. Slafkovský Juraj Slafkovský.

Najväčšiu pozornosť však isto bude pútať potenciálny návrat Juraja Slafkovského do národného tímu.

Najlepší strelec olympijského turnaja v Pekingu vynechal vlaňajšie MS pre zranenie a reprezentácii by mohol byť k dispozícii aj z toho dôvodu, že Montrealu sa ani v tejto sezóne výsledkovo nedarí a v play off NHL bude podľa všetkého chýbať.

Slováci pokračujú v príprave na MS 2024 na budúci týždeň, vo Zvolene odohrajú dvojzápas proti Nemecku (7. a 8. februára).

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Miroslav Šatan #Craig Ramsay #MS 2024 v hokeji #Česko 2024