Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pini: Vlhovú čaká veľká výzva. Chceme ju vrátiť na úroveň spred dvoch rokov

Pod jeho vedením sa tešila z tretieho malého glóbusu v kariére a potom aj z olympijského zlata. Uplynulý ročník však Petre Vlhovej nevyšiel tak, ako by si želala.

06.07.2023 14:31
Slovinsko Kranjska Gora Šport Lyžovanie Alpské... Foto: ,
Po pretekoch pri rozhovore s trénerom Maurom Pinim, vľavo je brat lyžiarky Boris Vlha, ktorý v nasledujúcej sezóne nebude súčasťou tímu.
debata (1)

Slovenská lyžiarka nezískala žiadnu trofej vo Svetovom pohári a ani na majstrovstvách sveta. Ciele pre trénera Maura Piniho (58) sú pred treťou spoločnou sezónou jasné.

Je v ročníku bez vrcholného podujatia priestor na nejaké novinky?

Presne teraz je ten čas. Každú sezónu pridávame čosi nové – v prístupe, tréningoch, technike. Sme jeden z najlepších tímov na svete. Nie je to ľahké, ale je našou úlohou byť vpredu.

Bude to o to náročnejšia úloha bez Petrinho brata Borisa, ktorý sa chce venovať rodine?

Všetci sme smutní, že sa takto rozhodol. Je to však absolútne pochopiteľné a rešpektujeme ho. Rodina je u Vlhovcov i u mňa najvyššou prioritou. Vidím v tom dobrú príležitosť na to, aby Petra povyrástla z inej strany.

Vzala si na ramená viac zodpovednosti. Vlastne, už teraz v príprave, sme videli, ako sa jej chopila. Môže sa vďaka tejto veľkej výzve dostať na vyšší level.

vlhová vlha Čítajte viac Prekvapujúca novinka. Tím Vlha opúšťa kľúčový muž

Čo by ste od nej radi videli v budúcej sezóne?

Aby vyhrala všetky preteky. Znie to ako klišé, ale je dôležité, aby sme mali takýto prístup každý deň. Chceme sa vrátiť na level, ktorý sme mali pred dvomi rokmi. Nebude to jednoduché, ale pokúsime sa o to.

Zameriate sa viac aj na rýchlostné disciplíny?

Príprava celej sezóny je veľmi náročná. Ide o komplexný proces. Nemáme za sebou takú silnú federáciu ako Rakúsko, Švajčiarsko, Spojené štáty americké.

Ak chceme zorganizovať tréning v kĺzavých disciplínach, potrebujeme sa spojiť s ďalšími tímami. A je tu aj ďalší problém.

Aký?

Počasie. Potrebujeme trénovať v Južnej Amerike. Všetky veľké tímy vložili veľkú snahu i nemalé prostriedky, aby sa mohli pripravovať práve tam celú letnú prestávku.

Pre nás je to podstatne náročnejšie. Ďalším faktorom je aj to, že Petra už nie je taká mladá. Nedávno oslávila 28. narodeniny. (smiech) Musíme prihliadať napríklad aj na jej schopnosť regenerácie.

Budete organizovať aj spoločné tréningy s konkurentkami?

Určite. Už len preto, že Petra je jedna z najlepších na svete. Mnohí sa nám ponúkajú a chcú s ňou pracovať. Sme v najlepšej pozícii, lebo si môžeme vyberať sparing partnerov.

SR Lyžovanie Vlhová Boris Vlha spolupráca koniec BAX Čítajte viac Vlhová: Mám obavy, čo bratov odchod prinesie. Raz to muselo prísť

Ako bude vyzerať príprava v najbližších dňoch?

Všetci vieme, že klimatická situácia v posledných piatich rokoch je horšia a horšia. Musíme ísť viac do kvality ako kvantity.

V auguste pôjdeme na dva týždne do Čile a po dvojtýždňovej prestávke zasa v septembri do Argentíny. Taktiež pôjdeme koncom júla na osem dní do Saas-Fee.

V uplynulej sezóna sa rozbehla iniciatíva, aby sa sezóna začala v novembri a končila sa v apríli. Ste zástancom tejto úpravy?

Absolútne. Je to však skôr politická záležitosť FIS. Poznám, ako to tam funguje.

Trvá im roky, kým urobia nejakú zmenu a pohnú sa. My, tréneri a pretekári, s tým nič neurobíme. Snáď nás budú aspoň počúvať.

Aké jachty si doprajú slovenské hviezdy? Fotogaléria - 34 fotiek Všetky fotky
Jachta Azimut 60 Aluminia, ktorú si pred rokmi...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mauro Pini #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/24