Aj Kia má svoj hybrid spaľujúci LPG

Po automobilke Hyundai predstavila hybridný model spaľujúci LPG aj Kia. Tá hybridnou sústavou obdarila sedan Kia Forte LPi.

24.07.2009 20:54
Kia Forte Hybrid Foto:
Po Hyundaii predstavila hybrid spaľujúci LPG aj Kia.
debata

Podľa informácií priamo z automobilky trval vývoj hybridnej Kie približne dva roky. Za ten čas sa podarilo konštruktérom vyladiť celý pohonný mechanizmus tak, aby sa Kia Forte LPi stala jedným z najúspornejších sedanov strednej triedy. Práve táto skutočnosť by mohla pritiahnuť dostatočný počet šetriacich zákazníkov. Automobilka sa však zatiaľ nechce pustiť do exportných aktivít a svoj hybrid dopraje len kórejskému ľudu. Už tento rok by chcela predať prvých 2000 kusov, v budúcom roku dokonca až 5000 hybridných áut. Keď pôjdu predaje podľa predstáv, údajne nie je vylúčený ani export tohto modelu do Európy.

Hybridný systém je navlas rovnaký s pohonom, ktorý v sebe ukrýva nedávno predstavený hybridný Hyundai Elantra. Jeho vývoj koniec koncov prebiehal na rovnakom mieste a bol financovaný z rovnakých zdrojov, takže jeho čo najširšie použitie je viac než žiaduce.

Kia Forte Hybrid Foto: Kia
Kia Forte Hybrid Kia Forte Hybrid

Spaľovací motor s objemom 1,6 litra má výkon 84 kW (114 k) a spolupracuje s bezstupňovou prevodovkou CVT. Asistuje mu elektromotor s výkonom 15 kW (20 k), ktorý je napájaný líthiovými akumulátormi s napätím 180 V a kapacitou 5,3 Ah. Spaľovací motor je schopný spaľovať LPG, pričom dosahuje krútiaci moment 148 Nm. Elektromotor pomáha krútiacim momentom 105 Nm.

Vozidlo je vybavené start-stop systémom ISG, ktorý mu v súčinnosti s úpravami aerodynamiky (Cx 0,26) pomáha dosahovať kombinovanú spotrebu 4,5 l/100 km (5,4 l/100 km pri pohone na LPG).

debata chyba
Články podľa značiek