Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Toshack: Tričkovski bol na ihrisku?

Tréner macedónskej futbalovej reprezentácie John Toshack nešetril po utorňajšom zápase v B-skupine kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy proti Slovensku (1:1) slovami kritiky na adresu svojich zverencov. Podľa mnohých domácich žurnalistov bol najlepších hráčom na ihrisku macedónsky krídelník Ivan Tričkovski, waleský kouč mu však na pozápasovej tlačovej konferencii nevedel prísť na meno.

12.10.2011 15:43
Pekarík Tričkovski Foto:
Peter Pekarík (Slovensko) a vľavo Ivan Tričkovski (Macedónsko).
debata

„Tričkovski? A taký hráč bol na ihrisku?“ nechal sa počuť Toshack, ktorý v minulosti viedol aj Real Madrid, waleskú reprezentáciu či Besiktas Istanbul. Narážal tým na fakt, že šikovný útočník APOELu Nikózia, ktorý sa prezentuje v Lige majstrov 2011/2012 výbornými výsledkami, svojím výkonom zaostal za očakávaním. „Áno, ten váš zverenec so sedmičkou na chrbte,“ reagoval jeden z miestnych novinárov. „Viem, ktorého máte na mysli, ale ja som ho prvých 70 minút ani nevidel. Snažil sa tam tvoriť nejaké kľučky, ale to bolo málo,“ reagoval Toshack .

Waleský kormidelník sa v Macedónsku neteší popularite. Možno aj preto, že členom realizačného tímu národného výberu je aj jeho syn Jonathan Cameron Toshack. Macedónski fanúšikovia aj z tohto dôvodu ignorovali utorňajší duel proti Slovensku. Na tribúne Štadióna Filipa II. s vyše 30-tisícovou kapacitou bolo len niečo viac ako 2000 divákov. „Určite nepôjdem na zápas ja ani moji známi. Nebudeme podporovať toho Toshacka. Všeobecne ho tu nemáme radi,“ povedal pre agentúru SITA jeden z domácich futbalových fanúšikov ešte pred utorňajším meraním síl.

John Toshack absolvoval na lavičke Macedónska zatiaľ len štyri duely s bilanciou 1 víťazstvo – 1 remíza – 2 prehry a podľa jeho slov je prioritou úspech národného výberu v nasledujúcej kvalifikačnom cykle v boji o postup na majstrovstvá sveta 2014. „V podstate až teraz začínam spoznávať svoj tím, jednotlivých hráčov a ich schopnosti a už mám v hlave nejakú stratégiu do budúcnosti. V kádri mám štyroch až piatich zverencov, ktorí spĺňajú moje požiadavky. Nie všetci moji zverenci majú dostatočnú kondíciu a hlavne im chýba zápasová prax. Jedno súvisí s druhým. Kondíciu získate, keď budete hrávať pravidelne a príležitosti dostane, keď ste pripravení kvalitne najmä po fyzickej stránke. Máme pred sebou ďalší kvalifikačný cyklus, čaká nás množstvo zápasov, takže máme príležitosti zlepšovať sa a hľadať optimálny herný systém i zostavu. Bude to však zložité, ak sa zopakuje situácia zo záveru tejto kvalifikácie,“ uviedol Toshack narážajúc na fakt, že viacero jeho zverencov neabsolvovalo posledný duel proti Slovensku pre zranenia a disciplinárne tresty.

Špekuluje sa, že potrestaní hráči si nechali úmyselne dať žlté karty, aby nemuseli prísť na záverečné stretnutie a aj takýmto spôsobom sa vyhýbajú kontaktu s waleským trénerom. „Ak je to tak, môžu sa zbaliť a už ich nikdy nechcem vidieť v reprezentácii,“ povedal ešte na predzápasovej tlačovej konferencii Toshack. Mimochodom, aj na stretnutí s novinármi po utorňajšom zápase sa stalo menšie faux-pas. Toshack obvinil tlmočníka z toho, že nesprávnym spôsobom prekladá jeho vyjadrenia z angličtiny do macedónčiny.

debata chyba