Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liverpool, Arsenal ani kluby z Manchestru. Najziskovejším tímom v Anglicku je mužstvo z juhu krajiny

Anglický futbalový klub Brighton v minulej sezóne zaznamenal rekordný zisk 122,8 milióna libier, čo je v prepočte približne 150,6 milióna eur.

03.04.2024 16:15
Enock Mwepu. Foto:
Enock Mwepu v drese Brightonu v zápase anglickej Premier league.
debata

Klub z juhu krajiny to oznámil na svojej oficiálnej webovej stránke a informáciu prevzala britská televízia BBC, ktoré zároveň uviedla, že ročný obrat v podaní klubu vzrástol v porovnaní s predchádzajúcim rokom o viac ako 17 percent na rekordných 205 miliónov libier (cca 240 miliónov eur).

"Čajky“ skončili v Premier League v minulej sezóne na šiestom mieste, prebojovali sa do semifinále FA Cupu a klub nezanedbateľné financie získal aj z predaja hráčov ako Moisés Caicedo, Alexis MacAllister či Robert Sánchez.

"Tieto čísla môžu pomôcť k ďalšiemu rozvoju klubu. Urobili sme výrazný krok smerom vpred z hľadiska dlhodobej finančnej udržateľnosti a po prvý raz v histórii sme boli schopní splatiť aspoň časť z toho, čo do klubu investoval štedrý majiteľ,“ vyhlásil pre oficiálny web generálny riaditeľ klubu Paul Barber.

10. Dango Ouattara Čítajte viac Zápas v Anglicku prerušili, hráč sa potreboval najesť a napiť. Dôvodom je ramadán

Majoritným vlastníkom „Seagulls“ je od roku 2017 podnikateľ Tony Bloom, miestny rodák je dlhoročný fanúšik tohto tímu.

V minulosti sa venoval pokru a od svojho príchodu investoval do klubu takmer pol miliardy libier. Od roku 2018 je zároveň menšinovým vlastníkom belgického prvoligového klubu Royale Union Saint-Gilloise.

Rekordné zisky Brightonu prichádzajú v čase, keď množstvo iných klubov zaznamenáva výrazné straty vo svojich účtoch. Ide o Aston Villu (120 miliónov GBP), Chelsea Londýn (90 miliónov), Everton (89 miliónov), Leicester (90 miliónov), Newcastle United (73 miliónov), Nottingham Forest (52 miliónov) či Wolverhampton (67 miliónov).

Martin Braithwaite patrí k najbohatším futbalistom Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Hrá v druhej lige a jeho najväčším úspechom je...
debata chyba
Viac na túto tému: #Brighton & Hove Albion