Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hovorí málo. Craig Shakespeare lieči šampióna z frustrácie

V rovnakej situácii bol aj pred jedenástimi rokmi. Taktiež z nej vykľučkoval majstrovsky. Keď anglický futbalový klub West Bromwich Albion odvolal z trénerských funkcií legendárneho Bryana Robsona i Nigela Pearsona, ujal sa prvého mužstva Craig Shakespeare - dovtedajší kouč rezervy. S tímom cestoval na ihrisko Crystal Palace. A po zaverečnom hvizde sa tešil z víťazstva 2:0.

28.02.2017 17:42
Craig Shakespeare Foto: ,
Craig Shakespeare.
debata

Ranierimu kryl chrbát

Rovnaké pocity prežíval 53-ročný rodák z Birminghamu aj v pondelok večer. Tentoraz zaujal pozíciu šéfa lavičky Leicestru a sledoval, ako sa jeho zverencom bude dariť v ligovom súboji s Liverpoolom. Z ich počínania mal znovu radosť. Trápiaci sa šampión, ktorý cez víkend odvolal z funkcie Claudia Ranieriho, zvíťazil 3:1.

„Som veľmi pokojný človek, nerozprávam zbytočne veľa. Keď však potrebujem hráčov namotivovať, som schopný zvýšiť hlas. Uvedomujem si, že základom úspechu je správna komunikácia,“ hovorí dovtedajší Ranieriho asistent anglickým médiám.

Tie tvrdia, že hráči Leicestru majú so Shakespearom skvelý vzťah. Rešpektujú ho, dôverujú mu. Napokon, niekdajší stredopoliar má údajne na lanskom senzačnom titule obrovský podiel. Hoci k nemu prispel z pozície, ktorú prekrýval obrovský tieň Ranieriho.

„Mnoho ľudí sa ma pýta na to, aký máme s Claudiom vzťah. Neviem, prečo by mali byť naše väzby narušené. Aj v minulej sezóne som vedel, kde je moje miesto. Úlohou dobrého asistenta je, aby hlavnému trénerovi kryl chrbát a podporoval ho. Za každých okolností,“ tvrdí Shakespeare.

zväčšiť Fanúšikovia Leicestru a ich odkaz Claudiovi... Foto: Reuters
Leicester Fanúšikovia Leicestru a ich odkaz Claudiovi Ranierimu.

Prvý vážny test naznačil, že pod jeho vedením sa môže Leicester vzchopiť a vzdialiť sa priečkam, ktoré strašia bojom o záchranu. Napokon, anglický majster dokázal to, čo sa mu nepodarilo pod Ranieriho dohľadom v predošlých šiestich kolách Premier League. Okúsil chuť víťazstva.

Vardy poslúchol jeho rady

Navyše, zdá sa, že obhajca titulu sa môže znovu spoliehať na svoju superhviezdu z predošlej sezóny. Jamie Vardy strelil Liverpoolu dva góly. V predošlých 25 ligových stretnutiach sa presadil päťkrát. Na prebudení sa anglického reprezentanta má taktiež zásluhu Shakespeare.

„Pred zápasom mi povedal, aby som sa posunul na ihrisku o čosi vyššie. Poslúchol som ho, čo mi nesmierne pomohlo. Taktiež mi dodal sebadôveru. Predsa len, z predošlých nezdarov som bol nesmierne frustrovaný. Tak ako aj moji spoluhráči. Teraz sme však znovu pripravení bojovať,“ tvrdí Vardy.

Jeho kvality bude Leicester do konca sezóny urgentne potrebovať. Od zostupového pásma delia majstra len dva body. A už v najbližšom kole na neho čaká jeden z kľúčových zápasov. V sobotu privíta predposledný Hull. Anglické médiá špekulujú, či bude na lavičke znovu sedieť Shakespeare a či na nej zotrvá do konca sezóny.

„Nechcem byť po jednom víťazstve príliš optimistický. Ak dostanem príležitosť, urobím pre úspech Leicestru všetko. Medzi mnou a hráčmi sú priateľské vzťahy. Spoločnými silami môžeme dostať klub z najhoršieho,“ myslí si leicesterský tréner, ktorý môže o dva týždne absolvovať aj premiéru v prestížnej Lige majstrov (City hostia v osemfinálovej odvete FC Sevilla).

Aj v nej by mohol napísať ďalší zaujímavý príbeh so šťastným koncom. Napokon, predurčuje ho k tomu slávne literárne priezvisko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leicester City #Craig Shakespeare