Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vianoce na 1. mieste? Chelsea tak vždy získala titul

Futbalisti tabuľkového lídra najvyššej anglickej súťaže FC Chelsea v stredajšom stretnutí 16. kola nezaváhali a v Sunderlande zvíťazili 1:0.

15.12.2016 09:00
Antonio Conte Foto: ,
Antonio Conte.
debata

Jediný gól duelu padol v 40. min, keď sa Willian dostal po chybe domácej defenzívy do úniku, prihral Cescovi Fábregasovi, ktorý strelou z prvej prekonal brankára Jordana Pickforda.

Keďže Arsenal v utorok prehral na pôde FC Everton (1:2), zverenci talianskeho trénera Antonia Conteho majú momentálne na čele šesťbodový náskok pred najbližšími prenasledovateľmi – FC Liverpool a spomenutými „kanoniermi“.

„Modrí“ triumfovali v desiatom ligovom súboji za sebou, keď zatiaľ naposledy nebodovali ešte koncom septembra v londýnskom derby proti Arsenalu (0:3). Chelsea sa môže popýšiť víťaznou šnúrou s desať a viac triumfami tretíkrát v histórii, čo sa doteraz nepodarilo žiadnemu tímu z Premier League. Maximom „The Blues“ je 11-zápasová séria víťazstiev zavŕšená v septembri 2009, keď mužstvo viedol iný Talian – Carlo Ancelotti.

Conte hneď vo svojej prvej sezóne na Stamford Bridge mieri za titulom. Jeho mužstvo strávi nadchádzajúce vianočné sviatky ako líder súťaže. Štatistické twitterové konto OptaJoe upozornilo, že Chelsea pri zisku všetkých štyroch majstrovských titulov v novodobej histórii Premier League figurovala v čase Vianoc na 1. mieste v tabuľke. Šanca Londýnčanov na zisk trofeje je teda naozaj veľká. Portál BBC Sport pripomenul, že až šesť z ostatných siedmich „vianočných lídrov“ pretavilo svoje postavenie z tohto obdobia na majstrovský úspech.

Niekdajší kouč Juventusu Turín či talianskej reprezentácie Conte priznal, že trojbodový zisk na ihrisku posledného Sunderlandu sa rodil veľmi ťažko. „Keď máte možnosť ‚ukončiť‘ zápas, treba tak urobiť. Mohli sme tak učiniť viackrát, ale nedarilo sa nám to a na konci sme boli radi, že nám Thibault Courtois zachránil víťazstvo. V tomto smere sa musíme zlepšiť,“ vyhlásil 47-ročný rodák z Lecce.

Pochválil strelca jediného zásahu Cesca Fábregasa. Španiel v 40. min rutinérsky zakončil rýchly brejk hostí. Proti Sunderlandu skóroval piatykrát v kariére, viac ako proti ktorémukoľvek inému účastníkovi PL.

„Cesc je veľmi dobrý hráč, pre nás nesmierne dôležitý. Mám štyroch skvelých záložníkov. Pred každým zápasom sa snažím zhodnotiť prínos každého z nich. Niekedy viac potrebujete fyzicky silnejšieho hráča, inokedy futbalistu s lepšou technikou,“ dodal Conte.

Talian je iba druhým trénerom, ktorý dokázal vyhrať 13 z úvodných 16 duelov vo svojej prvej sezóne v Premier League. Pred ním sa to podarilo iba Johnovi Gregorymu pri skvelej jazde birminghamskej Aston Villy v roku 1998. „Villans“ boli vtedy ešte po 20. kole na 1. mieste, nakoniec obsadili 6. pozíciu.

„Mojím hráčom poradím, aby sa nedívali na tabuľku a radšej sa sústredili na ďalšie stretnutie. Musíme sa naň pripraviť, aby sme mali pekné Vianoce,“ skonštatoval Antonio Conte.

Prvý hlavičkový hetrik v Premier League po 19 rokoch

Hráči anglického klubu West Bromwich Albion môžu byť zatiaľ s doterajším priebehom tamojšej najvyššej súťaže nadmieru spokojní. „The Baggies“ sú po šestnástich kolách na skvelej 7. priečke. Mužstvo trénera Tonyho Pulisa potvrdilo dobrú formu z nedávnych týždňov aj v stredajšom stretnutí proti Swansea City, po hetriku Salomóna Rondóna zvíťazilo 3:1.

Venezuelský útočník sa zaskvel nevídaným spôsobom. Hetrik strelil v zápasoch Premier League už kadekto, ale nestáva sa často, aby hráč zaznamenal všetky tri zásahy po hlavičkovom zakončení. Niekdajší hráč Zenitu Petrohrad, Rubinu Kazaň či španielskej Málagy dosiahol ako druhý hráč novodobej histórie PL „hlavičkový hetrik“. Pred ním to dokázal iba Duncan Ferguson, ktorý 28. decembra 1997 rozhodol o triumfe FC Everton nad Boltonom Wanderers 3:2.

Mimochodom, na konci sezóny bol práve tento triumf Evertonu kľúčový – „The Toffees“ sa vtedy zachránili v najvyššej súťaži na úkor Boltonu (oba tímy mali na konci sezóny zhodný počet 40 bodov, pozn.).

debata chyba
Viac na túto tému: #Antonio Conte #Chelsea FC