Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Pekarík: Čakám na prvý gól. Splnil by sa mi ďalší sen

Spája sa s ním hneď niekoľko naj. V tíme Herthy Berlín patrí k najnižším, najľahším, najstarším (i služobne), najskúsenejším. Aj preto mu opäť prischla úloha zástupcu kapitána.

26.08.2016 08:00
Peter Pekarík Foto:
Peter Pekarík.
debata

„Pred sezónou vybral tréner piatich hráčov, ktorí tvoria akúsi Radu mužstva. Som medzi nimi, čo ma veľmi teší,“ vraví pred dnešným štartom novej bundesligovej sezóny Peter Pekarík (29). Pre slovenského reprezentačného obrancu bude piatou v drese klubu z nemeckej metropoly.

V predošlej sezóne obsadila Hertha v lige siedme miesto. S akými ambíciami vstupuje do nového ročníka?
Úloha je jednoznačná: zisk 45 bodov. Čím skôr sa nám to podarí, o to lepšie. Na čo to bude napokon stačiť, uvidíme. O miestenke v pohárovej Európe však nehovoríme. Pomýšľame aj na úspech v Nemeckom pohári. V minulej sezóne sme si zahrali vo finále. Chceli by sme sa k nemu priblížiť.

Ako sa zmenil káder? Bude silnejší ako v minulom ročníku?
Veľa zmien sa v ňom neudialo. Pribudol k nám predovšetkým Ondrej Duda z Legie Varšava. Z Liverpoolu prišiel Allan. Klub doťahuje ešte príchod Alexandra Essweina z Augsburgu. Myslím si, že mužstvo sme veľmi dobre doplnili.

Jednoznačne najväčším novým menom je Duda. Ako zapadol váš krajan do tímu?
Výborne. Je to bezproblémový, charakterný hráč. Nestále sa chce zlepšovať a tvrdo na sebe pracovať. Je preto veľká škoda – pre futbalistu i klub, že jeho zdravotné problémy pretrvávajú a nemôže sa plnohodnotne zapojiť do tréningového procesu. Verím, že sa dá čo najskôr dokopy a bude mužstvu k dispozícii.

Viete, ako dlho bude ešte pauzovať?
Vôbec nie. V klube to nevie nik. Ide o špecifické zranenie, preto sú aj doktori v odhadoch veľmi opatrní.

Je výhodou mať v tíme reprezentačného spoluhráča?
Samozrejme. Ondrejov príchod ma nesmierne potešil. Dvaja Slováci v bundesligovom mužstve, to je vzácnosť. Navyše, ide i veľmi kvalitného hráča, od ktorého v Herthe všetci veľa očakávajú.

Bude posilou?
Nepochybujem o tom. O tom sa nemusíme ani rozprávať.

Nakoľko ste museli Dudovi pomáhať pri aklimatizácii v novom prostredí?
So všetkým, čo Ondrej potreboval, som mu pomohol. Napríklad ubytovanie riešil s klubom. Previedol som ho však mestom a ukázal mu všetko potrebné. Mrzí ma, že sa momentálne nestretávame na štadióne, keďže trénuje v špeciálnom rehabilitačnom centre.

Stretávate sa aspoň mimo ihriska?
Ale áno. Ak máme čas, vybehneme spolu na obed. Zakaždým sa k nám pridá aj Vladimír Darida. Tvoríme takú česko-slovenskú úderku v Berlíne.

V Herthe vstupujete do svojej piatej sezóny. S akými osobnými ambíciami?
V prvom rade chcem byť znovu oporou tímu, pomôcť mu k dobrým výsledkom. A najmä si prajem, aby bola nadchádzajúca sezóna pre Herthu pokojná. No a v neposlednom rade by som rád strelil už i prvý bundesligový gól.

Dočkáte sa ho?
Veľmi si to prajem. Bolo by to pekné. V podstate naplnenie ďalšieho sna. Ak sa ho nedočkám, nebude to tragédia. Predsa len, na ihrisku mám iné úlohy…

Aká je vaša pozícia v tíme? Patríte v ňom k najskúsenejším. Starší od vás sú len štyria hráči, služobne piati…
Pred sezónou vybral tréner piatich hráčov, ktorí tvoria akúsi Radu mužstva. Som medzi nimi, čo ma veľmi teší. Ak mladí hráči potrebujú s niečím pomoc, prípadne radu, veľmi rád im pomôžem. Verím, že aj v tomto smere dokážem zúročiť skúsenosti.

Platí, že ste zostali i zástupcom kapitána?
Áno.

Nič na tom nezmenili ani šumy o vašom prestupe do Leicestru? Ako blízko ste mali k odchodu k anglickému šampiónovi?
Prestupovú otázku som nechal na manažéra. Sústredil som sa len na európsky šampionát a potom na Herthu, s ktorou sme odohrali predkolo Európskej ligy a úvodné kolo Nemeckého pohára. Takže možný prestup šiel mimo mňa.

V úvodnom kole hostíte Freiburg. V ňom pôsobí Karim Guédé. Už ste sa podpichovali s ďalším slovenským zástupcom v Bundeslige?
Na Karima sa nesmierne teším. Sme v kontakte a tak by som si s ním rád zmeral sily na trávniku. Aj preto som rád, že sa Freiburgu podarilo postúpiť späť do Bundesligy. Zároveň si však uvedomujem, že na nás čaká náročná previerka.

Debatovali ste už s Guédém o nedeľňajšom súboji?
Zatiaľ nie. Viac času na zopár slov nám hádam zostane tesne pred zápasom či po ňom.

Ako sa dívate na boj o titul? Nájde sa niekto, kto ohrozí suverénny Bayern Mníchov?
Bayern je znovu obrovský favorit, o tom nik nepochybuje. Veľmi kvalitný káder však má aj Borussia Dortmund, Leverkusen či Mönchengladbach, ktorý v minulej sezóne herne povyrástol. K nim by sa mohol pridať aj Wolfsburg, ktorý si chce napraviť náladu po nezdaroch z lanskej sezóny. Konkurentov má Bayern dostatok.

Viac Slovákov je len v Serii A

Na štart novej sezóny nemeckej Bundesligy sa postaví štvorica slovenských futbalistov. Okrem Petra Pekaríka a Ondreja Dudu (obaja Hertha Berlín) budú nasávať atmosféru jednej z najlepších európskych súťaží aj Karim Guédé (Freiburg) a mladučký, len 18-ročný, László Bénes (Mönchengladbach). Zo štvorice popredných líg pôsobí viac Slovákov len v talianskej Serii A. Päticu tvoria Juraj Kucka (AC Miláno), Marek Hamšík (Neapol), Norbert Gyömbér (Pescara), Dávid Ivan a Milan Škriniar (obaja Sampdoria Janov). Na súpiskách tímov anglickej Premier League sú Dušan Kuciak (Hull City) a Dionatan Teixeira (Stoke City). V španielskej La Lige dlhodobo nepôsobí nik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hertha berlín #Peter Pekarík