Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potvrdené! Mourinho novým trénerom Manchestru United

Anglický futbalový klub Manchester United oficiálne oznámil menovanie Josého Mourinha za nového trénera.

27.05.2016 11:20 , aktualizované: 11:50
José Mourinho Foto: ,
Portugalský tréner José Mourinho.
debata

Päťdesiattriročný Portugalčan, ktorého spájali s príchodom na Old Trafford už od začiatku týždňa, vystriedal vo funkcii Holanďana Louisa van Gaala. Ten ukončil svoje pôsobenie na lavičke „červených diablov“ v pondelok večer po tom, ako sa nedokázal s mužstvom kvalifikovať do budúcej sezóny Ligy majstrov. Mourinho podpísal zmluvu na tri roky.

„José je jednoducho momentálne najlepším trénerom. Vyhral trofeje, inšpiroval hráčov v krajinách po celej Európe a, samozrejme, pozná Premier League veľmi dobre, získal v nej tri majstrovské tituly. Rád by som využil túto možnosť na jeho privítanie v Manchestri United. Josého šnúra úspechov je ideálna na to, aby sa klub pohol smerom dopredu,“ povedal výkonný viceprezident Manchestru United Ed Woodward.

„Stať sa trénerom Manchestru United je pre mňa špeciálnou poctou. Je to klub dobre známy a obdivovaný po celom svete. Okolo neho panuje mystika a romanca, čomu sa nemôže vyrovnať žiadny iný klub. Vždy som cítil náklonnosť k Old Traffordu, mám odtiaľto niekoľko dôležitých spomienok a vždy som mal vzťah k miestnym fanúšikom. Teším sa, že tu budem trénovať a vychutnávať si ich veľkolepé povzbudzovanie v nasledujúcich rokoch,“ uviedol Mourinho. Informoval server ESPN.

Rodák zo Setúbalu Mourinho bol bez práce od decembra minulého roka, keď ho odvolali z pozície trénera londýnskej Chelsea. Po zisku titulu v sezóne 2014/2015 sa „The Blues“ potácali v druhej polovici tabuľky Premier League, čo vyústilo do predčasného konca inak úspešného kouča. V marci španielsky denník El País informoval, že Mourinho podpísal s vedením Manchestru United predbežnú dohodu. Súčasťou predkontraktu bola vraj klauzula, že ak klub z Old Traffordu nevymenuje Mourinha do pozície kouča pred 1. júnom, zaplatí mu sankciu vo výške 15 miliónov libier. Bola by to súhrnná suma.

José Mourinho prezývaný aj „Special One“ je uznávaným trénerom po celom svete. Na konte má osem majstrovských titulov v štyroch krajinách – Portugalsku (2× FC Porto), Anglicku (3× Chelsea), Taliansku (2× Inter Miláno) a Španielsku (Real Madrid). S Portom a milánskym Interom sa tešil z triumfu v prestížnej Lige majstrov v roku 2004, resp. 2010 a s portskými „drakmi“ ovládol v roku 2003 aj bývalý Pohár UEFA. Okrem toho má na konte niekoľko úspechov v pohárových súťažiach daných krajín – dovedna jedenásť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Premier League #José Mourinho