Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som pyšný na hráčov, je to úžasný pocit, tvrdí Ranieri

Viedol viaceré európske futbalové veľkokluby, ale nikde nedosiahol prenikavejší úspech ako v provinčnom anglickom Leicestri City.

03.05.2016 09:15 , aktualizované: 14:20
Claudio Ranieri, Jamie Vardy Foto: ,
Tréner Leicestru Claudio Ranieri a kanonier Jamie Vardy.
debata (1)

Taliansky tréner Claudio Ranieri získal so svojimi zverencami senzačný majstrovský titul v tamojšej najvyššej súťaži Premier League. Najväčší úspech klubu z King Power Stadium definitívne spečatila remíza 2:2 v londýnskom derby medzi FC Chelsea a Tottenhamom Hotspur, po ktorej majú „líšky“ pred „kohútmi“ dve kolá pred koncom nedostižný sedembodový náskok.

„Som taký pyšný, je to úžasný pocit,“ zneli prvé slová 64-ročného rodáka z Ríma pre BBC Sport. Skúsený odborník zasadol na lavičku Leicestru pred začiatkom sezóny 2015/2016. V tom čase mal za sebou čerstvo neúspešnú anabázu na lavičku gréckeho národného tímu. Pri pohľade do jeho zbierky trofejí sa doteraz najvyššie vynímal európsky Superpohár s Valenciou (2004), hoci v minulosti účinkoval v mnohých špičkových kluboch ako SSC Neapol, AC Fiorentina, FC Chelsea, Atlético Madrid, Juventus Turín, AS Rím či Inter Miláno.

„Moji hráči boli fantastickí. Ich cieľ, smerovanie a tímový duch dokázali, že všetko je možné. V každom zápase bojovali jeden za druhého, bola radosť sa na nich pozerať. Mám radosť za hráčov, za prezidenta klubu, personál Leicestru City, všetkých fanúšikov aj obyvateľov Leicestru,“ doplnil Ranieri, ktorý strávil pondelkový deň v prítomnosti svojej matky. V priebehu duelu na Stamford Bridge sa však letecky dopravil späť do Anglicka. „Som pragmatický človek, vždy som túžil vyhrať najbližší zápas. Nikdy som sa dopredu nezamýšľal nad tým, kam by sme to mohli dotiahnuť,“ skonštatoval Claudio Ranieri.

Stanislav Varga o Leicestri: Ranieri si zaslúži sochu

„Dokázali, že milionárske nákupy zákonite neznamenajú hneď úspech. Oni zvíťazili aj bez toho. Trénerovi Claudiovi Ranierimu patrí za to obrovská pocta, zaslúži si sochu,“ uviedol pre agentúru SITA bývalý slovenský reprezentant Stanislav Varga, ktorý v Anglicku pôsobil v Sunderlande aj West Bromwichi Albion. „Samozrejme, aj ja som sledoval cestu Leicestru za titulom. V uplynulej sezóne takmer zostúpili a teraz sú majstri. Sotva to niekto mohol predpokladať.“ Na otázku, či je v silách Leicestru alebo podobného „trpaslíka“ znova zopakovať takýto úspech, v súčasnosti tréner prešovského Tatrana Varga podotkol: „Také niečo sa vo futbale udeje raz za ‚sto‘ rokov. V Anglicku sa to naposledy podarilo Nottinghamu Forrest v sezóne 1977/1978, v Nemecku napríklad Kaiserslautern v ročníku 1997/1998 bol majstrom hneď po návrate z druhej ligy.“

Majitelia chcú udržať pokope víťazný tím

Thajskí majitelia čerstvého anglického futbalového majstra Leicesteru City chcú udržať víťazný tím pokope napriek očakávaniu, že najväčšie hviezdy budú lákať do svojich kádrov bohatšie kluby za veľké peniaze. Aiyawatt Srivaddhanaprabha, syn prezidenta Leicesteru Vichaia Srivaddhanaprabhu, si naživo pozrel pondelkový zápas londýnskej Chelsea proti Tottenhamu, ktorý sa skončil remízou 2:2 a Leicester dve kolá pred koncom Premier League získal vďaka tomu istotu majstrovského titulu. „Všetci hráči chcú zostať a bojovať spolu, aby zistili, kam to môžu dotiahnuť. Predávať hráčov nie je naším programom,“ povedal Srivaddhanaprabha v televíznom rozhovore. Leicester odštartoval túto sezónu s kurzom 5000:1 na zisk titulu a bol jedným z najväčších outsiderov. Doteraz najväčším ligovým úspechom tímu z regiónu East Midlands a grófstva Leicestershire bolo druhé miesto ešte v roku 1929. Leicester sa dostal do rúk thajských vlastníkov v auguste 2010. „O zisku ligového titulu sme sa neodvážili ani len snívať,“ dodal Aiyawatt Srivaddhanaprabha.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Stanislav Varga #Claudio Ranieri #Leicester City