Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďuriš: Chceme dohrať súťaž, akoby sme ani titul nemali

Plzenskí futbalisti oslavujú štvrtý titul v českej lige. K úspechu Viktorie prispel aj slovenský reprezentant Michal Ďuriš (27).

03.05.2016 12:00
Michal Ďuriš Foto: ,
Michal Ďuriš v drese Viktorie Plzeň.
debata

V aktuálnom ročníku dal 15 gólov a napriek tomu, že ho uplynulý mesiac pribrzdilo zranenie členka, stále si drží prvé miesto v streleckej tabuľke spolu so sparťanom Davidom Lafatom.

Liga sa nekončí a v zostávajúcich troch kolách sa bude bojovať aj o najlepšieho strelca. Ako veľmi vám na tom záleží?
Pre mňa bolo dôležité, aby sme vybojovali titul. To sa stalo, som spokojný. Byť najlepším strelcom v súťaži je pekné, ale to by bolo už čosi navyše, s čím som príliš nerátal. Nerobím z toho vedu.

Sústredia sa spoluhráči teraz na to, aby vám pomohli získať streleckú korunu?
Mám pocit, že by mi tento úspech všetci v tíme dopriali. Určite môžem rátať s ich pomocou. Dôležité je, aby sme záverečné zápasy zvládli a verím, že si ešte nejaký gól pripíšem.

Gól ste nedali už viac ako mesiac. Z hry vás síce vyradilo zranenie, ale v troch zápasoch ste sa medzi strelcov nezapísali…
Moje účinkovanie v súťaži ovplyvnilo zranenie, po ňom som sa nedostal ešte do optimálnej formy. Členok je citlivý, trochu ma to ovplyvňuje, ale už by to malo byť len lepšie a lepšie.

Mužstvo cieľ dosiahlo, bude mať v závere ligy ešte dosť motivácie na predĺženie rekordnej šnúry, nepoľaví?
Určite to nebude úplne jednoduché, možno nebudeme ani natoľko koncentrovaní ako v zápasoch predtým, ale pokúsime sa odohrať stretnutia tak, ako by sme ešte titul nezískali. Stále je o čo hrať.

Plzeň získala štyri tituly. Vy z nich máte tri. Ceníte si niektorý z nich viac?
Nie, kladiem ich na jednu úroveň. Za každým je veľa úsilia, všetky si vážim. A každý si treba poriadne užiť a osláviť ho, pretože nikdy neviete, či sa ešte niečo podobné v budúcnosti zopakuje.

Takže ste ho oslávili poriadne?
Samozrejme, oslavy trvali dlho. Po sobotňajšom zápase s Ostravou i v nedeľu. Už sa musíme zasa pomaly koncentrovať na to, čo nás čaká. V sobotu nastúpime v lige v Mladej Boleslavi. O týždeň v stredu budeme v oslavách pokračovať, pretože nám po domácom súboji s Jabloncom budú odovzdávať majstrovský pohár.

Mimochodom, hráči sa pred zopár týždňami rozhodli, že sa nebudú holiť až dovtedy, kým nezískajú titul. Už ste zhodili bradu?
Ja nie, ešte som to nestihol, urobím to v najbližšom čase. Niektorí spoluhráči sa už oholili, hneď po rozhodujúcom stretnutí.

Čo tréner Karel Krejčí? Ten mal stávku s hráčmi, že ak získajú titul, zafarbí si vlasy v klubových farbách. Urobil to?
Hneď po stretnutí s Ostravou. Mal ich červeno-modré, nasprejovali mu ich. To sa dá však rýchlo zmyť, v pondelok mal ísť ku kaderníkovi, aby mu to vydržalo dlhšie…

Mužstvo utvorilo pozoruhodný rekord súťaže – vyhralo 16 zápasov za sebou. Ktorý z nich bol najťažší? Kde ste mali namále?
Neviem na to jednoznačne odpovedať. Všetci by očakávali, že to bol nedávny súboj s najväčším súperom – Spartou, ale ten sme nakoniec vyhrali na jej pôde 3:0. Náročné boli domáce zápasy s papierovo slabšími tímami – sústredili sa na bránenie a ťažko sme sa presadzovali. Vyhrať šestnásť stretnutí za sebou je niečo neskutočné, zdolali sme každého v lige.

Dá sa povedať, že aj hra, výkonnosť bola najlepšia za roky, čo pôsobíte v Plzni?
To sa uvidí. Meradlom bude Liga majstrov, ktorá na nás čaká. V nej sa ukáže, akí sme silní. Túto jar sme už nehrali v nijakom pohári, mohli sme sa naplno koncentrovať na ligu a myslím si, že to bolo aj vidieť.

V českých médiách sa debatuje o tom, či súčasné mužstvo môže hrať úspešne aj v skupine Ligy majstrov. Prevláda názor, že sa musí posilniť. Čo si myslíte vy?
Určite nejakí noví hráči prídu, ale aj v tomto zložení je podľa mňa káder silný a konkurencieschopný. V minulosti sme sa dostali dva razy do základnej skupiny Ligy majstrov i Európskej ligy. Máme na čom stavať.

Zostanete v Plzni?
To teraz neriešim. Mám zmluvu ešte na dva roky. Som však dohodnutý s klubom i manažérom, že ak sa niečo zaujímavé objaví, budeme sa tomu venovať. Po sezóne.

Reprezentáciu čaká štart na majstrovstvách Európy. Budete na začiatku prípravy už v plnej sile?
Verím tomu, už teraz sa necítim zle, bude ešte čas, aby sa všetky drobné problémy dali do poriadku a aj sme si trochu oddýchli.

Stihnete nejakú krátku dovolenku?
To nie. Voľno budeme mať po skončení ligy možno päť dní. Pôjdem domov na Slovensko a strávim ich s rodinou.

Šampionát sa začne o 38 dní. Už sa ním zaoberáte, uvažujete o tom, čo vás čaká?
Sústreďoval som sa na zápasy v Plzni. Euro neriešim. Keď sa skončí sezóna, prepnem na šampionát a začnem sa koncentrovať naň.

Góly od vás čakajú aj v reprezentácii. Ste na to pripravený?
Pripravený som, len dávať góly na šampionáte nie je také jednoduché, ako by sa možno zdalo.

V tíme chýbajú jednoznační zakončovatelia, nemáte obavy z tlaku, ktorý sa prejaví?
Zodpovednosť cítim, ale príliš si ju nechcem pripúšťať, zbytočne by mi zväzovala nohy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #Michal Ďuriš