Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankár Kozáčik: So Spartou to bude tuhý boj

Futbalisti Viktorie Plzeň sa stali v uplynulých piatich rokoch trikrát českými majstrami. Tretí raz za sebou budú o titul na jar bojovať so Spartou Praha. Plzenčania vlani zimovali na čele s jednobodovým náskokom pred mužstvom z Letnej a tešili sa z titulu, pred dvoma rokmi viedol po jeseni tabuľku ich najväčší súper a dotiahol to takisto k titulu.

12.02.2016 11:00
Italy Soccer Europa League Foto: ,
Slovenský brankár Plzne Matúš Kozáčik v súboji s hviezdou Neapola a reprezentačným spoluhráčom Marekom Hamšíkom.
debata

Oporou plzenského tímu je slovenský reprezentačný brankár Matúš Kozáčik, ktorý v závere minulého roka oslávil 32. narodeniny.

Opäť vás čaká súboj so Spartou. Veríte si?
Samozrejme, urobíme všetko pre to, aby sme titul obhájili, to je pre nás jednoznačný cieľ. Vieme však, že Sparta má takisto najvyššie ambície, v zime sa posilnila, chce nám prvenstvo zobrať. Očakávam tuhý boj. Nebude to jednoduché, ale verím, že na konci bude výsledok priaznivý pre nás.

Je výhodnejšie útočiť z prvého miesta tabuľky ako pred rokom, keď ste boli úspešní?
Na to sa ťažko odpovedá, veľa bude závisieť od vývoja v súťaži. Teraz vedieme o tri body, to ani nepovažujem za nejaký náskok, je jasné, že nič neznamená. Stačí jeden zápas a situácia sa môže otočiť. Uvidíme, ako nám to pôjde, keď sa naplno rozbehne sezóna. Je isté, že v tejto situácii si zaváhania nemôžeme dovoliť a musíme zbierať body. Doma i vonku.

V jesennej časti ste absolvovali aj zápasy v Európskej lige, ale v skupine nebolo mužstvo napokon úspešné. Sparťania postúpili do vyraďovacej časti, vy sa teraz už môžete koncentrovať len na domácu súťaž. Pomôže vám to?
Chceli sme hrať v európskej súťaži a potešilo by nás, keby sme postúpili a pokračovali v nej aj na jar. Hoci by to bolo nepochybne zložitejšie. Zápasy so silnými súpermi v Európe sú zaujímavou konfrontáciou a získavame v nich cenné skúsenosti, ktoré využívame aj v domácej súťaži. Po takých náročných skúškach nastupujeme v lige s inými pocitom, iným sebavedomím.

Skončila sa zimná príprava. Ako ju hodnotíte?
Mali sme už osvedčenú prípravu, prebiehala podobne ako vlani. Boli sme na dvoch sústredeniach v zahraničí – v Turecku a na Malte. Kondičnú časť sme si odkrútili doma v Plzni.

Väčšina hráčov zimnú prípravu a práve túto jej časť nemá príliš v láske. Ako je to s vami?
V tomto si futbalista príliš nevyberie. Musí ju absolvovať, nabrať sily, aby potom zvládol náročnú sezónu. Vnímam to ako nevyhnutnú súčasť futbalového života.

Generálka na ligu vám príliš nevyšla. Na Malte ste podľahli ruskému Tereku Groznyj hladko 0:3. Ako vnímate túto prehru?
Dúfam, že tento zápas nebude určujúci pre naše najbližšie účinkovanie v súťaži. Bola to len príprava a súťažné, ostré stretnutia prinesú iné výkony i výsledky, očakávam, že ich zvládneme. Podľa mňa táto prehra prišla ešte včas, aby sme sa z nej poučili.

Ani v ďalších prípravných stretnutiach nebolo vaše mužstvo príliš úspešné. Neznepokojuje vás to?
Dôležité bolo, že sme aj v príprave hrali s dobrými súpermi. Zápasy s nimi neboli vôbec jednoduché, ale o to nám išlo, také súboje potrebujeme a myslím si, že nám v konečnom dôsledku pomôžu.

Do jarnej časti vstúpite v nedeľu zápasom v Slovácku. Ako vnímate tohto súpera?
Bude to dôležitý zápas, určite pre oboch. Záverečný týždeň už trávime iba doma, verím, že budeme na Slovácko dobre pripravení. To, ako vstúpime do sezóny, môže ovplyvniť aj jej ďalší priebeh. Ako som povedal, musíme sa usilovať v každom zápase bodovať. To platí aj pre najbližšiu nedeľu.

Slováci v Česku môžu oslavovať titul i vypadnúť

Až sedem slovenských futbalistov by sa mohlo objaviť na ihrisku už v piatok v premiérovom súboji jarnej časti najvyššej súťaže. Českú jar otvorí stretnutie Dukly Praha so Slovanom Liberec. Na súpiske pražských vojakov figuruje až päť slovenských hráčov, najviac zo všetkých tímov prvej ligy.

Na premiéru v novom drese sa chystá brankár Lukáš Hroššo, pre ktorého to bude pikantný súboj. Predtým pôsobil práve v Liberci, ktorý bude na jar bojovať o miestenku do pohárovej Európy. Do kádra Dukly pribudol v zime aj ďalší Slovák – Michal Breznaník.

Ten sa presťahoval na Julisku na hosťovanie z pražskej Sparty a mužstvo z Letnej aktuálne patrí medzi dve mužstvá zo šestnástich, ktoré nebudú využívať služby slovenských futbalistov. Slováci by mohli v Česku utvoriť bezmála tri jedenástky, pretože v kádroch prvoligistov sa ich objavilo až 32. Tvoria najpočetnejšiu slovenskú kolóniu v najvyšších súťažiach v zahraničí.

Na jar sa môžu tešiť z titulu, pretože traja patria k oporám lídra súťaže Viktorie Plzeň. Okrem brankára Matúša Kozáčika aj stredopoliar Patrik Hrošovský a útočník Michal Ďuriš, ktorý mal na jeseň dobrú mušku a prekonal súperových brankárov jedenásťkrát.

Ak si ju udrží, čaká ho boj o korunu kráľa strelcov, pretože aktuálne je na čele poradia spolu so sparťanským zakončovateľom Davidom Lafatom. Na jeseň sa strelecky chytil aj ďalší slovenský zakončovateľ – Marek Bakoš v libereckom drese, ktorý si pripísal sedem gólov.

Do boja o titul reálne zasiahnu podľa všetkého len dva tímy, pretože Plzeň má pred treťou Mladou Boleslavou a štvrtým Libercom deväťbodový náskok. Slovenskí hráči môžu zažiť aj trpké sklamanie a so svojimi tímami súťaž opustiť. Po jeseni je totiž beznádejne posledná Ostrava, ktorá získala len štyri body.

V jej tíme sú Karol Mondek a Richard Lásik. Predposledný Olomouc vybojoval na jeseň o jedenásť bodov viac, v jeho kádri je bývalý kráľ strelcov slovenskej ligy Tomáš Malec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #Matúš Kozáčik #AC Sparta Praha