Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevillova premena. Z hviezdneho hráča je slabý tréner

Zakaždým, keď vybehol na futbalový trávnik, bol zárukou kvality, spoľahlivosti a dlhoročne aj úspechu. Trénerská lavička mu ho však zatiaľ nechce dopriať. Prináša mu skôr sklamanie, hnev a najnovšie už aj pocit hanby.

04.02.2016 16:08
Gary Neville Foto: ,
Tréner Valencie Gary Neville.
debata

Absolútne odlišná. Taká je hráčska a trénerská kariéra Garyho Nevilla. Niekdajší anglický reprezentant patril počas svojej éry k najlepším krajným obrancom planéty. Manchestru United pomohol k ôsmim majstrovským titulom, dvom triumfom v Lige majstrov a mnohým ďalším trofejám. Za oddanosť a rešpekt, ktorý vzbudzoval u fanúšikov a spoluhráčov, mu na Old Trafforde pripli na ľavú ruku kapitánsku pásku.

„Nemá konkurenciu. Na pravej strane obrany je jednoznačne najlepší,“ chválil svojho vtedajšieho zverenca legendárny Alex Ferguson.

Podobné slová však v týchto dňoch na svoju adresu starší z bratov Nevillovcov rozhodne nepočúva. Rodák z Bury sedí od decembra lanského roka na lavičke Valencie a rozhodnutie upísať sa španielskemu klubu zrejme už niekoľkokrát oľutoval. Pod jeho vedením odohralo mužstvo zo štadióna Mestalla osem ligových zápasov, tri body však nebralo ani z jedného. Pripísalo si šesť remíz (jednu s Realom Madrid) a dve prehry.

Valencia, ktorá obhajuje z lanskej sezóny štvrtú priečku, klesla za ten čas v tabuľke na dvanáste miesto. Od zostupového pásma ju delí len päť bodov.

Ďalší tvrdý úder dostal Neville v stredu večer. V úvodnom semifinále domáceho pohára čelili jeho zverenci Barcelone. Po hetriku Lionela Messiho a štyroch góloch Luisa Suáreza odchádzali z Nou Campu s potupným debaklom 0:7 (0:3). A bez reálnej šance na postup.

„Momentálne môžem povedať len toľko, že by som sa chcel s pokorou ospravedlniť priaznivcom Valencie. Nezaslúžia si, aby sa museli dívať na takéto výkony,“ vravel na tlačovej besede Neville. „Tento moment by som označil za jeden z najhorších v mojej kariére. Myslím si, že v noci budem mať veľké problémy so spánkom,“ dodal skľúčene.

Zatiaľ čo hráč Neville sa zaradil k najúspešnejšej generácii Manchestru United, tréner Neville sa stal súčasťou jedného z najčiernejších období v dejinách Valencie. Niet divu, že už niekoľko týždňov sa v médiách objavujú hlasy, ktoré vyzývajú Nevilla k okamžitej rezignácii.

„Som sklamaný z toho, že tak ešte neurobil. Veď klub má za sebou jeden z najhorších výsledkov v histórii. Ak vedenie Valencie ešte stále verí v Garyho kvality, tak by sa nad sebou malo zamyslieť,“ nešetril tvrdými slovami Santiago Canizares, niekdajší brankár Valencie, v ktorej drese odchytal viac ako 400 zápasov.

Napriek tomu, že Neville je trénerským začiatočníkom, vkladali do neho fanúšikovia Valencie veľké nádeje. Po katastrofálnych výsledkoch je však 40-ročný kouč pod veľkým tlakom. Po dosiaľ poslednom ligovom zápase, v ktorom Valencia podľahla Gijonu, si musel vypočuť z tribún nepríjemný piskot. Okrem Garyho ho rozhnevaní diváci adresovali akiste aj jeho bratovi Philovi, ktorý pôsobí vo funkcii asistenta.

Pre oboch Angličanov môže byť každý ďalší duel posledným na valencijskej lavičke. Najbližšie sa so svojimi zverencami predstavia na ihrisku taktiež sa trápiaceho Betisu Sevilla.

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Valencia #Gary Neville