Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rýchlik z Leicesteru žiari. Vyštartuje na Slovákov?

Šprintoval z vlastnej polovice ihriska. Bežal ako o život. Mohol sa pohrať s obrancom, vykúzliť zopár kľučiek. Zbytočne však nešpekuloval. Oprel sa do lopty a strelil jeden z najkrajších gólov sezóny.

03.02.2016 16:54
Jamie Vardy, Leicester City Foto: ,
Jamie Vardy.
debata

Klopp chcel tlieskať

Jamie Vardy opäť zatienil všetky hviezdy anglickej Premier League. Strelec Leicesteru zaznamenal v ligovom zápase s Liverpoolom dva góly a rozhodol o víťazstve svojho tímu 2:0. Najmä prvý presný zásah 29-ročného útočníka vzbudil pozornosť a obdiv fanúšikov po celom svete. „Myslím si, že sme videli najkrajší gól tohto desaťročia,“ komentoval kľúčový okamih zápasu niekdajší anglický reprezentant Gary Lineker.

Vardy využil pri góle, ktorý postavil zo stoličky nejedného futbalového fajnšmekra, svoje najvýraznejšie prednosti: mrštnosť, silu a predovšetkým rýchlosť. Práve tá ho zvýhodňuje v bežeckých súbojoch s obrancami. Podľa oficiálnych údajov totiž rodák zo Sheffieldu dokáže vyvinúť rýchlosť viac ako 35 kilometrov za hodinu, čo z neho robí najlepšieho šprintéra v súťaži.

Keď k tomu pridá aj skvelú kopaciu techniku, je len veľmi ťažko zastaviteľný. Napokon, jeho volej, ktorý skončil za chrbtom brankára Simona Mignoleta, letel z minimálne 25-metrovej vzdialenosti. „Je neuveriteľné, čo Jamie predviedol. V jednom okamihu sledoval loptu, obrancu a neuniklo mu ani postavenie brankára. Jeho výkon bol opäť úžasný. Je to odmena za tvrdú prácu, ktorú odvádza v každom tréningu,“ chválil svojho zverenca Claudio Ranieri.

Poklonu zložil najlepšiemu strelcovi súťaže (s osemnástimi gólmi) aj tréner súpera. Jürgena Kloppa taktiež uchvátil Vardyho gól. „Takéto momenty sa stávajú zriedka. Prichádzajú najmä vtedy, keď vám všetko vychádza. Tak, ako si Leicester zaslúži každý jeden bod, Jamie si zaslúži všetky góly. Po tom, ktorým otvoril skóre, som chcel začať z celej sily tlieskať. Pokazil mi však náladu a tak to nebolo možné,“ cituje nemeckého kouča portál ESPN.

Zdolal Agüera, Kanea aj Özila

Vardy je v súčasnosti najsledovanejším hráčom Premier League. Pritom ešte pred tromi rokmi pôsobil vo Fleetwoode v nižšej anglickej súťaži. Jeho príbeh tak pripomína viacerých velikánov z minulosti. Napríklad legendárneho Iana Wrighta, ktorý sa taktiež presadil vo vrcholovom futbale až v neskoršom veku. Alebo Salvatoreho Schillaciho, ktorý prišiel na majstrovstvá sveta v roku 1990 v pozícii striedajúceho hráča a napokon sa stal najlepším strelcom a futbalistom nielen Talianov, ale aj celého šampionátu.

„Niečo podobné sa môže pokojne prihodiť aj Vardymu na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy,“ vyslovil svoj názor pred časom Wright.

Nikedajší anglický reprezentant nemusí byť ďaleko od pravdy. Prekvapujúca hviezda sa začína presadzovať v národnom drese, kde nazbierala už štyri štarty. A nemala by chýbať ani na francúzskych trávnikoch. V základnej skupine by mohla preveriť aj kvality slovenskej obrany. Partia na čele s Martinom Škrtelom mu bude čeliť na štadióne v Saint-Étienne 20. júna.

Neúčasť Vardyho na Eure by bola akiste prekvapením. Napokon, je kľúčovým mužom lídra súťaže a má veľkú šancu stať sa najlepším hráčom Premier League v tejto sezóne. V ankete na stránke denníka The Telegraph mu odovzdalo svoj hlas až 83 percent čitateľov.

Rýchlik z Leicesteru zdolal aj také hviezdy, akými sú Sergio Agüero z Manchestru City, Harry Kane z Tottenhamu či Mesut Özila z londýnskeho Arsenalu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jamie Vardy