Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dušan Kuciak: Do Anglicka sa nejdem posadiť na lavičku

Po vyše štyroch rokoch vo Varšave, kde v drese Legie odviedol skvelé služby, sa slovenský futbalista Dušan Kuciak sťahuje na ostrovy.

03.02.2016 18:54
Dušan Kuciak Foto:
Dušan Kuciak.
debata

Od začiatku tohto týždňa sa stal skúsený brankár novou posilou lídra druhej najvyššej anglickej súťaže Hull City. „Miesto v zostave mi nik nemôže garantovať,“ vraví 30-ročný žilinský rodák pred prvým tréningom v novom prostredí.

Považujete prestup z Legie do Hullu za posun v kariére?
Samozrejme, prestup do Anglicka sa nerodí ľahko, nie je to každodenná záležitosť. Vnímam to ako posun dopredu. Možno niekto bude namietať, že idem len do druhej najvyššej súťaže, ale prestúpil som do mužstva, ktoré bojuje o postup a aktuálne vedie tabuľku. Ak niekto spochybňuje športovú hodnotu môjho rozhodnutia, tak s ním nesúhlasím.

Podobnú cestu ako vy absolvoval aj Ján Mucha – ako hviezda Legie nastúpil do Evertonu, ale tam nakoniec zostal sedieť na lavičke. Neobávate sa podobného osudu?
Nik nedá nič nikomu zadarmo, to je jasné. Jano mal smolu, že nastúpil v mužstve, kde bol jednotkou Tim Howard. Možno aj ja mám momentálne nevýhodu, lebo mužstvu sa darí a McGregor chytá spoľahlivo. Lenže ja sa nejdem posadiť na lavičku, uspokojiť sa s tým, že som sa dostal do Anglicka a všetko je krásne. Mojím cieľom je, aby som pravidelne hrával.

Tréner Steve Bruce vám akiste nesľúbil, že budete vždy chytať, ale aspoň vám v klube naznačili, čo od vás čakajú, aké majú s vami plány?
Taká debata ešte neprebehla a myslím si, že ani neprebehne. To všetko závisí od toho, ako sa budem ukazovať na tréningoch. Len v pondelok neskoro večer som podpísal zmluvu, s nikým som o mojej pozícii ešte nekomunikoval, ale viem, že ma klub chcel už v lete, sledovali ma celý polrok. Ponuku opäť oprášili v januári a vďaka môjmu manažérovi Mišovi Holeščákovi sa prestup podaril. Urobím všetko, aby som nesklamal dôveru.

Už máte za sebou prvý tréning?
Ešte nie, musím teraz vybaviť viacero vecí, na Slovensku i vo Varšave. Dostal som tri dni voľno. V sobotu je zápas, nedeľa voľná, takže prvý tréning absolvujem najbližší pondelok.

S novými spoluhráčmi ste sa však už stretli, zoznámili ste sa…
Videli sme sa v pondelok pred lekárskymi testami, ale neboli pri tom všetci hráči. To hlavné ma čaká až v pondelok.

V Legii ste prežili viac ako štyri roky. Ako ste sa lúčili?
Nebolo to jednoduché. Odchádzal som z klubu, v ktorom som si vybudoval pevné väzby so spoluhráčmi i trénermi. Najťažšie sa mi lúčilo s Ondrejom Dudom.

Dostali ste v Legii ponuku na novú zmluvu?
Áno aj nie. Dostal som síce ponuku, ale nemohol som ju akceptovať. Klub to vedel. To, že som ja nechcel predĺžiť kontrakt, ako sa o tom píše, nie je pravda.

Nepodpísali ste zmluvu, lebo nebola pre vás výhodná?
Nebavme sa o tom, či bola výhodná alebo nie. Mal som inú predstavu, ak by som v klube zostal. Teraz som šťastný, že mi vyšiel prestup do Hullu.

Sú podmienky v novej zmluve v Anglicku pre vás výhodnejšie?
Samozrejme, že sú lepšie ako v Legii. Nechcem klamať, že budem zarábať menej ako v Poľsku. To by mi asi nik neuveril.

Na čo sa na ostrovoch najviac tešíte?
Na vysokú kultúru futbalu a na obrovské nasadenie. Videl som uplynulú sobotu pohárový zápas Hullu, štadión bol plný, atmosféra výborná. Verím, že o pol roka bude hrať Hull v najvyššej súťaži a ja budem mať šancu ukázať svoje kvality v najlepšej lige na svete. Predo mnou je ďaleká cesta a čaká ma veľa práce. Ešte sa len uvidí, či na to mám. Dúfam, že nebudem mať s tým problém.

Už viete, kde budete bývať?
To všetko budem riešiť na budúci týždeň. Zo začiatku však v hoteli, spolu s manželkou si čoskoro vyberieme vhodný byt alebo dom, kde sa budeme cítiť dobre.

Už ste naznačili, že si chcete vybojovať miesto v reprezentácii na európskom šampionáte. Z národného tímu ste však aktuálne vypadli, tréner Ján Kozák vás ešte ani raz nepostavil. Čím si to vysvetľujete?
Tréner ma nenominoval, a preto som nemohol nastúpiť. Máme kvalitných brankárov, má možnosť si vyberať. Je to na ňom. Nepopieram, že keď som riešil prestup do Anglicka, myslel som aj na reprezentáciu.

Znamená to, že sa chystáte zabojovať o reprezentačný dres?
V prvom rade chcem zabojovať o miesto v zostave Hullu. Ak nebudem chytať v klube, ťažko môžem očakávať, že pán tréner Kozák zaregistruje, kde Dušan Kuciak pôsobí.

Máte na konte desať reprezentačných štartov. Ako ste vnímali výsledky v uplynulej kvalifikácii?
Kvalifikácia bola fantastická a postup sme si zaslúžili. Príprava na šampionát bude krátka. V skupine treba urobiť maximum, aby sme postúpili. To všetko je pre mňa teraz vzdialené, lebo som neodohral v kvalifikácii ani minútu a nebol som nominovaný ani na jeden zápas. Chalanom gratulujem a teším sa s nimi. Teraz sa však musím sústrediť na prácu v novom klube.

Zostal vo vás pocit zatrpknutosti, sklamania?
Prečo by som mal byť zatrpknutý?

Predtým ste chytávali, pod novým koučom ste šancu nedostali…
Absolútne nie, nemám taký pocit.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hull City #Dušan Kuciak