Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozprávka z Leicesteru: Za niekoľko mesiacov z dna na vrchol anglickej ligy

Futbalisti Leicesteru boli na začiatku apríla posledný v anglickej lige a mnohí nepochybovali o ich zostupe.

23.11.2015 15:50
Jamie Vardy Foto: ,
Taliansky tréner Claudio Ranieri z Leicesteru objíma svoje útočné eso Jamieho Vardyho.
debata

Lenže „Líšky“ sa fantastickým finišom zachránili a v novej sezóne prekvapujú ešte viac. Po trinástich kolách Premier League zverenci Claudia Ranieriho dokonca prvýkrát v histórii vedú tabuľku.

Svoju jazdu započal Leicester 4. apríla proti West Hamu, ktorý porazil 2:1. V zostávajúcich ôsmich zápasoch minulého ročníka hneď šesťkrát vyhral a slávil záchranu. Napriek veľkému úspechu klub v júli odvolal trénera Nigela Pearsona a nahradil ho skúseným Talianom Ranierim. Aj pod ním však „mágia“ funguje a Leicester v tomto ročníku z trinástich kôl prehral len s Arsenalom (2:5).

„Spôsob, akým sme zakončili minulú sezónu, zohral významnú rolu pri štarte do tej novej. Našli sme svoj štýl hry. Môže sa zdať trochu nudný, ale sme otvorení a rýchli. Dostávame síce dosť gólov, sme však efektívni a dobre sa na nás pozerá,“ povedal brankár Kasper Schmeichel.

„Je pekné, čo sme od jari dokázali. Ale nie je to žiadna veľká veda. Starček (Ranieri) prišiel, zmenil a vylepšil pár vecí a funguje nám to,“ doplnil stredopoliar Danny Drinkwater.

Šesťdesiatšty­riročný Ranieri, ktorý naposledy vyhorel na lavičke gréckej reprezentácie, si s tímom dobre rozumie. Pred víťazným debutom nad Sunderlandom (4:2) v šatni hráčov namotivoval počúvaním rockovej skupiny Kasabian, založenej práve v Leicesteri. Po prvom čistom konte v októbrovom dueli s Crystal Palace (1:0) zase Ranieri dodržal sľub a kúpil celému mužstvu pizzu.

„Všetci si futbal pod Claudiom užívame. Je to hrozne sympatický človek. S každým hráčom sa dokáže porozprávať v jeho materskom jazyku, čo hrozne pomáha. Ale vie tiež prehovoriť k celému mužstvu,“ ocenil Schmeichel.

Leicesteru sa nadmieru darí aj vďaka životnej forme útočníka Jamieho Vardyho, ktorý si kedysi privyrábal v továrni na dlahy a mal problémy s disciplínou. Dvadsaťosemročný hráč skóroval aj pri sobotňajšom víťazstve 3:0 v Newcastli a bol to jeho desiaty zápas s gólom za sebou, čím vyrovnal rekord Premier League Holanďana Ruuda van Nistelrooija. Vardy sa 13 gólmi vedie tabuľku strelcov a vraj sa o neho veľa zaujíma aj Real Madrid.

Tréner Leicesteru prirovnal svojho kanoniera k legendárnemu Argentínčanovi Gabrielovi Batistutovi. „Raz podo mnou Gabriel dal vo Fiorentine jedenásť gólov v rade, čo je najlepšia séria môjho hráča. Dúfam, že to Vardy dokáže prekonať. Je úžasné, že Jamieho meno zmieňujem v jednej vete s Batistutom. Navyše, keď ešte pred štyrmi, piatimi rokmi hral futbal v nižších súťažiach,“ konštatoval Ranieri.

Jeho zverenci majú na čele tabuľky náskok jedného bodu pred druhým Manchestrom United, ktorý privítajú v ďalšom kole. „Nie je teraz dôležité, že vedieme ligu. Zajace sa počítajú až po poľovačke. Pre nás je dôležité, že z nášho cieľa pre sezónu (40 bodov) sme už umazali 28 bodov. Na tento cieľ sa sústredíme najviac,“ vyhlásil bývalý kouč Chelsea, Juventusu, Monaka, AS Rím alebo Interu Miláno.

debata chyba
Viac na túto tému: #Claudio Ranieri #Jamie Vardy #Leicester City
Načítavajú sa športové výsledky...