Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Zvýšené opatrenia, viac násilia. V Nemecku nechápu, čo sa deje

Po teroristických útokoch v Paríži sa zvýšili bezpečnostné opatrenia aj na nemeckých futbalových štadiónoch, nezabránilo to však sérii násilných incidentov počas víkendových stretnutí I. bundesligy.

23.11.2015 11:30
Schalke 04, fanúšikovia Foto: ,
Potýčky pred štadiónom v Gelsenkirchene.
debata

Polícia v Gelsenkirchene v sobotu na zápase miestneho Schalke 04 proti Bayernu Mníchov zatkla 196 ľudí, zo všetkých nepokojov bol tento najhorší. Výtržnosti sa nevyhli ani Mönchengladbachu, vlakom či železničným staniciam, ktoré si za cieľ vybrali fanúšikovia Hannoveru 96 a Werderu Brémy. V treťoligovom dueli s tímom SG Sonnenhof Grossaspach zasa na ihrisko vtrhli priaznivci Magdeburgu a napadli domácich usporiadateľov.

Po náleze podozrivého predmetu a následnom zrušení utorkového medzištátneho prípravného stretnutia medzi domácim Nemeckom a Holandskom v Hannoveri zvýšili počet bezpečnostných zložiek v celej krajine. Polícia obvinila fanúšikov Bayernu a Bochumu za spôsobenie násilností v Gelsenkirchene. Vonku pred štadiónom došlo k údajne k veľmi ostrým potýčkam, ktoré po sebe zanechali mnoho zranených, niektorých aj ťažko. „Išlo o obzvlášť násilné útoky, len rýchly zásah policajných síl predišiel najhoršiemu,“ uvádza sa vo vyhlásení polície.

Na amatérskom videu je vidno podporovateľov so šálmi okolo tváre, ako sa bijú a kopú vo viacerých súbojoch, iní zasa bežia uštedriť kopance tým, čo ležia na zemi. Bochum je veľkým rivalom Schalke, hoci tímy hrajú v odlišných súťažiach.

„Náš klub sa dištancuje od týchto ‚tiežfanúšikov‘, násilnosti nemôžu a nemali by byť tolerované. Pre mňa a nás všetkých je absolútne nevysvetliteľné, ako niekto, predovšetkým teraz po hrozných udalostiach v Paríži, môže mať taký nedostatok rešpektu k spoločnosti a futbalu,“ povedal prezident Bayernu Mníchov Karl-Heinz Rummenigge, ktorý sa ospravedlnil Schalke a obetiam za sobotňajšiu noc.

Klub z Bochumu informoval, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby identifikoval páchateľov. „Ak vyjde najavo, že ‚tiežfanúšikovia‘ mužstva boli medzi vinníkmi, podnikneme legálne kroky a bezodkladne prijmeme príslušné opatrenia,“ tvrdí VfL Bochum v stanovisku.

V Mönchengladbachu sa strhla bitka medzi domácimi fanúšikmi a priaznivcami Hannoveru na železničnej stanici, ďalšie boje hlásili z regionálneho vlaku z Düsseldorfu. Na hlavnej stanici niekto zatiahol ručnú brzdu a Hannoverčania povyskakovali z vlaku. Polícia identifikovala 238 ľudí, vrátane 28 chuligánov, ktorí mali problémy už v minulosti. Všetkých odviedli naspäť do Hannoveru.

„Sme radi, že sa pri útokoch nezranili naši fanúšikovia. Policajné opatrenia mali za následok, že 200 priaznivcov nemohlo ísť na štadión a hlasno povzbudzovať svojich hráčov. Správanie počas policajnej akcie bolo priateľské a príkladné. Ani informácia, že fanúšikovia nemôžu ďalej cestovať na zápas, v ten deň neviedla k agresívnemu správaniu,“ bránil Hannover vo vyhlásení svojich priaznivcov.

Problémom sa nevyhli ani fanúšikovia Werderu Brémy, ktorí zdemolovali vlaky v Hannoveri na ceste z Wolfsburgu a spôsobili meškania na trase. Polícia musela použiť sprej s omamujúcou štipľavou látkou a obušky na nastolenie pokoja. Ten narušila skupina asi 80 ľudí, kým sa nepridali ďalší Brémčania. Šéf Nemeckej policajnej únie Jörg Radek vyzval na lepšiu ochranu príslušníkov polície.

„Politici musia konečne nastaviť pravidlo, že ktokoľvek zaútočí na policajta, pôjde do basy. Moji kolegovia, ktorí pracujú nepretržite, aby ochraňovali občanov pred teroristami, sú cieľmi futbalových podporovateľov a ľavicových extrémistov. To sa už nedá akceptovať,“ vyhlásil Radek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Schalke 04 #Borussia Mönchengladbach