Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Z Poľska znie kritika SFZ. Bukata sa cíti ako turista, dal novú výpoveď

Sága okolo prestupu slovenského futbalistu Martina Bukatu do poľského prvoligového klubu Piast Gliwice stále nie je ukončená.

21.11.2015 11:16
debata (1)
zväčšiť Martin Bukata (vľavo) v drese Košíc v... Foto: SITA, Ivan Fleischer
Martin Bukata, Haris Harba Martin Bukata (vľavo) v drese Košíc v šprintérskom súboji s Harisom Harbom z Trnavy.

Dvadsaťdvaročný stredopoliar chcel podpísať zmluvu s Gliwicami už pred viac než dvoma mesiacmi. Musel sa však vrátiť do materského FC VSS Košice a počkať, kým mu v posledný októbrový deň uplynie výpovedná lehota kontraktu, ktorého pôvodná platnosť bola do 30. júna 2017. Potom zamieril do Gliwíc, pričom niektoré poľské médiá už stihli začiatkom novembra informovať, že hráč podpísal s lídrom Ekstraklasy zmluvu na tri roky. Následne prišlo k zvratu v tejto záležitosti.

„Poliaci si mysleli, že som podpísal kontrakt, ibaže rozhovor so mnou nerobili, takže to nemali odkiaľ vedieť. V Poľsku som len trénoval, lebo som mal papier, že som voľný hráč a oni si to takto odôvodnili,“ objasnil Bukata pre denník Korzár celú situáciu ohľadne údajného podpisu zmluvy s Piastom. Odvolacia komisia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na zasadnutí v utorok 10. novembra zrušila uznesenie matričnej komisie SFZ zo 7. októbra v prípade Martina Bukatu a vrátila ju na ďalšie konanie. Proti tomuto rozhodnutiu nie je prípustný žiadny opravný prostriedok.

„Vôbec neviem, prečo sa to stalo. Iba som videl v úradnej správe, že takto rozhodli. Samozrejme, bol som v šoku, pretože už som mal v Poľsku všetky veci. Bol som z toho prekvapený ja aj všetci v Poľsku. Nikto to nečakal,“ doplnil Bukata, ktorý verí, že sa mu nakoniec podarí uzavrieť tento nekončiaci sa príbeh.

"Už som dal druhú výpoveď. Uvidíme, čo bude s touto. Spoločne s právnym zástupcom sme tam napísali aj nejaké body zo zmluvy, ktoré by mali platiť, čo som v mojej prvej výpovedi neurobil. Neviem, či bola chyba v tom alebo niekde inde, ale dúfam, že teraz mi to už prejde. Poslal som novú výpoveď s dvojmesačnou lehotou. Tá bude plynúť od prvého dňa nasledujúceho mesiaca, teda od 1. decembra, takže ďalšie dva mesiace budem v Košiciach. Cítim sa ako nejaký turista či utečenec, ktorého stále vracajú. Do Gliwíc je to okolo štyristo kilometrov, asi štyri a pol hodiny cesty, už som sa nabehal tam a späť naozaj dosť, no ten benzín mi nikto nepreplatí,“ dodal s nadhľadom futbalista, ktorý v sezóne 2013/2014 rozhodol o triumfe MFK Košice 2:1 nad ŠK Slovan Bratislava vo finále Slovnaft Cupu. Mimochodom, ide o najväčší trénerský úspech kouča Radoslava Látala, v súčasnosti kormidelníka práve Piastu Gliwice.

„Na Slovenskom futbalovom zväze je katastrofálny neporiadok. Nerozumiem, čo sa tam vôbec deje. Poľský zväz (PZPN) urobil všetko, aby sa Martin Bukata stal naším hráčom, problémy nastali na slovenskej strane,“ vyhlásil prednedávnom Látal. Ten v Bukatovi vidí nádejného futbalistu do budúcnosti.

„Môže to byť dobrá investícia. Poznám ho dobre z čias, keď som pracoval v Košiciach. Bol dokonca v reprezentácii do 21 rokov. Je to hráč, ktorý sa ešte bude rozvíjať, ale už teraz sa môže uchádzať o miesto v základnej zostave. Viem, že sa oňho veľmi zaujímala aj Cracovia Krakov. Martin môže nastupovať v strede zálohy, no tiež na oboch krajoch. Presne takých hráčov potrebujeme,“ uviedol podľa denníka Przeglad Sportowy 45-ročný niekdajší československý a český reprezentant Látal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #VSS Košice #Martin Bukata #Piast Gliwice