Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Seriál pokračuje. Real vyzýva Barcelonu v bitke gigantov

Dvojica najlepších futbalistov planéty. Dva najväčšie štadióny v Európe. Futbal, ktorý je na klubovej úrovni v posledných rokoch jednoznačne najúspešnejší a podľa mnohých expertov prináša fanúšikom najviac zábavy.

21.08.2015 12:00
Messi, Ronaldo Foto: ,
Dvaja najlepší hráči súčasnosti. Cristiano Ronaldo a Lionel Messi.
debata

Po anglickej Premier League, nemeckej bundeslige a francúzskej Ligue 1 otvára dnes svoje brány aj ďalšia z veľkých európskych líg. Pod svetlá reflektorov prichádzajú najjagavejšie hviezdy španielskej Primera división. Na čele s Lionelom Messim a Cristianom Ronaldom. Nový ligový ročník prináša hneď niekoľko otázok. Obháji titul najväčší favorit z Barcelony? Dostane sa na výslnie po štvorročnom čakaní Real Madrid? Alebo ohrozí dvojicu gigantov niekto tretí?

Nákupy u rivalov

Odpoveď na poslednú z otázok je zrejme najjednoduchšia: nie! Barcelona s Realom sa pred štartom ďalšej sezóny znovu posilnili najvýraznejšie zo všetkých a ich pozíciami by nemal nik otriasť. Ani Atlético Madrid, ktoré sa postaralo o veľké prekvapenie pred dvomi rokmi a dokráčalo k majstrovskému titulu.

„Barcelona má dostatok kvality, skúseností a talentu nie len na to, aby opäť získala titul, ale aj ako prvá obhájila trofej v Lige majstrov,“ píše Graham Hunter, jeden z najuznávanejších expertov na španielsky futbal, ktorý sa pohybuje v barcelonskom prostredí už viac ako desaťročie.

Jeho odvážne slová sa však nemusia naplniť. Ani zďaleka. Ak nie je katalánsky veľkoklub v plnej sile, stráca výrazne zo svojej suverenity, čo potvrdil vstup Barcelony do sezóny. V boji o európsky Superpohár síce zdolala Sevillu 5:4 po predĺžení, no prišla o trojgólový náskok. V dvojzápase o domáci Superpohár zas nestačila na Bilbao. Najmä vysoká prehra 0:4 na jeho pôde bola pre fanúšikov po celom svete obrovským prekvapením.

Vo všetkých troch zápasoch sa museli zverenci Luisa Enriqueho zaobísť bez hviezdneho Brazílčana Neymara i obrancu Jordiho Albu. „Tak, ako vieme vyhrávať, musíme sa naučiť aj prehrávať. Niekedy môže prehra mužstvu pomôcť. Verím, že to bude aj náš prípad a do ligovej sezóny vstúpime úspešne,“ uviedol Enrique. Jeho tím sa predstaví v úvodnom kole práve na trávniku Bilbaa.

Počítať nemôže ani s dvojicou skúsených obrancov, ktorá si odpykáva tresty – Gérard Piqué, Jérémy Mathieu. Navyše, Barcelončania včera definitívne prišli o krídelníka Pedra, ktorý sa upísal londýnskej Chelsea. Vo svojom kádri však privítali Ardu Turana z Atlética a Aleixa Vidala zo Sevilly. Za oboch vyplatili dokopy 51 miliónov eur.

Rozlúčky legiend

Takmer dvojnásobok peňazí investoval do nových tvárí Real. Najvýraznejšími posilami Madridčanov by mali byť Mateo Kovačič a Danilo. Za dvojicu mladíkov z Interu Miláno a Porta zaplatil najslávnejší klub planéty viac ako 60 miliónov eur.

Nové meno má desaťnásobný víťaz Ligy majstrov aj na lavičke. Carla Ancelottiho nahradil Rafael Benítez. „Fanúšikom chceme ponúknuť dobrý futbal. Budeme útočiť, strieľať góly a najmä vyhrávať. Verím, že spolu dokráčame k úspechom,“ povedal niekdajší kouč Liverpoolu, Interu Miláno, Chelsea či Neapola. Napokon, aj v lanskej sezóne bol Real najofenzívnejším mužstvom v lige. V 38 zápasoch nastrieľal 118 gólov. O osem viac ako Barcelona.

Len priemerné štatistiky mala však jeho defenzíva. V počte inkasovaných gólov patrilo Realu piate miesto. Obrane by mohol pomôcť príchod kvalitného brankára. Do Madridu má údajne namierené David de Gea z Manchestru United.

Svoju dlhoročnú oporu – Ikera Casillasa – totiž Real pustil po minulej sezóne do Porta. Zachoval sa tak podobne, ako Barcelona, ktorá sa rozlúčila so Xavim. Obaja kandidáti na titul tak stratili nie len veľké osobnosti, ale aj kapitánov.

Gólové preteky

Tak či onak, pozornosť bude na seba pútať aj v novej sezóne iná dvojica hráčov. Tak, ako bude celý svet sledovať súboj Barcelony a Realu, pozornosť na seba strhne aj Lionel Messi s Cristianom Ronaldom.

Obaja by mali opäť zohrať kľúčovú úlohu v tom, ktorý z rivalov bude napokon v boji o majstrovský titul úspešný. Za posledných šesť rokov nezískal trofej pre najlepšieho strelca súťaže nik iný. Trikrát uspel Portugalčan, trikrát Argentínčan. Vlani bol lepší Ronaldo, ktorý zaznamenal 48 gólov. Messi sa tešil zo 43 presných zásahov.

„Naša rivalita trvá už takmer desaťročie. Ronaldo je jedným z mojich najnáročnejších súperov. Verím však, že Barcelonou budem na konci sezóny o niečo šťastnejší,“ vyhlásil pred štartom novej sezóny Messi, ktorý by mal s Luisom Suárezom a Neymarom opäť vytvoriť najobávanejší útok v súčasnom futbale. Zdatne by mu však malo sekundovať madridské trio – Ronaldo – Benzema – Bale.

Bitka gigantov sa môže začať.

Zaujímave prestupy v Primera división
Nicolás Otamendi Valencia Manchester City 45 miliónov
Arda Turan Atlético Madrid FC Barcelona 34 miliónov
Mateo Kovačič Inter Miláno Real Madrid 35 miliónov
Aleix Vidal FC Sevilla FC Barcelona 17 miliónov
Danilo FC Porto Real Madrid 31 miliónov
Xavi FC Barcelona Al-Sadd voľný hráč
Iker Casillas Real Madrid FC Porto voľný hráč
Jackson Martínez FC Porto Atlético Madrid 35 miliónov
Pedro FC Barcelona Chelsea 30 miliónov
Carlos Bacca FC Sevilla AC Miláno 30 miliónov
debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Primera Division #fc barcelona #atlético madrid