Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gyömbér trénoval v Gemerskej Hôrke. V Catanii vládne mimoriadny stav

Slovenskému futbalistovi Norbertovi Gyömbérovi sa končí dovolenka a o tri dni sa vracia do Catanie. Čo ho však čaká v klube, v ktorom pôsobí od roku 2013 a má s ním ešte dvojročnú zmluvu, vôbec netuší.

03.07.2015 08:42
Norbert Gyömbyér, Carlos Tévez Foto: ,
Obranca Catanie Norbert Gyömbér (vľavo) v súboji s Carlosom Tévezom z Juventusu.
debata

Vrátil sa v zápase, v ktorom sa malo podplácať

V Catanii Calcio vládne mimoriadny stav. Mužstvo sa zachránilo v druhej lige, ale ukázalo sa, že nečestným spôsobom. Objavili sa podozrenia, že klub ovplyvnil výsledky piatich zápasov – s Varese, Trapani, Latinou, Ternanou a Livornom. Prvé štyri Catania vyhrala, s Livornom remizovala (1:1). Šéf klubu Antonino Pulvirenti sa podľa správ z médií priznal a zverejnil aj sumu, ktorú musel zaplatiť – 500-tisíc eur. Okrem Pulvirentiho polícia zadržala ďalších šesť osôb.

„Z korupcie sú obvinení najvyšší predstavitelia klubu, ale o tom všetkom viem tiež najmä z médií,“ reagoval Gyömbér, ktorý zažíva informačné embargo.

„Nepoznám podrobnosti. Usiloval som sa pred pár dňami niekomu dovolať, ale nepodarilo sa mi to. Pokúšal som sa hovoriť aj so športovým riaditeľom, chcel som vedieť, čo bude ďalej, ale nebral mi telefón. Keďže ho vyšetrujú, asi nemohol telefonovať. Pokiaľ viem, mal domáce väzenie. Viac sa možno dozviem na začiatku budúceho týždňa, keď sa vrátim do Catanie. Sám som zvedavý, ako sa to všetko vyrieši.“

Slovenský obranca, ktorý patril k oporám mužstva, si vlani v novembri zlomil členok a po náročnej operácii sa z vážneho zranenia liečil celú zimu. Na jar, keď sicílsky klub odohral všetky podozrivé zápasy, sa pomaly vracal do tímu, ale tento rok zatiaľ odohral len štyridsať minút. Nastúpil práve v zápase s Livornom, v ktorom sa malo podplácať.

„Nevšimol som si nič nezvyčajné, už vôbec nie podozrivé. Ani v jedinom zápase, v ktorom som hral, ani v ostatných,“ tvrdí slovenský reprezentant.

Domov sa vrátil nič netušiaci v závere mája a na Slovensku prežil celú dovolenku, zväčša u rodičov v rodnej Revúcej.

„Občas som sa vybral na nejaký výlet, pekný víkend som prežil na Liptove. Mal som veľký výpadok, tak som to doháňal a kým bežali súťaže, trénoval som v Gemerskej Hôrke. Bol som príjemne prekvapený, hoci išlo o tím z piatej ligy, tréningy mali úroveň, bývali dva razy do týždňa, zišlo sa vždy okolo pätnásť hráčov. Viacerí z nich boli šikovní, nejakí dokonca kedysi pôsobili v maďarskej lige,“ približoval uplynulé týždne.

V Taliansku je o neho záujem

Mimochodom, Catanii hrozí, že padne – čo sa týka stupňa súťaže – na podobnú úroveň ako Gemerská Hôrka. Napokon skončila na 15. mieste (z 22 tímov), ale objavil sa už návrh, že by sa mala od novej sezóny ocitnúť vo štvrtej lige. Pre Gyömbéra by to bola zložitá situácia. O to viac, že na jeho návrat do reprezentácie netrpezlivo čaká aj tréner Ján Kozák. Najmä po tom, čo mu bude v najbližšom kvalifikačnom stretnutí chýbať v strede obrany kapitán Škrtel.

„Samozrejme, v štvrtej lige by som nerád skončil… Teraz ešte neviem, ako sa bude tento problém riešiť,“ pokračuje 22-ročný futbalista. „Možno sa budú vzhľadom na zložitú situáciu uplatňovať nejaké iné pravidlá, ale stále musím brať do úvahy, že mám ešte s klubom zmluvu a viem aj z minulosti, že riešenie nezávisí iba odo mňa, nie je to jednoduchá situácia.“

Zdá sa však, že o svoj futbalový chlebík by sa nemusel obávať, s jeho menom sa objavujú stále nejaké ponuky. Aktuálne sa hovorí o záujme talianskych prvoligových klubov – Sampdorie Janov i Palerma. „S nikým som nerokoval, tento problém rieši manažér. Možno by som radšej ostal v Taliansku, kde som si už zvykol, poznám tunajšie pomery, ovládam jazyk, ale nebránim sa nijakej ponuke, ktorá bude pre mňa a môj ďalší futbalový rast zaujímavá,“ zdôraznil.

Po dlhom zranení sa cíti stále lepšie, ale dlho nehrával. „Každú minútu sa situácia zlepšuje, aj keď členok ma stále pobolieva. Lekári ma však upozornili, že po takom zranení a operačnom zákroku to môže trvať ešte aj rok. Stále na sebe pracujem. V Gemerskej Hôrke majú letnú pauzu, ale udržiavam sa v kondícii, rekreačne som si zahral s malými chlapcami futbal, chodil behať, plávať, hrával som volejbal. Potrebujem teraz kvalitnú prípravu a verím, že na začiatku septembra budem schopný pomôcť reprezentácii, ak ma tréner povolá,“ uzavrel Norbert Gyömbér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Gyömbér