Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arsenal získal FA Cup a pomohol Liverpoolu

Futbalisti Arsenalu Londýn získali dvanástykrát vo svojej histórii FA Cup. V sobotňajšom finále vo Wembley potvrdili úlohu favorita a Aston Villu zdolali hladko 4:0.

30.05.2015 21:26 , aktualizované: 21:29
Arsenal Londýn, FA Cup, radosť, futbal Foto: ,
Futbalisti Arsenalu sa tešia zo zisku FA Cupu.
debata

Mužstvu z Birminghamu sa nepodarilo ukončiť 58-ročné čakanie na zisk tejto trofeje, FA Cup v minulosti vyhralo už sedemkrát.

Pre Arsenal je to v histórii klubu už dvanásty zisk FA Cupu. Najstaršiu futbalovú súťaž sveta nikto viackrát nevyhral, ​​„kanonieri“ odsunuli na druhé miesto Manchester United s 11 titulmi.

Arsenal bol už v prvom polčase jednoznačne lepším tímom. V prvej šanci vychytal Koscielného brankár Given, Arsenal potom nedokázal poslať do vedenia z dvoch dobrých príležitostí ani Aaron Ramsey. Najväčšiu možnosť však spálil Theo Walcott, ktorý mal po Özilovej prihrávke pred sebou už prázdnu bránku. Za prekonaného Givena ale zaskočil obranca Richardson. Walcott, ktorý v základnej zostave prekvapujúco nahradil Girouda, sa presadil až päť minút pred polčasom. Monrealov center sklepol na anglického rýchlika Sánchez a Walcott prepálil niekoľko obrancov aj brankára Aston Villy.

Len chvíľu po prestávke zvýšil krásnou strelou spoza šestnástky Alexis Sánchez. Ďalšiu šancu mal Cazorla, gólovo sa ale presadil až Per Mertesacker presnou hlavičkou po rohu Cazorla. Zvyšok finále už zverenci Arséna Wengera odohrali v pokoji, Aston Villu nepustili do jedinej šance a naopak ešte zásluhou striedajúceho Girouda pridali v nadstavenom čase štvrtý gól.

Arsenal vydarenou obhajobou zopakoval rovnaký úspech, ktorý sa mu podaril v rokoch 2002 a 2003. Medzitým FA Cup v roku 2010 obhájila aj Chelsea.

„Je to skvelý pocit, naozaj sme dnes chceli vyhrať. Obhájiť FA Cup nie je nič jednoduché, ale nám sa to podarilo,“ rozplýval sa Aaron Ramsey pre BBC.

Nadšený bol aj Mertesacker: „Zaslúžili sme si vyhrať. Boli sme jednoznačne lepší od začiatku zápasu. Vlani sa nám prvý polčas nevydaril, ale tento rok sme skórovali ako prví, a to sme presne potrebovali,“ porovnal vysoký nemecký obranca finále s vlaňajším duelom s Hullom (3:2 po predĺžení).

Cazorla už premýšľal o ďalšej sezóne. „Ak budeme takto hrať, tak budúci rok vyhráme titul. Naša hra mala spád, hrali sme veľmi dobre. A máme šťastie, že máme Alexisa Sáncheza v tíme,“ pochválil španielsky záložník strelca druhého gólu.

Keďže Arsenal si v Premier League vybojoval miestenku do Ligy majstrov, miesto pre víťaza pohára v skupinovej fáze Európskej ligy sa posunulo pre FC Liverpool a v pohárovej Európe sa predstaví aj siedme mužstvo najvyššej súťaže FC Southampton.

Výsledok sobotňajšieho finále FA Cupu vo futbale:

Arsenal Londýn – Aston Villa 4:0 (1:0)
Góly: 40. Walcott, 50. Alexis Sánchez, 62. Mertesacker, 90.+ Giroud

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Villa #Arsenal Londýn #finále FA Cupu