Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankár Mucha opäť žiari. Tak dobre som sa dlho necítil, tvrdí

Slovenský reprezentant Ján Mucha opäť ničí súperových útočníkov. Nepustil loptu za svoj chrbát 290 minút, v troch uplynulých zápasoch najvyššej ruskej súťaže v drese Arsenalu Tula vychytal nulu a v predchádzajúcich siedmich stretnutiach si šesťkrát udržal čisté konto.

22.04.2015 08:00
Ján Mucha Foto: ,
Ján Mucha.
debata

Aj vďaka nemu jeho tím z polmiliónového mesta neďaleko Moskvy stúpa v tabuľke. Tridsaťdvaročný brankár priznáva, že už dávno nebol v takej futbalovej pohode a forme.

V pondelok mužstvo vyhralo v Perme, keď jediný gól padol v nadstavenom čase. Zdá sa, že ste potopili jedného zo súperov v boji o záchranu, je na poslednom mieste tabuľky…
Potopili sme ho, dá sa to aj tak povedať, ale nie je o ničom rozhodnuté, do konca súťaže zostáva šesť kôl a Amkar má ešte jeden zápas k dobru. Liga je veľmi vyrovnaná, každý môže zdolať každého, bodové rozdiely aj na konci tabuľky sú minimálne. Boj o záchranu bude ešte tvrdý, ani my nie sme na tom stále dobre. Musíme byť veľmi opatrní.

Na víťazný gól prihrával druhý Slovák v Tule – Lukáš Tesák. Akú má pozíciu v tíme?
Lukáš tu má dobré meno, je to skúsený obranca, ktorý prišiel do Tuly vlani, ale v Rusku pôsobí už dlhšie. Gól padol po faule na neho, hneď rozohral loptu a z jeho prihrávky strelil Smirnov víťazný gól. Mali sme z neho veľkú radosť.

Vy ste sa tešili, ale reprezentačný spoluhráč Martin Jakubko, ktorý oblieka dres Permu, bol akiste sklamaný…
Taký je futbal… S Martinom sme si po zápase dlhšie podebatovali, lebo sme prespávali v Perme, takže bol čas na spoločnú večeru. V zápase nastúpil až v druhom polčase a na ihrisku bol nepríjemný. Dostal sa do dvoch dobrých šancí, na naše šťastie nedal, gólovú hlavičku som mu chytil.

Mali ste medzi žrďami veľa práce?
V ruskej lige je najmä pre toto mužstvo každý zápas náročný, v bránke sa nenudím.

Ešte pred dvoma týždňami bola situácia vášho mužstva, ktoré je v súťaži nováčikom, dosť kritická, ale troma víťazstvami na nulu sa výrazne zlepšila. Čomu pripisujete tento obrat?
Ťažko povedať, vo futbale sa to stáva, sme na dobrej vlne, zdolali sme silný Spartak Moskva, chytili sme sa, v mužstve vládne dobrá atmosféra, máme výborného trénera Dmitrija Aleničeva, ktorý postupne vytiahol Tulu z tretej ligy až do premier ligy. Má za sebou aj skvelú hráčsku kariériu, okrem popredných ruských klubov odohral viacero sezón v AS Rím a Porte. Dostali sme sa z pásma zostupu, ale momentálne sme na 13. mieste, čo by znamenalo, že budeme hrať baráž o udržanie. Potrebujeme ešte dosť bodov na záchranu a máme veľmi zlé vyžrebovanie. Z posledných ôsmich kôl nastúpime až šesťkrát vonku a najbližšie nás čaká vedúci tím súťaže Zenit Petrohrad.

Naposledy ste nastúpili aj v reprezentácii v súboji s Českom a udržali ste si tiež nulu. Z čoho pramení vaša forma v posledných týždňoch?
Pomáha mi, že opäť pravidelne chytám, mám trénerovu dôveru, som v pohode. Už dávno som sa necítil tak futbalovo dobre.

Arsenal Tula je nováčik súťaže, preň by asi záchrana bola úspechom, nie?
Samozrejme, navyše je to dosť netradičný klub v najvyššej súťaži. Na ruské pomery je pomerne malý a na rozdiel od iných veľkých mužstiev, ktoré sa opierajú o množstvo legionárov, Tula ich má minimálne. Je to typicky ruský klub, kde sa aj hovorí iba po rusky.

Vy ste v Tule od januára len na hosťovaní z tímu Krídla Sovietov Samara, ktorý pôsobí momentálne o súťaž nižšie… Už ste si zvykli?
Tula je pekné, príjemné, priam výstavné mesto, s historickými pamiatkami, ale aj modernými budovami. Venujú jej značnú pozornosť, možno aj preto, lebo je len na skok od Moskvy, od nej je vzdialená 180 km. Som tu len krátko, ale zatiaľ veľmi spokojný, nespomínam si, kedy som zažil takú príjemnú atmosféru. Klub má veľkú podporu fanúšikov, celé mesto žije futbalom, je to niečo neskutočné, to som asi ešte nikde nevidel. Hoci sa nám príliš nedarilo, naposledy bolo na našom domácom stretnutí so Spartakom Moskva dvadsaťtisíc divákov.

Bývate v Tule aj s rodinou?
Nie, to je trošku komplikované. Rodina zostala v Anglicku. Bol som na chvíľu doma na Slovensku u rodičov v čase veľkonočných sviatkov, stretol som sa s dvoma deťmi, žena bola v Anglicku s dvoma najmladšími. Bojovali sme nielen na futbalovom ihrisku, jeden zo synov mal zdravotné problémy, trvali osem mesiacov, ale našťastie, už je to lepšie.

Spájate s Arsenalom Tula aj vašu budúcu kariéru?
Možno by som nebol proti, ale neviem, či je to reálne. V tomto smere je všetko otvorené. Po sezóne mi končí v Tule hosťovanie, ešte nie je ani jasné, ako mužstvo dopadne v najvyššej súťaži. Možno zostanem naďalej v Rusku, ale nevylučujem ani to, že tu po sezóne skončím. Uvidíme, čo bude ďalej.

Máte nejaké aktuálne ponuky?
Mojím súčasným klubom sú Krídla Sovietov, ktoré bojujú o postup do premier ligy, ale existuje aj možnosť, že zostanú v nižšej súťaži. Aj v Samare mi končí zmluva, takže budem voľný hráč. Mám aj dve ponuky z Poľska, ozývajú sa tiež kluby z Ruska, zatiaľ je skoro na konečné rozhodnutie. Teraz sa musím sústrediť na náročný záver ligy, chcem pomôcť sympatickému klubu z Tuly a jeho výborným fanúšikom, aby si aj v nasledujúcej sezóne vychutnávali zápasy v najvyššej ruskej súťaži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mucha